Вся нерухомість > Новини > Рейдерство в Україні: як упередити захоплення об'єктів нерухомості?
↑ До списку новин

Рейдерство в Україні: як упередити захоплення об'єктів нерухомості?

31 травня 2013

Кількість неправомірних (рейдерських) захоплень об'єктів та корпоративних прав в Україні можна знизити, якщо не здійснювати типових помилок, які згодом використовують рейдери.

Останнім часом преса багато пише про зниження інвестиційної привабливості України, про зменшення кількості інвестицій, в тому числі і в інфраструктурні проекти. Причиною даної негативної тенденції експерти називають недосконалість законодавства, податкової системи, а також боязнь інвесторів перед контролюючими органами. Все це вірно. Але часто інвесторів у ще більшому ступені лякають непрозорість судової системи і ризики, пов'язані з неправомірним поглинанням бізнесу або права власності / користування на об'єкти нерухомості.

Не секрет, що вищевказані ризики існують не тільки в Україні, але і є частиною ведення бізнесу в інших розвинених країнах. Проте в Україні існує своя специфіка, і методи неправомірних захоплень значно відрізняються від тих, які використовуються в розвинених країнах.

Таке явище як «неправомірне поглинання / захоплення» існує в Україні під терміном «рейдерське захоплення». Для початку, слід зупинитися на понятті «рейдерське захоплення».

Рейдерське захоплення - це неправомірне захоплення об'єктів нерухомості, корпоративних прав, об'єктів і прав інтелектуальної власності з боку інших господарюючих суб'єктів, фізичних осіб та / або державних органів.

Як показує практика, саме державні органи відіграють важливу роль у реалізації схем рейдерських захоплень.

Схеми неправомірного захоплення складно класифікувати, у зв'язку з їх величезною різноманітністю. Від банального захоплення середнього підприємства директором та / або головою товариства до добре і детально спланованих захоплень великих об'єктів нерухомості і землі за допомогою державних та правоохоронних органів.

Основні схеми рейдерства

Що ж об'єднує ці схеми і які помилки допускають власники бізнесів, які піддалися неправомірному захопленню? Адже далеко не всі компанії стають об'єктом захоплення.

Перш за все, потрібно не випускати з виду незначні на перший погляд події (деталі), які можуть бути передвісником або підставою для неправомірного захоплення.

Як показує практика, підставою для неправомірного захоплення може стати:

1. Видача довіреностей третім особам на участь у загальних зборах учасників ТОВ / акціонерів АТ (без обмеження прав представника на проведення певних юридичних дій, включаючи надання третім особам прав на прийняття рішення щодо ліквідації товариства).

2. Видача третім особам боргових цінних паперів тим підприємством, на яке зареєстрований об'єкт нерухомості.

3. Ігнорування актів перевірок контролюючих органів / правоохоронних органів / органів прокуратури (непроведення юридичних дій, спрямованих на оскарження дій контролюючих органів / і або актів перевірок), в яких встановлено факт неправомірних дій підприємства, на якому зареєстрований об'єкт (наприклад, нецільове використання земельної ділянки, яка знаходиться у власності інвестора і на якій знаходиться об'єкт нерухомості).

4. Відсутність переоформлення правовстановлюючих документів на об'єкт та / або статутних документів (не внесені зміни до Єдиного реєстру щодо зміни назви підприємства, не проведена процедура перереєстрації права власності на об'єкт нерухомості (у реєстрі прав власності значиться старе найменування підприємства, не отримано нове свідоцтво на право власності тощо).

5. Укладення договору оренди на об'єкт нерухомості з наданням орендарю права на проведення поліпшень об'єкта оренди без обмеження суми і переліку таких робіт.

6. Отримання прав користування на земельну ділянку державного / комунальної власності без належного юридичного супроводу на стадії проведення торгів і на стадії укладання договору оренди.

7. Існування незначних заборгованостей перед різними контрагентами, які в сумі можуть бути достатніми для початку процедури банкрутства підприємства, на якому зареєстрований об'єкт нерухомості.

8. Первинна приватизація об'єкта нерухомості та / або викуп об'єкта у органів державної влади / місцевого самоврядування без проведення подальших юридичних дій, спрямованих на мінімізацію юридичних ризиків.

9. Передача частини корпоративних прав підприємства, на якому зареєстрований об'єкт, третім особам (директорам, головам правління тощо).

10. Відсутність проведення якісного юридичного аудиту об'єкту / прав, які купуються, і незнання про існуючі юридичні ризики.

Як упередити

В якості протидії неправомірному захопленню об'єктів нерухомості / корпоративних прав, на початковій стадії можна виділити в якості основного елемента проведення комплексної юридичної експертизи, яка проводиться на самій початковій стадії - до придбання об'єкта, і висновки якої дають інвестору майже 100% картину всіх юридичних ризиків, які існують, і також пропозиції щодо їх мінімізації або висновок про неможливість їх мінімізації (висновок про неможливість придбання даного об'єкта за високого ступеня ризику). Звичайно ж, остаточне рішення завжди залишається за інвестором, але, принаймні, це усвідомлене і зважене рішення з урахуванням всіх «за» і «проти».

Звичайно ж, універсальних заходів захисту, які б підходили усім, бути не може, вони розробляються індивідуально, виходячи з реалій і правової позиції, яка існує у клієнта на даний момент. Але будь-яка велика операція з придбання / приватизації майна вимагає продовження в ключі мінімізації ризиків неправомірного захоплення. Залишаючи угоду «як є», інвестор ризикує втратити об'єкт як у зв'язку із зміною позиції державних органів, так і у зв'язку з активними діями конкурентів.

У будь-якому випадку, хочу ще раз звернути увагу, що своєчасне виявлення ризиків неправомірного захоплення це «профілактика» і запорука успішного функціонування будь-якого бізнесу.

Наталія Осадча, адвокат, партнер АК «Сюткін і Партнери», UGMK.INFO


Топ-оголошення

Продам 1-ком.кв. ул.Макаренко/ул.Львовская в ЖК "Фонтан".
Таїрова, 1 кімната, 60/12/35 кв.м, 21/22, 45 000$, Продам 1-ком.кв. ул.Макаренко/ул.Львовская в ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Продам 4-к. ул. Ричкова 3, угол Златоустовская, район Цирка. Стм. Лук'янівська-10 мин.
Лук'янівка, 4 кімнати, 80/55/8 кв.м, 7/10, 112 000$, Продам 4-к. ул. Ричкова 3, угол Златоустовская, ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Аркадия: продам уникальный земельный участок в тихом престижном районе!
Кольцевая ул., 9 соток, 500 000$, Кольцевая / переулок Каманина, продам великолепный земельный ...

Земельні ділянки > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продажа 3 комн квартиры в клубном доме "Greenhouse" метро Голосеевская
Голосеево, 3 комнаты, 170/70/12 кв.м, 4/5, 238 280$, Голосеевский район, переулок Бурмистенка 33-а. ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Шикарна пропозиція - квартири біля "НАУ"
Відрадний, Василенко вул. 12, 2 кімнати 44/30/7 кв.м 2/5, 11 000грн./місяць, Повністю мебелирована, ...

Квартири > Здам > Київ > Солом'янський р-н