Вся нерухомість > Новини > Надбудова будівель: мансарда в стилі «лайт-метал»
↑ До списку новин

Надбудова будівель: мансарда в стилі «лайт-метал»

24 червня 2010

Надбудову мансард і верхніх поверхів за допомогою легких металоконструкцій всі частіше застосовують як на житлових, так і на комерційних будівлях. Оптимальна така реконструкція для старих будинків у центрі міста, які не витримають важких матеріалів і на які поширюються містобудівні обмеження за зовнішнім виглядом фасадів.

За останні роки реконструкція та надбудова будівель за допомогою металоконструкцій стала популярна й в комерційній, і в житлової нерухомості. Так, багато «сталінок» і «царських будинків» в центрі Києва, де повноцінні поверхи з цегли добудовувати не можна, обзавелися додатковими рівнями або мансардами з металоконструкцій. «Оскільки конструктивні елементи таких будівель змінити неможливо, як правило, застосовують легкі конструкції з металу, щоб не перевантажувати стіни і фундамент», - розповідає директор девелоперської компанії «Герц» Валерій Кирилко. Адже використання цегли та залізобетону в даному випадку дуже обмежено внаслідок великої власної ваги даних матеріалів. Втім, як попереджають у ВАТ "Укрстальконструкція», навіть з урахуванням застосування легкого металу в ході будівництва необхідний періодичний контроль того, як веде себе будівля в ході зміни навантажень.

«Для будівель в центрі міста характерна щільна забудова, на них поширюються містобудівні обмеження з нового будівництва і вимоги щодо збереження існуючого фасаду. Все це робить неможливим просте знесення будівель існуючих і спонукають інвесторів реалізовувати проекти реконструкції. Адже при перепрофілюванні будівлі (наприклад, з промислового у цивільне) без значної реконструкції та перепланування внутрішніх приміщень не обійтися. Нові технології і нові бізнес-процеси досить складно вписувати в існуючі приміщення. А завдання розширення площ ефективно вирішується за рахунок надбудови, що дозволяє окупити роботи з реконструкції », - відзначає директор проектного департаменту ВАТ« Укрстальконструкція» Антон Захарченко.

У комерційному секторі надбудови найчастіше застосовуються в офісних центрах, адмінбудинках і переобладнаних цехах і промислових корпусах. Так, за спостереженнями В. Кирилка, в київських бізнес-парках «Форум» практично скрізь використовувалися подібні надбудови. А в Донецьку таким способом надбудували адміністративний восьмий поверх ринку «Дружба».

Серед поточних об'єктів - реконструкція промислового корпусу під БЦ «Ріальто» в Оболонському районі Києва. Як розповідає менеджер проекту компанії ISTIL Real Estate Катерина Корінна, існуюча цегляна 4-поверхова будівля забудови середини 1960-х рр.. добудовується трьома повноцінними поверхами, виконаними в металевому каркасі. Конструкції перекриття поверхів надбудови - монолітний залізобетон по профільованому настилу.

За словами К. Корінної, з точки зору технології виконання робіт металокаркас виявився більш технологічний. «Крім того, диски перекриття представляють собою профільований настил сумарною висотою 12 см, що істотно зменшує навантаження на фундамент. У даному випадку однією з головних інженерних завдань стало збереження несучої здатності каркаса і фундаменту. Рішенням став «полегшений» варіант надбудови», - розповідає вона. Варто відзначити, що зазвичай надбудовують 1-2 поверхи, в той час як триповерхові надбудови є рідкістю.

Як пояснює А. Захарченко, конструкції надбудови обов'язково повинні враховувати несучу здатність і характер роботи існуючих конструкцій. «Обов'язковим етапом в ході реконструкції будівлі є технічне обстеження існуючих будівельних конструкцій з визначенням їх фактичного стану, кількісних оцінок показників якості, міцності, стійкості. Після проведення обстеження технічного стану конструкцій, за умови можливості реконструкції, розробляється проект власне реконструкції, а на його основі - якщо несуча здатність існуючих конструкцій не відповідає новим навантаженням - проект підсилення конструкцій», - розповідає експерт.

Розробка проекту реконструкції та його затвердження займають не менше часу, ніж будівництво «з нуля». Проте безпосередньо роботи, за словами експертів, на невеликому об'єкті можна вмістити в 2-3 місяці: 1-2 місяці йде на зведення металоконструкцій, приблизно стільки ж - на мури, облицювання і виконання внутрішніх робіт. «Роботи ведуться досить швидко, - підтверджує К. Корінна. - Метал легкий і технологічний у збірці і монтажі. Об'єм 10 тис. кв.м у чистій збірці займають не більше 3-х місяців. Точні терміни залежать від умов будівельного майданчика, енергоресурсів та оптимального зв'язку «проект-завод-доставка». До того ж роботи зі зведення каркаса можна виробляти і в зимовий період часу.

Вартість надбудов з металоконструкцій експерти називають як їх перевагою, так і недоліком. Зазвичай легкий металокаркас обходиться трохи дешевше, ніж капітальне будівництво, але на остаточну його вартість впливають ціни на метал і необхідність спеціальної обробки. «Для дотримання протипожежних норм метал необхідно покривати спеціальними фарбами, тому він виходить приблизно в ту ж ціну, що й моноліт, або трохи дешевше. При поточних цінах на метал будівництво такої (з урахуванням комунікацій, і чистової обробки) надбудови обійдеться приблизно в $600-700 за кв.м», - розповідає В. Кирилко.

У той же час К. Корінна відзначає, що саме метал є ключовим фактором вартості надбудови. «Подібне будівництво в Європі - задоволення не з дешевих. З урахуванням того, що роботи зі зведення каркаса ми почали восени 2009 р., додаткові 7 тис. кв.м (метал + роботи) обійшлися інвестору до 6 млн. грн», - зізналася вона.

Тим не менше, цей вид будівництва завжди є популярним, оскільки у всіх великих містах центральна частина міста в основному забудована. «А для інвестора розширення площ існуючої будівлі, розташованого в хорошому місці - практично безпрограшний варіант», - підкреслює А. Захарченко.

Альтернативою надбудові в металевому каркасі, за словами К. Корінної, можуть бути готові збірні вентильовані системи, але вони застосовується переважно на об'єктах промислового будівництва. У той же час у деяких випадках можна використовувати виключно метал. «У рідкісних випадках можна взагалі застосувати щось інше. 90% випадків надбудови вирішуються таким шляхом», - каже В. Кирилко. Адже будь-яка надбудова з цегли і моноліту загрожує тріщинами в стінах і обваленням будівлі, а металокаркас дає ту легкість, з якою подібні випадки при грамотній проектуванні виключаються в принципі.

Наталія Тарасоваugmk.info


Топ-оголошення

Продам 2-х ком.кв. ул.Академическая /ЖК "Пионер".
Аркадія, 2 кімнати, 70/35/20 кв.м, 16/18, 88 000$, Продам 2-х ком.кв. ул.Академическая /ЖК "Пионер". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Кіровоградська обл. > Олександрійський р-н > Олександрія

Топ-оголошення

СДАМ. 1комн.4/10, Нищинского, 38/22/10. Классический современный ремонт, Набор мебели и техники. Встроенная кухня. Бойле
Молдаванка, 1 комната, 38/22/10 кв.м, 4/10, 5 500грн/месяц, СДАМ. 1комн.4/10, Нищинского, 38/22/10. ...

Квартири > Здам > Одеса > Приморський р-н

73.12 кв.м приміщення в ЖК Ревуцкий м. Позняки Без %
Осокорки, Вишняковская вул., 73 кв.м 91 000$, Продаж приміщення 73.12 кв.м в же/би 1, здача 1 квартал ...

Торговельні приміщення > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продаю 3.к квартиру з квадратним холом в Лісках
вул. Крилова, 54, 3 кімнати, 68/41/8 кв.м, 8/10, 30 000$, Продається 3к квартира в Лісках, район 52 ...

Квартири > Продам > Миколаїв > Заводський р-н