Вся нерухомість > Новини > Як змінився Хрещатик з 2002 року
↑ До списку новин

Як змінився Хрещатик з 2002 року

24 липня 2013

Чи знаєте ви, що довжина головної вулиці столиці становить 2800 кроків, якщо йти гусячим кроком? Одинадцять років тому «Сегодня» детально вивчила Хрещатик, і ми вирішили перевірити, як він змінився за ці роки.

Настрій в центрі зараз курортний. Кіоски з морозивом і квасом, дзюркотливі струмені фонтанів, аніматори і живі скульптури. У Лядських воріт розмістили небачені тоді дитячі атракціони (паровозик, качельки, машинки, батути). Квитки - від 10 до 30 грн. На батуті сальто робить засмагла дівчина. «Класне відчуття, коли злітаєш над Майданом! Взагалі, я тут з голубами стою, але туристів поки мало...», - ділиться Наталя.

РЕКЛАМА. Сіті-лайти розміщені по одному між опорами ліхтарів уздовж Хрещатика. Зараз їх близько 20, а в 2003-му було 78. Але киянам і це здається багато: «Дивися, навпроти мерії реклами немає взагалі! Самі не хочуть бачити рекламу, а нас змушують», - каже пильний Іван Сергійович. Менше стало і нав'язливої «ходячої реклами» - я зустріла її тільки раз. Проте з'явилася велореклама: хлопець на велосипеді, обладнаному щитом з рекламою кіно. «Нас таких двоє, завдання - роз'їжджати по центру, сподіваюся, ефект від нас є, люди ж на сеанси йдуть», - філософствує Максим.

«ЛЮДИ ДОБРІ ...» Збільшилася кількість хлопців, що підходять до перехожих з прозорими ящиками з фотографіями хворих дітей. На бульварній частини таких працює чотири бригади. Пристають до відпочиваючих і дві сім'ї галасливих циган. А в різних переходах просять грошей близько 15 жебраків. Десять років тому тут ми нарахували 20 жебраків.

КАШТАНИ І ЯЛИНКИ. Зараз каштанів більше 350. На бульварній частині 135 (у 2003-му році було 154). Скандальна історія цього року тільки підігріла інтерес до символу міста. Кияни стежать, чи политі дерева, розглядають листя. «Я як агроном можу вам показати різницю між кінським і бріотті, - каже Андрій. - Бачите, наскільки листя бріотті жорсткіше і фактурніше?».

Ялинок у мерії десять років тому було 14, а стало 6. По парному боку кіоски майже всі прибрали. Два ларька біля поштамту, наступні - аж навпроти метро «Хрещатик». Проте тепер тротуар зайнятий літніми майданчиками кафе. Бульварна частина - суцільна торгівля. Навпаки метро «Хрещатик» МАФів більше десятка, не рахуючи мобільних кав'ярень, розкладок з окулярами та сувенірами.

Нововведення нашого часу - велопарковки, вони встановлені в трьох місцях на Хрещатику: у мерії, на перехресті з вул. Богдана Хмельницького і у Головкиївархітектури.

ЛАВКИ І СМІТТЯ. Хороша новина: лавок за 10 років додалося! Зараз їх на бульварній частині 112 (у 2003-му було 99). Новими широкими і довгими лавками прикрасили стіни переходу навпроти Головкиївархітектури. Сміттєві урни серйозно змінилися після терактів у Дніпропетровську. Бетонні ємності замінили на чорні пластикові пакети, укріплені на розхитаних зелених кільцях. Всього їх близько 120, а було 76 з боку мерії і 142 - з протилежного. Туалети тепер встановлені тут же, на бульварі. «З одного боку, ніби як не естетично, а з іншого - як згадаю старий радянський туалет на Хрещатику, так... Ой… Краще не згадувати», - каже місцевий житель Валентин Геннадійович.

НАМЕТОВИЙ ТАБІР З КВІТНИКАМИ І ПАРКОВКА З ІНСПЕКТОРАМИ ДАІ. Найбільше нововведення на Хрещатику за 10 років - табір прихильників Юлії Тимошенко. Він уже кілька років окуповує майже весь тротуар біля Печерського суду. Протестуючі намагаються скрасити жалюгідний вигляд наметів, розбиваючи квітники у висаджених цієї весни каштанів. «Ґрунт такий важкий привезли, просто камінь. Але я посадила чорнобривці, гвоздики, петунії, а поливаємо їх усім табором», - каже Антоніна Сергіївна. Своєї черги і обіцяної розсади «яскраво-червоного Юліного кольору» чекають збиті з білих дошок ящики, які утворюють напис «Юлі волю». За табором - суцільна автопарковка. Ми нарахували близько 70 машин, що стоять впритул до посту ДАІ. Деякі упиралися в стовпи освітлення. Якщо врахувати, що саме поруч зі стовпами і встановлені урни, то, не знаючи цього, їх не знайдеш, а щоб викинути упаковку від морозива або пляшку, треба лавірувати між автомобілями. «Паркуватися на тротуарах дозволено ПДР, адже тут відстань більше двох метрів», - пояснив інспектор. Не краща ситуація і поряд з поштамтом, де машини стоять у два ряди на тротуарах і навіть на Майдані у фонтанів.

Гришина Оксана, СЕГОДНЯ.ua


Топ-оголошення

Пропоную купити ділянку с. Чумаки.
Ювілейний, 25 соток 9 000$, Пропоную купити ділянку с. Чумаки. Загальна площа ділянки 25 соток, ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпро > Дніпропетровський р-н

100 кв.м в новострое в припарковой зоні
"нагорный", 3 кімнати 100/-/- кв.м 165 000$, у продажу 3 х комн квартира з ексклюзивним дизайнерським ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продажа 94.33 кв.м пер.Балтийский 3-А ЖК Навигатор
Куреневка, 3 комнаты, 94/50/15 кв.м, 8/25, 82 500$, ЖК Навигатор -1, пер.Балтийский, 3-А продается ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

2-х комнатная 62 кв.м. евроремонт, новый обжитый комплекс, АГВ, море
Черноморка, 2 комнаты, 62/18/32 кв.м, 5/5, 45 000$, Просторная 2-х комнатная квартира 62 кв.м. общей ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Сдается 2-х комнатная квартира на Затонского без мебели
Котовського, 2 кімнати, 52/32/10 кв.м, 5/9, 3 000грн/місяць, Сдается 2-х комнатная квартира на ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н