Вся нерухомість > Новини > Хто так будує? або «Кіт у мішку» за ваші гроші
↑ До списку новин

Хто так будує? або «Кіт у мішку» за ваші гроші

23 липня 2010

Через дорожнечу міської землі офісні, а за ними і житлові будівлі поповзли вгору. Але чи добре там, за хмарами, живеться?

Сучасні будівельні норми розраховані на житлові будинки до 25 поверхів і не враховують особливих динамічних ефектів, що проявляються у висотних будівлях і впливають як на будівельні конструкції, так і на самопочуття людей. Не випадково світовий досвід свідчить: висотні споруди - це, перш за все, офісні будівлі і готелі. Але не житло.

Все вище і вище ... 

Враховуючи відсутність відповідних нормативних документів, практичного досвіду і достатніх наукових обґрунтувань підвищення поверховості житлової забудови, Держбуд України прийняв рішення споруджувати всі висотні житлові та громадські будівлі вище 25 поверхів як експериментальні об'єкти - «з метою всебічної перевірки архітектурно-планувальних, інженерно-технічних, протипожежних та санітарно-гігієнічних якостей висотних житлових будинків». Для цього розроблена відповідна комплексна програма і державні будівельні норми (ДБН), в яких наведено нормативні вимоги до проектування житлових будинків до 100 і громадських до 150 метрів. Більш високі об'єкти як і раніше будуть проектуватися за індивідуальними технічним вимогам. Таким чином, сьогодні відкрито шлях до більш активного висотному будівництву.

Основним завданням експерименту визначили «розробку в процесі проектування, будівництва та експлуатації об'єктів нормативних документів для висотного будівництва в Україні». Виходить, будівельники ставлять експеримент на мешканцях? Адже вивчення проблем стану здоров'я людей, особливо дітей, що живуть на високих поверхах, визначення ймовірності переміщення забрудненого повітря на верхні поверхи через вентиляційні канали, облік потрапляння радону в підземні приміщення та інших явищ починається тільки після заселення будинків.

Хто так будує?! 

Майданчиком для експерименту було обрано, звичайно ж, столицю. Хоча в Києві 16 висотних об'єктів, але місту бракує багатьох фахівців, які могли б професійно вирішувати проблеми, що виникають при висотному будівництві.

Завідувач лабораторією висотного будівництва НДІ будівельного виробництва Мінрегіонбуду України Анатолій Франівскій пояснює:

- Якщо в дев'ятиповерхівці вода надходить на верхні поверхи за рахунок невеликого тиску в трубах, а в разі пожежі сходи пожежних машин дістануть до найвищого поверху, то у висоток все складніше і дорожче. У таких будинках близько 30 інженерних систем: подачі води, опалення, пожежогасіння, вентиляції, димовидалення, а ще теплопункти, ліфти, сигналізація. Для їх обслуговування потрібні 12-15 осіб на добу. У Європі висоток практично не будують, особливо в північних регіонах, їх дуже дорого утримувати, опалювати, а низька хмарність може бути нижче рівня даху, і люди, відкривши вікно, дихають смогом.

Всі висотні будівлі відчувають коливання: на 100 м висоти амплітуда коливань висотної частини складає приблизно 20 см. Це значно ускладнює розрахунки конструкцій, крім того, не всі мешканці здатні без шкоди для здоров'я переносити такі коливання. Є проблеми зі сміттєвидаленням: аеродинамічна труба, яку представляють собою сміттєві та ліфтові шахти в таких будинках, забирає сміття на дах. Звідси - складність і дорожнеча висотного будівництва: вартість проектування і зведення будівель зростає майже вдвічі в порівнянні зі звичайними 16-поверхівками. А експлуатація 1 м2 загальної площі у висотному будинку власнику квартири або офісу обійдеться мінімум в $3 на місяць (розцінки в Дніпропетровську в даний час), не рахуючи комунальних платежів.

Академія будівництва України неодноразово піднімала питання про заборону висотного будівництва без нормативної бази, і Держбуд, врахувавши попередження вчених, рекомендував призупинити видачу дозволів на будівництво нових висотних будівель до завершення експерименту. Незважаючи на це, проекти висоток продовжують узгоджуватися практично на кожному засіданні київського містобудівної ради.

А поки «експеримент» показує, що, наприклад, житлові будинки на Троєщині проектувалися і будувалися як звичайні: у них відсутнє центральне кондиціонування, а запропонований варіант вентиляції не витримує критики; розміщення величезного теплопункту в підвальному поверсі спричинить за собою вібрації та скарги мешканців, не відпрацьовано також пристрій систем опалення, водопостачання, каналізації, сміттєвиделяння - коротше, ВСЬОГО.

Але архітектори продовжують мріяти. А будівельники - зводити житлові комплекси на Позняках, де для забезпечення пожежної безпеки розроблена така схема евакуації жителів висотної частини: вони будуть підніматися на дах, а звідти евакуюватися вертольотом в спеціальних кабінах. Але досвіду подібних дій в українських пожежних поки немає. Однак проект пройшов державну експертизу.

- Експериментувати ми будемо, напевно, все своє життя, - коментує ситуацію з висотним будівництвом головний архітектор Дніпропетровська Юлія Саєнко. - Дозволять будувати 24-поверхові будинки - будемо експериментувати з 40 поверхами. Ми зараз збираємося будувати 50-поверхову «Браму», у нас є ще пара об'єктів під 50 поверхів. На мій погляд, поки на цьому потрібно зупинитися. Підвищення поверховості говорить, швидше, не про елітності житла, а про щільність заселення. Закордонні колеги рекомендують не гнатися за поверхами, а дотримуватися містобудівних нормативів. Я бачила найвищу житлову будівлю Скандинавії - 50-поверховий житловий будинок у шведському місті Мальме, де вище двох поверхів нічого не було. Цікаво, що перші квартири пішли фактично за собівартістю, а зараз це найдорожче житло в Швеції. Головне - щоб у людини завжди був вибір. Потрібно тільки вірити в те, що ти робиш правильно.

«Кіт у мішку» за ваші гроші

Але щоб вірити, треба хоч щось знати. Але хто розповідає новоселам наших висоток про те, з чим їм доведеться зіткнутися в новому житлі? Хто показує розрахунки на експлуатацію, оплату послуг ЖКГ? Хто вимагає спостереження у лікаря?

- В Ізраїлі, де я недавно відвідав проектні і будівельні установи, якщо і будують висотні будинки, то наймають для цього японців чи американців, які в цьому доки. Ми ж - всі вміємо самі! - Говорить генеральний директор АТЗТ «Созидатель» Леонід Турчин. - Так, взяли норми. Але до створення норм потрібно було підключити і санлікарів, і фахівців ЖКГ. У нас же вирішили назвати це експериментом. Але його можна проводити на дослідному зразку, який перевіряють на міцність, на те, який він у експлуатації. Його не продають, їм не користуються, поки не будуть отримані результати і відповідні висновки. Можна ж взяти перевірений іноземний проект, запросити кураторів - зарубіжних фахівців, побудувати такий будинок. Потім вселяти добровольців, стан яких буде контролюватися. Попутно перевіряються і параметри цього будинку. І тоді, якщо щось піде не так, по-перше, є кому розібратися з проблемами, а по-друге, буде що врахувати в наступному проекті. Ось це - експеримент.

У принципі, я не проти будівництва висоток. Як то кажуть, попит породжує пропозицію. Десь хочуть побудувати підводне місто, і багато хто вже горить бажанням пожити там. Їм кажуть: а як же тиск, свіже повітря? А вони відповідають: «Нічого, ми любимо екстрим». Точно так само є люди, яким важливий гарний вигляд з вікна, і вони готові заради цього пожертвувати самопочуттям і грошима. Це їхнє право. Але вони повинні знати, на що йдуть. А держава зобов'язана забезпечувати їх безпеку.

Сьогодні за законом офісні будівлі дозволені будь-якої висоти, а житлові будинки не можуть бути вище 100 м, або 30-32 поверху. Але це не стосується початих проектів. При цьому МНС не поспішає проводити навчання з відпрацювання техніки евакуації людей при ПП, в будинках не встановлюються датчики температури, вібрації, шуму, так як це вимагає додаткових капіталовкладень. Тобто експеримент не стає дослідним. Залишається тільки дивитися на мешканців-добровольців і чекати ...

"ВИСОКИЙ" РЕЙТИНГ

1. Торгово-офісний центр «Європейський квартал», Київ. 139 м, 35 поверхів. Підземний супермаркет, боулінг, кінотеатр, дитяча ігрова зона, ресторани, SPA-центри, фітнес-клуб з 25-метровим басейном, триярусний підземний паркінг.

2. Діловий центр «Парус», Київ. 136 м, 35 поверхів. Чотирирівневий підземний паркінг на 300 автомобілів. У народі отримав кілька ємних прізвиськ: «Праска», «Титанік».

3. Будівля Апеляційного суду, Київ. 127 м, 25 поверхів. Двоповерховий підземний паркінг. На даху - майданчик для гелікоптера.

4. Житловий комплекс Башти, Дніпропетровськ. 123 м, 30 поверхів.

5. Будівля Мінтрансу, Київ. 120 м, 28 поверхів. Тоновані зелені вікна і блакитний глобус на даху. Кілька років тому з 24-го поверху будівлі впав ліфт, в результаті чого постраждали 10 осіб.

6. Житловий будинок, Київ, Княжий затон, 21. 120 м, 37 поверхів. 5 підземних паркінгів і вертолітний майданчик на даху будинку для екстреної евакуації мешканців у випадку НП.

7. Житловий будинок в Одесі. 106 м, 25 поверхів.

8. Житловий комплекс Срібний Бриз, Київ. 102 м, 33 поверхи. Планується з'єднати будинку пішохідним мостом з набережної Дніпра, а також облаштувати власну зону відпочинку і причал для яхт і катерів.

9. Телецентр, Київ. 97 м, 22 поверхи. Будівля експлуатують уже понад 10 років, хоча його будівництво до цих пір не завершене. Має розвинену підземну інфраструктуру, в тому числі підземний притулок для роботи в умовах війни.

Будівельний портал Інфобуд


Топ-оголошення

Продам земельну ділянку Ванний провулок / 10-я ст. Великого Фонтану.
Аркадия, 6,7 соток 380 000$, Продам земельну ділянку Ванний провулок / 10-я ст. Великого Фонтану. ...

Земельні ділянки > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-Украина
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Хмельницька обл. > Деражнянський р-н > Деражня

Топ-оголошення

Новий якісний будинок у Ворзелі
3 кімнати, 86 кв.м, 8 соток, 69 500$, Продається одноповерховий будинок з КЕРАМОБЛОКУ в курортному ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Михайлівка-Рубежівка

Ділянка 6 соток з дачним будинком біля Дніпра на Русановских садах.
Никольская Слобідка, 3 кімнати, 55 кв.м, 6 соток 51 000$, Ділянка c дачним будиночком в самому центрі ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Купить Соль, Альфа пвп, Кристалл, СК, Скорость в Павлограде БОТ @CVBRC BOT Оператор @Brcovstor
200$, Купить Соль, Альфа пвп, Кристалл, СК, Скорость в Павлограде БОТ @CVBRC BOT Оператор @Brcovstor ...

Інше > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква