Вся нерухомість > Новини > Армагеддон по-київськи
↑ До списку новин

Армагеддон по-київськи

26 травня 2010

Киян морально готують до того, що немає іншого порятунку для міста, як підвищити тарифи. Причому на всі, без чого жоден цивілізований столичний житель сьогодні обійтися, на жаль, вже не може, то є на холодну і гарячу воду, на тепло, транспорт ...

Ось якраз після святкування зеленої неділі та понеділка киянам загрожує пішки добиратися на роботу і з роботи, геть забути про гарячу воду в кранах та вечорами ходити по вулицях у непроглядній темряві. А все тому, що компанія «Київенерго» не бажає більше прощати Києву мільярдні заборгованості і «вигороджувати» команду Леоніда Черновецького, на совісті якої якраз і лежать ці борги.

У всякому випадку голова правління АК «Київенерго» Едуард Соколовський зібрав пресу і виступив із заявою про те, що компанія готова до найжорсткіших заходів і вже з 25 травня має намір розпочати відключення від електрики найбільш злісних столичних боржників. А перші в цьому чорному списку - ВАТ «Київводоканал», КП «Київпастранс», метрополітен і «Кіевсвітло», а також деякі бюджетні організації. Журналістам були роздані статистичні матеріали, цифри в яких повинні були засвідчити, що гнів пана Соколовського - далеко не праведний.

Отже, на 1.05.2010 р. за електроенергію водоканал заборгував аж 460 500 000 грн, «Київпастранс» - майже 21,9 млн, Київський метрополітен - майже 47,8 млн. грн, а міський бюджет (читай - заклади охорони здоров'я, освіти, культури, соціального захисту і т.д.) - більш 10,7 млн грн. Якщо ж до цих цифр додати ще заборгованості районних бюджетів та непогашення по субсидіях населенню, то загальна сума боргу Києва за електроенергію складе 669 846 000 грн. І це, повторимося, за станом на 1 травня поточного року.

А за словами голови правління «Київенерго», так як поточні заборгованості не погашаються, борги з кожним днем тільки наростають. Вже після брифінгу, прес-служба «Київенерго» на прохання журналістів розіслала свіжі статистичні дані. Загальна сума заборгованості по електроенергії за травень збільшилася більш ніж на 243 млн. грн і на 17.05.2010 р. склала майже 913 500 000 грн - правда, в структурі цієї суми є ще й борги КП «Київсвітло» майже на 30 млн. грн, а також борги населення - 129, 657 млн. грн. А за тепло Київ заборгував 1326000000 грн: ЖЕКи - 879 млн, ЖБК та ОСББ - трохи більше 105 млн. грн, а бюджетні міські та районні організації - 239 млн. грн. До цих запаморочливим цифрам додатково потрібно додати ще й загальний борг КМДА перед «Київенерго» - так звану різницю в тарифах - 1,868 млрд. грн.

Тобто за сумою недоотримань від усіх разом узятих споживачів Києва, включаючи і цю горезвісну різницю в тарифах, компанія «Київенерго» - фактично колос на глиняних ногах: їй повинні більше 4 мільярдів гривень! Погашати ж заборгованість міська влада, схоже, поки що й не відає як. В усякому разі, в міському бюджеті (вперше!) не закладено жодної копійки на погашення різниці в тарифах (нагадаємо, що кияни платять за тепло і гарячу воду приблизно 70% від собівартості, решта «Київенерго» має компенсувати бюджет столиці).

А міським бюджетом 2010 року незадоволені всі! Навіть ті, хто його, так би мовити, з любов'ю до Києва і киян, розробляв. Так, на минулій сесії Київради, де в авральному порядку цей бюджет затверджувався, беззмінний головний фінансист столиці Віктор Падалка, наприклад, зізнався, що, по-перше, бюджет надзвичайно напружений, по-друге, додаткових надходжень не буде, тим більше що ніхто не знає, як спрацює економіка в нинішньому році, а по-третє - особливо підкреслив, що на цей рік не передбачено компенсацію різниці в тарифах зі столичної скарбниці і, мовляв, влада працює нині з урядом України, щоб якось вирішити проблему заборгованості перед «Київенерго »...

Напевно, голова фінуправління Києва не був уповноважений поки навіть заїкатися про те, що нічого іншого у фінансовій ситуації, що склалася в Києві (з забезпеченням, без перебільшення, життєдіяльності міського господарства і киян теплом, гарячою водою, світлом, газом), як у черговий раз підвищувати тарифи для населення, вжити неможливо. Як, очевидно, не знайдеться у команди Черновецького і іншого шляху, як, знову ж таки, підвищити тарифи і на проїзд у транспорті, адже комунальні транспортні підприємства теж усі в боргах (перед тим же «Київенерго»), як у шовках ...

Падалкао промовчав про вельми вірогідні плани мерії таки підвищувати тарифи, але депутати з меншості у Київраді й у самому сесійному залі, і в кулуарах говорили про те, що, очевидно, осінь стане сезоном «затягування поясів» для киян, оскільки місто просто буде провалюватися у фінансову яму, і підготовка до зими виявиться непідйомним справою.

Зі свого боку, Соколовський розповів, що фахівці його компанії не перестаючи працювали з міським фінуправлінням, яке формує бюджет, ще з кінця грудня минулого року, але ні відстояти інтереси компанії не змогли, ні переконати міську владу залучити, наприклад, кредити під оплату послуг.

Так що тепер «виходу у компанії немає - якщо метро і тролейбуси зупиняться, а кияни будуть ходити по вулицях у темряві, то нехай за це відповідають ті, хто винний», - заявив Соколовський. І додав, що чув вже стільки «балачок» на тему погашення заборгованостей, що не вірить більше владі і не збирається коментувати заяви того ж першого заступника голови Анатолія Голубченка, який говорить про «переговори з урядом».

Більш того, відповідаючи на запитання преси, чи дозволяє наше законодавство занурити Київ в колапс у випадку відключення транспорту, лікарень і т.д., голова правління «Київенерго» відповів так. Мовляв, не прописані в законодавстві ніякі обмеження для підприємств у подібних випадках, зате передбачені покарання для можновладців за те, що вони допустили НП в своєму місті. Правда, тут же Соколовський і виправився: я б, мовляв, дуже не хотів вдаватися до таких крайніх методів, хоча те ж законодавство зобов'язує підприємство НЕ відпускати електроенергію, тепло, воду і т.д, якщо за них не платять!

До речі, за визнанням керівника «Київенерго», відключень можна уникнути, якщо боржники почнуть платити за поточними рахунками і нададуть чіткий і реальний графік погашення існуючих заборгованостей. Адже, крім усього, на об'єктах «Київенерго» через борги за газ на поточному тижні «Нафтогаз» вже кілька разів знижував тиск газу - так і до автоматичного аварійного відключення всієї системи недалеко! Тоді в Києві точно буде такий собі локальний Армагеддон ...

Любов Федорова«Главред // Столица» 


Топ-оголошення

Фасад офіс 90 м новий будинок отд. вхід на Подолі від господаря
Поділ, 90 кв.м, 19 999 грн./місяць, Туровская ул, фасад, перший поверх, окремий вхід, н/фонд офісний ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

ПРОДАЖ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ 10 СОТОК С. НИЖЧА ДУБЕЧНЯ
10 соток, 8 000$, Продаж земельної ділянки 10 соток с. Нижча Дубечня Ділянка серед лісу мальовниче ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нижча Дубечня

Топ-оголошення

Продаж одноповерхового котеджу, Козин, 11-й кілометр дамби
3 кімнати, 124 кв.м, 6 соток, 169 000$, Продаж одноповерхового котеджу в Козині, дамба 11-й км. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Обухівський р-н > Козин

Продам 3-ком.кв. ул.Маршала Говорова/ул.Армейская.
Центр, 3 комнаты, 143/46/46 кв.м, 10/11, 137 000$, Продам 3-ком.кв. ул.Маршала Говорова/ул.Армейская. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продам 2-хком.кв. Французький бульвар/ЖК "Гринвуд".
Аркадия, 2 кімнати 70/31/15 кв.м 6/16, 195 000$, Продам 2-хком.кв. Французький бульвар/ЖК "Гринвуд". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н