Вся нерухомість > Новини > У 2014 році нерухомість в Україні подорожчає?
↑ До списку новин

У 2014 році нерухомість в Україні подорожчає?

17 січня 2014

У 2014 році подорожчають однокімнатні в містах-мільйонниках, зросте вартість оренди офісних приміщень, а черговики не отримуватимуть квартир. Це прогнозує 46-річний Віктор Несін, голова Національної ради Ріелторської палати, пише gazeta.ua.

Що очікувати у 2014-му?

- Значно якісніше стануть ріелторської послуги. Верховна Рада повинна прийняти закон "Про особливості впровадження ріелторської діяльності", який підготував Кабінет Міністрів. Документ визначає, хто такий ріелтор, роз'яснює відносини між ним і клієнтом. Зараз права і обов'язки ріелтора не визначені, ніхто не знає, які послуги він повинен надавати, яка його відповідальність, клієнти навіть не цікавляться його кваліфікацією. Закон передбачає створення єдиного державного реєстру ріелторів, уніфікованої програми навчання. Всі ріелтори працюватимуть за одними правилами.

Які зміни відбудуться на ринку нерухомості?

- Ринок чутливий до політичних і економічних подій у країні. Його розвиток залежить від інвестицій. Вітчизняні інвестори вкладатимуть гроші у зведення нерухомості. Іноземці теж хочуть, але не ризикують вкладати гроші в країну з неблагополучним інвестиційним кліматом. Всі консультуються з міжнародними експертами, а вони не радять.

Що подорожчає?

- Переважно все буде стабільно, допускаю сезонні коливання на 10 відсотків в обидві сторони. У січні-лютому традиційно мертвий сезон. Ціни не впадуть, але продавці будуть поступатися, тому що пропозиція перевищує попит. Навесні ринок оживе, влітку і восени нерухомість подорожчає.

А оренда?

- Цей ринок більш активний. Оренда офісів подорожчає, з початку 2013 року, ціна зросла на 20 відсотків. У цьому винна криза 2008-го. Тоді позакривалося багато фірм, оренда офісів подешевшала. Зараз все повертається. На 10 відсотків зросте плата за оренду одно-, двокімнатних квартир в містах-мільйонниках.

Як інтенсивно будуть зводити житло?

- У тому ж темпі, що і в 2013 році. Будівництво залежить від того, наскільки активно і прозоро влада виділятиме земельні ділянки під забудову. Великі будівельні холдинги будуть працювати стабільно, "будуть грішити" лише термінами здачі. Дрібні компанії будуть мати юридичні проблеми. Тому що вони не завжди чесно отримали ділянки, їх призначення не відповідає реальному будівництву. Наприклад, надали ділянку для зведення приватного будинку, а споруджують багатоквартирний. Виникнуть проблеми з отриманням правовстановлюючих документів.

Соціальне житло будуватимуть?

- У держави є така ініціатива, але відсутні конкретні дії, тому що все залежить від бюджету. Черговикам квартир надавати не будуть, хіба одиницям. Зрушення з мертвої точки варто очікувати не раніше 2015-го.

Власники котеджів платитимуть податки

Українці, площа квартир яких більше 120 "квадратів", а будинків — більше 250 кв. м, з 1 січня платитимуть податок — 12 грн за "надлишковий" 1 кв. м.

Якщо площа квартири більше 240 "квадратів", а будинок — більше 500, то за 1 кв. м понад встановленої норми будуть віддавати 33 грн.

Власники квартир до 120 кв. м і будинків до 240 "квадратів" податків платити не будуть.

Оксана Худояр, gazeta.ua


Топ-оголошення

Продаж 1к квартири 36 кв. пров. Чугуївський 13А
Відрадний, Чугуївський пров., 13а, 1 кімната, 36/19/7 кв.м, 3/9, 45 000$, Продаж 1 к. квартири в ...

Квартири > Продам > Київ > Солом'янський р-н

ВИГІДНА ПРОПОЗИЦІЯ!! Комерційне приміщення з ремонтом 47м, м.Вишгород!
Київська, 86, 42 900$, Приміщення знаходиться в новобудові, ЖК Київські Зорі 1. Житловий комплекс має ...

Інше > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вишгород

Топ-оголошення

Продажа 60.99 кв.м ул.Коноплянская 22 ЖК Навигатор-2 м.Минская
Минский массив, Коноплянская ул., 22, 1 комната, 61/18/18 кв.м, 5/24, 61 847$, Продажа 1- комнатных ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
15 кв.м, 2/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Вінницька обл. > Томашпільський р-н > Томашпіль

ПРОДАЖ! 5.6га м.Васильків вул.Комарова
Комарова, 5,6 га, 420 000$, АКТУАЛЬНО! ПРОДАЖ! Дві ділянки поруч (2.78*2), 5.6га межує з м.Васильків, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Васильків