Вся нерухомість > Новини > Що потрібно, щоб оформити кооперативну квартиру, дачу або гараж
↑ До списку новин

Що потрібно, щоб оформити кооперативну квартиру, дачу або гараж

9 серпня 2013

Перелік документів, які необхідні для оформлення кооперативної квартири, гаража або дачі досить широкий, стверджує начальник реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Олег Дробот. Також, за його словами, реєстратори дуже ретельно їх перевіряють, щоб запобігти спробам шахрайських операцій, передає кореспондент  Стройобзора.

"Щоб оформити кооперативну квартиру, заявник подає заяву встановленого зразка. До цієї заяви додається оригінал квитанції про оплату державного мита у розмірі 119 гривень. У разі, якщо громадянин звільнений від сплати держмита, то таку квитанцію він не прикладає. Наступним обов'язковим документом є додаток квитанції про сплату 120 гривень за отримання виписки з реєстру. У даному випадку закон пільг не передбачає. Необхідні документи, які безпосередньо підтверджують право людини на кооперативну квартиру. Кожний член кооперативу виплачував пай, тим самим підтверджуючи участь у кооперативі, і коли був результат діяльності кооперативу, йому видавалася квартира. На сьогоднішній день ми вимагаємо довідку голови кооперативу, яка засвідчується підписом даного голови та підписом секретаря кооперативу з печаткою кооперативу. У цій довідці міститься інформація про те, що член кооперативу в повному обсязі такого-то числа виплатив певний пай. Нещодавно ми поводили зустріч з активом кооперативного руху в місті Харкові в міськраді. Спеціально підготували зразки даних довідок, щоб не було ніяких різночитань. Зразки даних довідок ми також розмістимо на сайті реєстраційної служби, а також у всіх приймальних відділеннях", - розповів Дробот.

Крім заяви про виплату паю обов'язковим документом є технічний паспорт на квартиру, який підтверджує технічні характеристики об'єкта і дозволяє їх вносити до державного реєстру прав власності на нерухоме майно. Наступний документ - довідка про присвоєння адреси даної квартири.

"Цей пункт" породив "багато розмов і обговорень серед громадян, реєстраторів і так далі. Сьогодні ми маємо офіційне роз'яснення Державної реєстраційної служби України, що даний документ може видаватися або органами місцевого самоврядування (Харківською міською радою, або іншим уповноваженим органом), або видаватися у вигляді довідки головою кооперативу, що значно спрощує процедуру. Член кооперативу звертається до голови, голова дає йому офіційну довідку зі своїм підписом та печаткою кооперативу про те, що даний мешканець дійсно проживає в такій квартирі, якій присвоєно таку-то адресу. Цей документ буде для нас необхідним і достатнім, щоб вважати привласнення адреси даній квартирі. Наступним обов'язковим для реєстрації документом є документ, який підтверджує, що житловий будинок, побудований в результаті діяльності житлового кооперативу, був введений в експлуатацію згідно із законом. Всі будинки, які вводилися в експлуатацію, мають такий документ. Є певні складності, коли їх немає в наявності у голови кооперативу. Тоді є архіви, і ми приймаємо хоч який-небудь документ, який це підтвердить", - зазначив Дробот.

Документом бажаним, але не обов'язковим є документ, що підтверджує те, що кооперативу виділялася земельна ділянка під будівництво даного житлового будинку. Крім усього, в загальному порядку подається паспорт і код заявника.

"Цей порядок таким же чином відноситься до гаражних кооперативів. Але є одне маленький виняток - якщо ми говоримо про кооперативний будинку, то квартира - це той об'єкт, який не перебуває на земельній ділянці. Якщо ми говоримо про гаражний кооператив, то кожний гараж знаходиться безпосередньо на земельній ділянці. Тому в даному випадку обов'язковим є документ про те. що земельна ділянка під гаражним кооперативом відводилася для будівництва даного кооперативу", - розповів Дробот.

СтройОбзор


Топ-оголошення

VIP дом. Центр КИЕВА! Усадьба на Батыевой Горе.
Батыева Гора, 5 и более комнат, 1000 кв.м, 22 соток, 5 500 000$, VIP дом. Центр КИЕВА! Усадьба на ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Русановские сади, продаж будинку біля Дніпра.
Никольская Слобідка, 5 і більш за кімнати, 130 кв.м, 6 соток 102 000$, Экодом на Русановских садах, в ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Топ-оголошення

Продам Крутейший Дом в Белогородке! Место-песня! Лучше годи й шукаты: ) Хороший удобный заезд-5 минут житомирская трасса,
шевченка, 3 кімнати, 125 кв.м, 5 соток, 70 000$, Продам Крутейший Дом в Белогородке! Место-песня! ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > білогородка

Оренда 3к. квартири, Шевченківський р-н, Університет
Липинського (Чапаєва) вул., 3 кімнати, 93/-/8 кв.м, 3/4, 1 000$/місяць, Зручна, трикімнатна квартира ...

Квартири > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-Украина - Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Харківська обл. > Зміївський р-н > Зміїв