Вся нерухомість > Новини > У Фінляндії починають будувати дерев'яні висотки
↑ До списку новин

У Фінляндії починають будувати дерев'яні висотки

25 березня 2011

Архітектори BIG виграли міжнародний конкурс E2 (Ecology + Economy), мета якого - розвиток промислового дерев'яного будівництва у Фінляндії.

Завданням конкурсу був "пілотний" проект для масового виробництва дерев'яних багатоповерхових будинків. Проекти повинні були відповідати суворим стандартам енергоефективності, до яких фіни досить вимогливі. Для демонстрації експериментальних будинків було обрано мальовничу ділянку у фінському місті Коувола, де буде реалізовано близько 15 тис. м2 дерев'яного, екологічного і того, що легко адаптується до конкретних умов житла.

Проект під назвою PUU-BO, розроблений BIG спільно з партнерами - компаніями Pirmin Jung Engineers for Wood Constructions, AOA Anttinen Oiva Architects Ltd, Vahanen Engineers і Stora Enso, являє собою гнучку модульну систему, що об'єднує різновисокі житлові корпуси (багатоквартирні будинки й котеджі) в єдиний будинок-стрічку. Дотримуючись контурів рельєфу, ця структура згинається вздовж всієї ділянки, що виходить до річки, і утворює кілька дворів-"кишень", з'єднаних з парком. «Горбкуватий контур» споруди, яка то підвищується до 8 поверхів, то опускається до 1-2-х, відповідає меті - максимально відкрити види на навколишній краєвид. Розташовані навколо дворів малоповерхові житлові обсяги мають вихід в приватні садки; пентхауси у високій частині комплексу - доступ на дахи-тераси.

Уздовж обох сторін будинку проходить пішохідна дорога, що сполучає садки, паркування і парк у єдиний зелений простір. Вона пов'язана з існуючою міською пішохідною мережею, а дитячі майданчики, спортивні зони і сауна нового житлового комплексу однаково доступні всім жителям Коувола.

Конструктивна система, що збирається з модулів на зразок конструктора, легко адаптується до безлічі будівельних типів, не обмежуючись експериментальним житловим проектом: як заявляють автори, ті ж самі елементи можуть використовуватися в офісній будівлі або навіть дерев'яному хмарочосі - без втрати ефективності. Житловий осередок PUU-BO розвиває ідеї знаменитого «Дому-Іно» Ле Корбюз'є. За словами Бьярке Інгельса, їхній проект, завдяки з'єднанню оригінальної будівельної технології та дерев'яних конструкцій, надає нескінченні варіанти альтернативи типовим бетонним коробкам, що вже порядком набридли.

На думку журі, проект BIG був єдиним, який по-справжньому сприйняв гасло конкурсу: поглянути на простір навколо та між будівлями як на потенційну можливість для «зеленого» розвитку. Партнер в бюро BIG Томас Крістофферсен пояснює їх перемогу тим, що головним завданням, яке вони поставили перед собою, було створити новаторську систему, здатну відповідати будь-якому "забудованому середовищу" та програмі, а не орієнтуватися на поточний ринковий попит; така система враховує ключові поняття «сталого розвитку» та буде конкурентноздатною в порівнянні з іншими будівельними методами в майбутньому.

Н. К., Архи.ру


Топ-оголошення

1-но комнатная квартира с ремонтом на Французском бульваре.
Французский б-р, 1 комната, 32/17/6 кв.м, 2/5, 37 000$, Блочно-кирпичный дом. Дворовая. С ремонтом. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продам уютный 2-х эт. дом Фонтанская дорога/12 станция Большого Фонтана.
Таирова, 5 и более комнат, 130 кв.м, 5 соток, 385 000$, Продам уютный 2-х эт. дом Фонтанская ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Два офиса 150м и 165м можно вместе н/ф м.Арскнальная 5мин от хозяина
Печерск, 150 кв.м, 45 000грн/месяц, Адреса: Печерський район, вул. Московська (нова назва - вул. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Продам Крутейший Дом в Белогородке! Место-песня! Лучше годи й шукаты: ) Хороший удобный заезд-5 минут житомирская трасса,
шевченка, 3 кімнати, 125 кв.м, 5 соток, 70 000$, Продам Крутейший Дом в Белогородке! Место-песня! ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > білогородка

Продам 2-хэт. будинок ул.Дачная/13-я ст. Великого Фонтану.
Таирова, 5 і більш за кімнати, 600 кв.м, 8 соток 550 000$, Продам 2-хэт. будинок ул.Дачная/13-я ст. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н