Вся нерухомість > Новини > Ергономіка кухні
↑ До списку новин

Ергономіка кухні

19 листопада 2013

Облаштовуючи і оформляючи своє житло, кожен з нас, в першу чергу, піклується про те, щоб все було красиво, гармонійно і затишно.

І навіть коли мова заходить про планування нової кухні, багато хто ставить свої естетичні вимоги і переваги вище комфорту і навіть елементарної безпеки. Насправді ж, ергономіка кухні набагато важливіша, ніж її зовнішній вигляд, оскільки саме вона визначає ступінь комфорту домогосподарки під час приготування кулінарних шедеврів.

Це зовсім не означає, що потрібно жертвувати красивими елементами кухонного інтер'єру в ім'я власної зручності. У цій статті ми розповімо, як можна вдало оформити простір будь-якої кухні, щоб у ній панував справжній комфорт, безпека та затишок.

Вибираємо кухонні меблі

Перед тим, як купити чи замовити кухонний гарнітур і вбудувати в нього побутову техніку, необхідно ретельно продумати всі нюанси: чи зможете ви дотягнутися до найвищої полиці, чи будуть всі шухлядки і шафки зручно відкриватися і чи не доведеться вам занадто сильно нагинатися, щоб дістати посуд з нижнього відділу. Правильна ергономіка кухні передбачає відсутність перешкод. Тобто тут необхідно враховувати не тільки можливості вашого гарнітура, а й такі деталі, як дверцята духовки, шафок, холодильника. У відкритому стані вони не повинні загороджувати весь прохід або блокувати інші меблі. До слова, оптимальна ширина кухонного проходу повинна становити не менше 1м. Краще всього, якщо прохід дозволяє безперешкодно розгорнутися двом людям.

Власники невеликих кухонь можуть пустити в хід кілька ефективних хитрощів. По-перше, ви можете використовувати простір під підвіконням. Оскільки кожен сантиметр простору кухні повинен працювати на вас, ви можете обладнати там зручну, неглибоку шафку. По-друге, розгляньте можливість використання всіляких кутових шаф, які можуть значно заощадити місце. По-третє, намагайтеся вибирати кухонні меблі з урахуванням подальшого вмонтування різної побутової техніки. По-четверте, всі робочі поверхні повинні знаходитися на одному рівні - тоді у вас не виникатиме незручностей під час приготування їжі. Ну, і останнє - відмовтеся від гарнітурів з занадто рельєфними фасадами і видатними ручками. В іншому випадку, є ймовірність того, що ви будете чіплятися за них одягом.

Висота має значення

Зрозуміло, висота всіх кухонних меблів повинна бути оптимізована відповідно до зросту домогосподарки. Інакше ергономіка кухні буде порушена, а приготовані обіди та вечері будуть відгукуватися ломотою в спині люблячого кухаря. Уникнути цього можна, умовно поділивши висоту кухні на 4 зони : висока, середня, низька і дуже низька. Правильне зонування дозволить не тільки зручно розставити весь посуд та начиння, але й тримати все в зоні видимості.

Висока зона, для жінок середнього зросту, починається зі 190см від рівня підлоги. Всі полички, які знаходяться вище даної позначки, краще заповнювати легкими, небиткими предметами, оскільки для того, щоб до них дістатися, домогосподарці потрібні стілець або драбина.

Середня зона знаходиться в діапазоні від 80 до 190 см від рівня підлоги. Це оптимальне місце для створення робочих поверхонь і найбільш комфортна зона для зберігання крихких і дрібних речей. Також саме в цій зоні рекомендується зберігати всі часто використовувані прилади та речі.

Низька зона починається на висоті від 40 см від рівня підлоги і закінчується на позначці 80см. Заповнювати її найкраще дрібною побутовою технікою і крупним кухонним посудом.

Дуже низька зона - це все, що знаходиться на рівні 40см від підлоги. Не дивлячись на те, що побачити там що-небудь досить проблематично, саме в цій зоні зручно зберігати важкі предмети, якими господиня користується вкрай рідко.

Безпека - перш за все!

Правильна ергономіка кухні ніколи не піде в розріз безпеки. Тому не зайвим буде згадати кілька основних правил:

- Відстань між мийкою і плитою повинно бути не менше 40см ;

- Варильну панель або плиту слід встановлювати в стороні від проходу, щоб виключити можливість травматизму;

- Витяжка повинна знаходитися на відстані 75- 85см від плити або варильної панелі;

- Відстань від вікна до плити має бути більш 45см.

Ваш интерьер


Топ-оголошення

Продам домик с участком 32 сотки в хорошем месте Кировского.
Чапаева, 32 соток, 2 000$/сотка, Продам домик с участком 32 сотки в хорошем месте Кировского. ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Дніпропетровський р-н > Кіровське

Сдам отличную 1-комнатную квартиру на Ген.Цветаева (Молдаванка).
Молдаванка, 1 комната, 30/-/- кв.м, 1/1, 3 500грн/месяц, Сдам недорогую 1-комнатную квартиру на ...

Квартири > Здам > Одеса > Малинівський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)--
20 кв.м, 2/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Полтавська обл. > Кобеляцький р-н > Кобеляки

Новая Дарница.Уникальная! "Сталинка", 62м2.Продам 2-х к. раздел. квартиру. 2 балкона.
Новая Дарница, 2 комнаты, 62/36/8 кв.м, 3/3, 60 000$, Уникальная квартира! "Сталинка", 62 м2. Продам ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продажа 56.62 кв.м ул.М.Ломоносова ж/б 17 ЖК Эврика
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 5 и более комнат, 57/30/8 кв.м, 3/24, 28 000$, м.ВДНХ ЖК Эврика ж/б 17 ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н