Вся нерухомість > Новини > Майно цивільного подружжя почнуть ділити по-новому
↑ До списку новин

Майно цивільного подружжя почнуть ділити по-новому

28 січня 2014

Верховний Суд затвердив для сімейних пар, які перебували у громадянському шлюбі, спеціальні правила розділу майна. У разі виникнення спорів, згідно з його рішенням (у справі № 6 - 135ц13), навпіл ділитиметься лише те добро, яке «половинки» купили після 2004 р. На все, що було придбано раніше, доведеться доводити свої права, пишуть «Вести».

«Потрібно буде документально підтвердити, що майно куплено внаслідок спільної праці. Вся справа в тому, що до 1 січня 2004 р. в нашій країні діяв старий Цивільний кодекс, і, по ньому, потрібно не тільки проживати разом, щоб претендувати на половину майна, але і довести, що воно набуто внаслідок спільної праці», - розповів «Вестям» старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Нагадаємо, що, завдяки діючому вже десять років у нашій країні Сімейному кодексу, цивільний шлюб прирівняний до офіційно зареєстрованого. І при його розірванні сторони можуть у судовому порядку вимагати розділу спільно нажитого майна 50/50. Однак проблеми в судах у цивільних пар все одно виникали. «ВСУ у своєму рішенні фактично дав тлумачення поняттю «майно, придбане внаслідок спільної праці членів сім'ї». Через те, що цей термін не був детально визначений, суди часто по-різному тлумачили дану норму закону і виносили різні за своєю суттю рішення в аналогічних ситуаціях», - пояснила нам керуючий партнер ЮФ «Вронський, Вронська та партнери» Ганна Вронська.

На практиці спільне проживання та працю цивільні пари можуть доводити по-різному. «Для цього підходить все, що завгодно: показання родичів, сусідів, фотографії, чеки тощо. Все, що доводить спільне проживання в певний період і спільне ж ведення господарства», - сказав «Вестям» партнер юридичної компанії «Тарасов і партнери», адвокат Олександр Субботін.

За словами юристів, кількість майнових спорів у судах між подружжям, яке розлучається, в останні роки активно зростає, причому все частіше позови подають саме цивільні пари. «Зазвичай, таким чином, ділять права на нерухомість, автомобілі, банківські заощадження. Тобто тільки те, що підлягає реєстрації. Справа в тому, що доводити купівлю та наявність іншого рухомого майна проблематично. Найчастіше розлучення з розділом майна зустрічаються у пар до 40 років. На молодь припадає десь до 90% таких судових процесів, і лише 10% на людей після сорока», - зауважив Субботін.

Ділять холодильники, пасіки і верстати

«Вести» дізналися, як ділили майно зірки, які жили в цивільному шлюбі. Маргарита Січкар 9 років жила з футболістом Владиславом Ващуком без штампа в паспорті. «В офіційному шлюбі ми прожили тільки три роки, і Влад сказав, що я можу претендувати лише на частину того майна, яке було куплено в цей час. Адже все, що у нас є, - і машини, і нерухомість - було куплено саме в цивільному шлюбі, - каже Січкар. - Спасибі за новину, може, піду до суду».

Цікаво, що в Реєстрі судових рішень за 2013-й ми знайшли всього 31 розгляд про розділ майна після громадянського шлюбу. В основному українці ділять будинки і машини. Але в окремих випадках вимагають один у одного навіть пасіки, холодильники, шафи, газові балони та токарні верстати.

Олена Лисенко, Тамара Балаєва, «Вести»


Топ-оголошення

Аренда офиса 216 кв.м., в БЦ, Константиновская. Метро "Т.Шевченко".
Подол, 216 кв.м, 275грн/кв.м/месяц, Аренда офиса 216 кв.м., в Бизнес-центре на Подоле, улица ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Продажа дома с участком 12 соток
4 кімнати, 70 кв.м, 12 соток, 63 000$, Предлагается к продаже дом в охраняемом СТ "Харчомаш" в ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Раківка

Топ-оголошення

Сдам. 1-к.кв. 7/17, ул.Литейная
Ливарна вул., 2, 1 кімната, 50/-/- кв.м, 7/17, 18 000грн/місяць, Сдам. 1-к.кв. 7/17, ул.Литейная 2. ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Продам 2-хком.кв. ул.Генуэзская/ЖК "51 Перлина".
Аркадия, 2 кімнати 65/30/23 кв.м 13/24, 99 900$, Продам 2-хком.кв. ул.Генуэзская/ЖК "51 Перлина". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

офис 165м евроремонт новый дом М. Контрактовая Пл. 7мин от хозяина
Подол, 165 кв.м, 44 000грн/месяц, Аренда Офиса на Подоле, ул. Щекавицкая, рядом Метро Контрактовая ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н