Вся нерухомість > Новини > В ОСББ будуть забирати тільки новий житлофонд
↑ До списку новин

В ОСББ будуть забирати тільки новий житлофонд

20 жовтня 2011

2012-2015 роках кількість багатоквартирних будинків, які перейдуть в управління житлових кондомініумів, буде зростати, але темпи сповільняться. Масово забирати в управління застарілий житлофонд громадяни не стануть.

Про це заявив керівник секції управління житлофондом Всеукраїнського об'єднання фахівців ЖКГ Роман Нечитайло.

Як повідомляє «Коммерсант-Украина»» в материале "ЖКХ отдают в хорошие руки", з посиланням на слова голови Спілки власників житла України Олексія Кучеренка, брати будинок на баланс ОСББ без створення державою умов для подальшої роботи об'єднання - це шлях в нікуди.

"Перш ніж реєструвати ОСББ, власники повинні домагатися від влади участі у проведенні капітального ремонту", - вважає він.

У сфері управління застарілим житлофондом пані Мєшкова вже помітила іншу тенденцію: мешканці збираються, вирішують провести ті чи інші роботи, збирають кошти, посилюють контроль за якістю роботи ЖЕКу, живуть життям кондомініуму, але при цьому не квапляться реєструвати ОСББ, розраховуючи отримати від держави кошти на ремонт.

Активніше ОСББ будуть створюватися в новому житлофонді, впевнений Роман Нечитайло. "ЖЕКи сьогодні не хочуть приймати на баланс нові будинки, а забудовники вимагають від мешканців створення ОСББ для подальшого техобслуговування будівлі", - відзначає він.

На його думку, з введенням нового житла в експлуатацію розшириться ринок послуг, що надаються керуючими житловими компаніями. Їх кількість в найближчі роки має вирости в два-три рази, не в останню чергу за рахунок гравців з Росії, де житлова реформа проходить вже десять років.

Нагадаємо, об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) повинні стати реальною альтернативою ЖЕКам. Для цього необхідно на законодавчому рівні вирішити системні проблеми в їх діяльності, усунувши існуючі правові пробіли в сфері ЖКГ. Про це заявив перший заступник голови Антимонопольного комітету України Рафаель Кузьмін.

Малоквартирні будинки не повинні відмовлятися від створення ОСББ  

Як організувати ОСББ в будинку з невеликою кількістю квартир? Це питання особливо актуальне для міст, де малоквартирні будинки складають великий відсоток міської забудови.

Своєю думкою з цього приводу з ІА «Украина Коммунальная» поділився президент Макіївської міської громадської організації «Асоціація керівників житлових організацій», член координаційного центру з питань ОСББ при Донецькій ОДА Ігор Захаревич.

Створення ОСББ у будинку, де всього 6-8 квартир, можливо. Звичайно, з першого погляду здається, що на оформлення всіх необхідних дозволів потрібно стільки ж часу, скільки і на оформлення ОСББ у багатоквартирному будинку, а іноді і більше, при цьому коштів на обслуговування житлового фонду значно менше. В цілому, це так, але опускати руки не варто. У цьому випадку треба проводити роз'яснювальну роботу з жителями не одного будинку, а цілих кварталів з малоповерховою забудовою.

На першому етапі варто пояснити, що тільки об'єднавшись в Асоціації співвласників малоквартирних будинків (АСМД) або Асоціації власників житлових будинків (АВЖД), такі ОСББ мають майбутнє. Як би не було складно, але в кожному будинку потрібно буде знайти ініціативні групи. Одним словом, має бути робота не в кабінеті, а в полі!

Далі в кожному будинку створюється ОСББ, реєструється згідно ЗУ про ОСББ, збираються всі статутні документи, замовляються печатка, штамп, призначається голова. Після цього на загальних зборах голів малоквартирних будинків вибирається голова АСМД, правління та ревізійна комісія. І знову треба буде пройти реєстрацію в усіх фондах, з отриманням печатки і штампу.

Після реєстрації АСМД повноваження з управління передаються від кожного ОСББ, набирається один штат співробітників для обслуговування будинків через Асоціацію. Чим більше будинків в обслуговуванні АСМД, тим дешевше обходиться утримання фонду.

Як бачимо, багато що залежить від самих людей. Не варто сидіти і чекати, поки прийде якась допомога від ЖЕКу або звідки-небудь - адже навряд чи дочекаєтеся. Житловий фонд старіє з кожним роком, тому не потрібно боятися, а сміливо братися за подібні реформи.

Глибоко вникаючи у процес, розумієш, наскільки він складний, але щоб через аварійний стан будинку завтра не опинитися на вулиці, потрібно докласти максимум зусиль. Просто так нас ніхто не забезпечить іншим житлом, тому необхідно зберегти той житловий фонд, який у нас є!

За матеріалами ІА ЛIГАБiзнесIнформ, Украина коммунальная


Топ-оголошення

Продаж 2-х. кім. Квартири. вул. Петра Курінного (Рикова комісара)
Микільська Борщагівка, Курінного (Рикова) вул., 9, 2 кімнати, 47/30/7 кв.м, 1/5, 48 000$, Продаж 2-х. ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

Продажа 2-х комнатной квартиры, ул. Турненевская 10
2 кімнати, 65/30/10 кв.м, 6/10, 62 000$, Предлагается к продаже 2-х комнатная квартира по ул. ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь

Топ-оголошення

Центр города Одессы район Сквера Мечникова
Центр, Манежная ул., 43, 2 комнаты, 43/31/6 кв.м, 2/3, 33 000$, Квартира кухня студия и спальня с ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Офіс 140 м фасад ремонт м. Палац Спорту 2 мін від господаря
Майдан Незалежности, 140 кв.м 900$/місяць, вул. Шота Руставели, пропонується в оренду відмінний офіс ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Сдам жилье в г, Днепре (Днепропетровске) -Украина
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Донецька обл. > Шахтарський р-н > Шахтарськ