Вся нерухомість > Новини > Вартість житла в новому році
↑ До списку новин

Вартість житла в новому році

29 грудня 2009

Профільне Міністерство щорічно дає середню вартість будівництва житлового будинку. Цього року, наприклад, у Києві вона становила 4821 грн. (близько $ 600), по Київській області - 4154 грн., по Дніпропетровській області - 4200 грн., еквівалент $ 525. Яка реальна вартість квадратного метра і що чекати в 2010 році?

Жорстока реальність

"4200 - вартість будівництва виключно коробки будинку, - без мереж, оплати землевідведення, і т.д", - заявив заступник голови правління Будівельної палати Дніпропетровської області Леонід Турчин.

У компанії "Созидатель" вважали, що власне будівництво будівлі - це 54% у собівартості житла. Решта 46% (3587 грн.) - Це відрахування місцевим органам влади на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури (7%), виконання технічних умов (зовнішні мережі) -14%, відвід земельної ділянки - 4%, компенсація за поточне відселення громадян і компенсація органам місцевого самоврядування за відселення минулого періоду - 15%, обслуговування кредитних коштів-6%. Разом, собівартість. 1 кв. м. по Дніпропетровську сьогодні становить 4200 + 3587 = 7777. (Це при будівництві 17-поверхового будинку). Сьогодні при нульовому рівні рентабельності ціна коливається від 7500 до 8000 грн за 1 кв. м.

Згоден з Л. Турчинов і директор компанії "Українська торговельна гільдія" Віталій Бойко: "інформація про собівартість квадратного метра київського житла в $ 600 не відповідає дійсності. Ця сума - приблизно половина витрат забудовника. За інформацією, яка надходить з" живих "київських будівництв, сьогодні собівартість житла - $ 1100 - 1400 ".

За його словами, ціна $ 1100 -1300 за метр квадратний в об'єкті вводиться через рік - цілком адекватна, але не приносить девелоперу надприбутків. Швидше вона дозволяє вижити, розплатившись з кредитами і поповнивши обігові кошти. Сьогодні всі девелопери прагнуть повернути потік покупців, не думаючи про прибуток.

Кілька інші дані у Київських ріелторів:

Київ - $ 1975/кв.м (масиви стартують від $ 1000/кв.м),

Одеса - $ 1000 - $ 1100/кв.м.,

Харків - близько $ 850/кв.м.,

Дніпропетровськ - близько $ 800/кв.м.

"Це середні показники, диференціація досить велика", - поділився цифрами Президент СФНУ Олександр Рубанов.

Ціна 2010

Говорячи про прогноз цін, слід розуміти, що ринок вже зараз чітко розділився на ринок готової або майже готової нерухомості і ринок "майнових прав".

На думку голови ради директорів ВАТ "ИСК Авантаж" Юрія Костоглодова, в першому сегменті ціни навряд чи зазнають істотних змін, перш за все через обмеженість самого ринку і невисокого обсягу пропозиції. Другий же сегмент має досить умовні ціни, оскільки угод тут практично немає. Тому основним фактором ціноутворення в 2010 році стане не зниження попиту, зникнення іпотечного кредитування, а сама трансформація ринку в ринок покупців та ринок готового житла. Ринок же майнових прав буде визначатися активністю забудовників, його репутаційним якостями.

"У 2010 році ціни на житло рости не будуть", - до такого висновку прийшов Віталій Бойко. За його прогнозами, вони залишаться на тому рівні, на якому знаходяться зараз. Передумов для зростання немає.

Про падіння цін заявив Олександр Рубанов: "Нас чекає мляве зниження цін до осені 2010 року. Рівень зниження складе від 11% до 26%. У разі девальвації зниження може бути більш сильним, у разі різкої ревальвації - навпаки".

За його прогнозами, восени 2010 року очікується певна стабілізація, яка сформує бічний тренд до ознак реального зростання доходів населення та економіки.

Протилежної думки дотримується кандидат економічних наук, радник голови правління "Укргазбанку" Олександр Охріменко: "У середньому ціни зростуть на 10-12%. Але економ житло може подорожчати до 20-25%. Але будуть і такі види житла, що втратять у ціні 5 -7%. Але це все вторинне житло. На ринку первинного житла, ціни будуть повільно, але впевнено падати ".

У той же час Л. Турчин вважає, що до тих пір, поки ціни на житлове будівництво будуть вказуватися в доларах, про прогнози в цьому сегменті ринку не може бути мови, - надто великі сьогодні коливання курсу долара, і непрогнозовано напрямок руху. У гривнях ціна буде коливатися плюс-мінус десять відсотків, залежно від економічної ситуації.

ИА «ЛИГАБизнесИнформ»

 


Топ-оголошення

Оренда машиномісця в паркінгу біля метро Лівобережна
Левобережный массив, Окипной ул., 10 кв.м, 1 800грн/месяц, Пропонується в оренду машиномісце в ...

Гаражі. Парковки > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Продам земельный участок ул.Гаршина / ул.Дачная.
Таїрова, 3,85 соток, 105 000$, Продам земельный участок ул.Гаршина / ул.Дачная. 3, 85 сотки, госакт, ...

Земельні ділянки під комерційну забудову > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Аренда 130 кв.м. Фасад/ЖК Варшавский/Собственник
Виноградарь, Правды просп., 35, 130 кв.м, 250грн/кв.м/месяц, ЖК Варшавский/Фасадное помещение/ ТЦ ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
15 кв.м, 2/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Житомирська обл. > Бердичівський р-н > Бердичів

Продам 1 комнатную квартиру на Королёва / Архитекторская
Таїрова, 1 кімната, 39/20/8 кв.м, 8/9, 25 000$, Срочная продажа однокомнатной квартиры на Академика ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н