Вся нерухомість > Новини > На власниках недобудов запрацюють двічі
↑ До списку новин

На власниках недобудов запрацюють двічі

22 жовтня 2013

За задумом Нацфінпослуг, затикати фінансові діри в бюджетах забудовників будуть страхові компанії та банки. Розроблені комісією законодавчі редагування зобов'язують забудовників страхувати відповідальність перед третіми особами (довірителями) на випадок невиконання своїх зобов'язань, пишуть  "Комментарии".

Альтернативним способом захисту може стати купівля будівельною компанією банківської гарантії. Якщо здача об'єкта в експлуатацію затримається більш ніж на півроку, страховик або банк повинні виплатити компенсацію фонду фінансування будівництва (ФФБ). Той, у свою чергу, зобов'язаний протягом року завершити будівництво та надати інвесторам житло. В іншому випадку ФФБ протягом місяця повинен повернути громадянам кошти, внесені до фонду.

У той же час фінансистів турбують високі ризики в галузі і складна фінансова ситуація в будівельних компаніях. "Багато забудовників не зацікавлені працювати прозоро і показувати страховикам реальну ситуацію з фінансами. Достовірно оцінити ризики компанії не можуть. Якщо вони й погодяться працювати з забудовниками, то тільки з самими надійними", - говорить начальник управління банківських продажів дирекції по роботі з віп-клієнтами і брокерами НАСК "Оранта" Олександр Шишка.

Складнощі можуть виникнути і з отриманням банківських гарантій. "Банки неохоче видають гарантії під ризикові проекти. До того ж вартість такої послуги досить висока. Навряд чи забудовники будуть масово використовувати цей спосіб забезпечення виконання зобов'язань", - прогнозує керівник департаменту, адвокат АФ "Грамацький і партнери" Ігор Реутов.

Відподно до законопроекту, підготовленого Нацфінпослуг, сума, яку отримуватиме ФФБ від страховика або банку, повинна бути еквівалентна вартості будівництва житлового будинку. "Очевидно, ця сума буде фіксуватися на момент укладання договору страхування. Однак за час будівництва під впливом інфляції вартість будинку може істотно збільшитися. В результаті страхової виплати може не вистачити, і інтереси інвесторів не будуть захищені", - зазначає адвокат юрфірми "Ільяшев і Партнери "Арсеній Герасимів.

Інша норма, про яку забули автори законопроекту, - необхідність цільового використання страхових коштів. Тому банк-управитель на законних підставах зможе прокручувати гроші інвесторів. Наприклад, спрямувати їх на видачу споживчих кредитів. А через рік, отримавши непоганий прибуток, повернути інвесторам гроші замість житла. Експерти також не виключають появи на ринку та іншого роду схем, що дозволяють не повертати гроші інвесторам.

Тетяна Письменна, "Комментарии"


Топ-оголошення

2-х комнатная квартира в кирпичном доме на Академика Королёва по интересной цене
Таирова, Королева ул., 2 комнаты, 50/30/8 кв.м, 9/9, 28 000$, Спецпроект. Второй ряд домов. Кирпичный ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

90 кв.м в новострое в парковій зоні - парк Шевченко
"нагорный", 3 кімнати 90/-/- кв.м 100 000$, 3х комн квартира в новострое в парковій зоні, спланована: ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Продам пентхаус 200 кв.м на ул.Комсомольская
"нагорный", 3 кімнати 200/-/- кв.м 300 000$, квартира 200 кв.м в будинку нової споруди, 2 х рівнева, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

2-разд., Бровары, бульв. Независимости, дом 10, без комиссии
бульвар Независимости, 10, 2 комнаты, 55/-/- кв.м, 2, 42 900$, Продам 2-разд., Бровары, бульв. ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Київська обл. > Рокитнянський р-н > Рокитне