Вся нерухомість > Новини > Квартирні афери в Києві: квартири продають разом з людьми похилого віку
↑ До списку новин

Квартирні афери в Києві: квартири продають разом з людьми похилого віку

31 жовтня 2011

У Києві нова квартирна афера. Якщо раніше шахраї позбавляли житла одиноких людей похилого віку, то зараз під їхнім прицілом і ті, у кого є рідня. «Сегодня» знайшла людей, які постраждали від рук аферистів, які прикриваються громадською організацією. Вже порушено кримінальну справу.

Опікун

До редакції звернулася киянка Ірина Петриченко. Після смерті її 73-річного батька виявилося, що у нього був опікун, а значить, законний власник його квартири. «Папа жив в однокімнатній квартирі на вул. Білоруській. Ми з чоловіком йому купили там житло, так як це поруч з Татарською, де живемо ми.

Ми з донькою бували у нього, як мінімум, два рази на тиждень і ніколи навіть сусіди не говорили, що до нього хтось заходить», - каже Ірина. За її словами, коли вона в середині вересня прийшла до батька, його не було.

Три дні його шукала міліція, а потім подзвонила опікун, яка розповіла, що дідусь помер, вона його знайшла в квартирі і відвезла в морг однієї з лікарень. «Я була приголомшена, що в тата був якийсь опікун. Написала заяву в міліцію і прокуратуру, і виявилося, що і я, і опікун - потерпілі», - каже Ірина.

Міліція визначила, що опікун підписав договір з якоюсь організацією, заплативши за це $25 тисяч! За попередніми даними, організація обіцяла, що проблем з оформленням прав на квартиру не буде, мовляв, «за 25 тисяч отримаєте житло майже в центрі міста».

Як повідомив нам голова ЦГЗ міліції Києва Володимир Поліщук: «Справу порушено за фактом шахрайства. У ньому фігурує підприємство «Турбота». Назва ця вельми поширена, є навіть однойменна муніципальна програма. Мабуть, на те, що назва на слуху, і був розрахунок. А в разі чого можна «загубитися» серед безлічі «турбот», які працюють у Києві.

"Клони"

Ми вирішили розшукати цю організацію і «купити» собі старого. Найвідоміша в Києві «Турбота», яка опікується престарілих киян, розташована на вул. Шовковичній, 11. Її курирує екс-заступник мера Ігор Добруцький. «Ви що, ми тільки возимо на екскурсії літніх людей Печерського району, організовуємо їм безкоштовні походи в кіно і театри, басейн, англійська мова!

Ніяких комерційних відносин! Але до нас часто приходять люди похилого віку, які розповідають, що якась «Турбота» пропонує оформляти договори довічного утримання», - сказав нам Добруцький. Ще одна «Турбота» знаходиться на Хрещатику. Подзвонили ми і туди.

«Ми можемо допомогти з оформленням договору довічного утримання. Але пошуком бабусь чи дідусів, які цього потребують, ми не займаємося! Однак залиште свій номер, якщо щось буде, ми вам зателефонуємо», - відповіли там. У міліції точну адресу фірми, що фігурує в справі, назвати відмовилися, мовляв, таємниця слідства.

Бабусь наколюють, а дідусів напоюють

За даними главку праці та соцполітики КМДА, за останні два роки через квартирні афери було викинуто на вулицю дві тисячі київських старих! Всі ці люди - жертви договорів довічного утримання.

«Але якщо раніше шахраї йшли на такі афери, знаючи, що у пенсіонера немає родичів, які могли б претендувати на його житло після смерті, то зараз вони пішли ще далі - «продають» старих, у яких є рідня. Ділки підробляють документи, домовляючись з «чорними» нотаріусами, працівниками лікарень та громадських організацій.

Також вони змушують літніх людей підписувати документи, маніпулюючи ними, обманюючи. Наприклад, бабусям роблять галюциногенні уколи, після яких вони готові підписати що завгодно. А з дідусями просто випивають, і коли той в потрібному стані, прокручують «угоду», - сказала нам адвокат Ганна Боряк.

Анастасія Браткова, Газета СЕГОДНЯ


Топ-оголошення

Продам 1 квартиру на ул. Ак.Заболотного
Котовського, 1 кімната, 30/-/- кв.м, 7/9, 16 500$, Предлагается к продаже 1 комнатная квартира на ул. ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Продам 2-хэт. будинок ул.Куприна/Фонтанская дорога.
Аркадия, 3 кімнати, 220 кв.м, 4 соток 430 000$, Продам 2-хэт. будинок ул.Куприна/Фонтанская дорога. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Продаю будинок в с. Ковалин
5 і більше кімнат, 216 кв.м, 35 соток, 100 000$, Продаю будинок с. Ковалин. Відмінний утеплений ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Переяслав-Хмельницький р-н > Ковалин

Ділянка з ставком під забудову 10 сот
10 соток, 7 500$, Продається ділянка 10 соток. Бориспіль, Лозівка, вул. Тичини. Під забудову. Газ, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Бориспіль

Продается кирпичный дом с ремонтом в коттеджном городке Balaton Village
Коттеджный городок Балатон, 5 и более комнат, 235 кв.м, 10 соток, 385 000$, Продается большой ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нові Петрівці