Вся нерухомість > Новини > Подорожчанню орендних квартир знайшли новий привід
↑ До списку новин

Подорожчанню орендних квартир знайшли новий привід

27 серпня 2010

З 1 жовтня договори на оренду житла треба реєструвати в БТІ. Якщо власники підкоряться - то вже не укриють від податків і зможуть перекласти ці 15% ціни на плечі квартирантів.

Зміни в законі «Про державну реєстрацію майнових прав на нерухоме майно та їх обмежень», які набирають чинності з 1 жовтня, зобов'язують реєструвати договори на оренду житла в бюро технічної інвентаризації. Стосується це оренди, завіреної нотаріально, а також угод на термін довше трьох років (такі, за законодавством, засвідчуються у нотаріуса в обов'язковому порядку). «Засвітитися» в БТІ, ховати від держави свій дохід і не віддавати 15% до скарбниці вже не вийде. Щоб не втрачати в доходах, власникам житла доведеться підвищувати квартплату ... або ігнорувати нову вимогу так само, як ігнорувалися заклики піти у податкову.

Квартиру в Києві сьогодні можна зняти в середньому за 2500 - 4000 грн на місяць. 15% з цієї суми - а це від 375 грн до 600 грн - належить державі як прибутковий податок. За словами ріелторів, сьогодні власники квартир рідко його платять. Але навіть якщо ситуація зміниться з введенням реєстрації договорів в БТІ і господарі квартир перестануть ховатися від оподаткування (а з чого б їм раптом виходити на світло?), гірше, швидше за все, буде тільки їх квартирантам.

- Найімовірніше, всю тяжкість прибуткового податку господарі квартир перекладуть на плечі своїх орендарів, стримати цей процес зможе тільки криза, коли власникам житла буде складно здавати в оренду свою нерухомість.

За даними оператора ринку нерухомості, делікатні натяки квартирантам - мовляв, все дорожчає і орендну плату треба б з осені підвищити - в столиці вже почали робити. Щоправда, поки ці натяки робляться не в ультимативній формі і не всіма власниками житла.

Нових методів боротьби з неплатниками податків законодавчі нововведення не прописують, форма покарання «нелегалів» теж залишилася колишньою. Вона, як і раніше, регулюється статтею Кримінального кодексу «Ухилення від сплати податків та зборів».

- У кращому випадку «ухильники» повинні платити штраф від 300 до 2000 неоподатковуваних мінімумів і всю суму прихованих від держави податків, у гіршому - позбавлятися волі на строк до 5 років.

Цифра 

90% ринку оренди житлової нерухомості перебуває в тіні. Джерело: «Недержавне експертне бюро».

«Податки не платила і платити не буду»

Киянка Аріна Нестеренко здає свою однокімнатну квартиру вже 5 років. Про нові вимоги законодавства жінка дізналася лише з «Газети ...» і говорить, що свій договір оренди в БТІ не понесе.

- Така установа, як БТІ, асоціюється з величезними чергами. Вони там ще з часів Радянського Союзу. Вистояти в них не кожному під силу. Мені легше взагалі не здавати квартиру, ніж збирати всі ці довідки, виписки і реєстрації. Ніяких податків державі я ніколи не платила і платити не буду. З квартирантами домовилася, щоб у разі чого представлялися моїми родичами. Завдяки таким стандартним вивертам проблем з ЖЕКом і податкової поки не виникало. Ну, а якщо все-таки доведеться платити 15% прибуткового податку - однозначно збільшу орендну плату своїм квартиронаймачам.

«У БТІ з'являться черги - і в тінь підуть навіть свідомі власники»

Ріелтори підозрюють, що БТІ сьогодні фактично не готові до початку реєстрації договорів оренди. Влада в черговий раз все зробила на авось: ввела нові правила, а далі подивиться, що буде. Якщо бюро технічної інвентаризації «захлинеться» відвідувачами - дії цієї норми завжди можна припинити.

- Інфраструктура БТІ не готова до потоку додаткових клієнтів: людей просто будуть не встигати обслуговувати. А це в свою чергу може призвести до ще більшої тінізації: багато, може бути, і хотіли б зареєструвати свої договори, щоб легально здавати свою нерухомість, але постоять в черзі і махнуть на все це рукою.

Існує і протилежна точка зору. Відповідно до неї, черг у БТІ легко вдасться уникнути, але зовсім не через моторність чиновників.

- Свідомі орендодавці реєструвати договори оренди в БТІ підуть, але ажіотажу і черг це не викличе, тому що свідомих у нас в країні мало, - упевнений керівник Недержавного експертного бюро Анатолій Топал. - Ніхто не хоче ускладнювати собі життя і звалювати на свої плечі додаткові бюрократичні обов'язки. Тим більше, що нотаріального посвідчення договору оренди і подальшої його реєстрації в БТІ можна легально уникнути. Адже обов'язковому нотаріальному посвідченню, а з 1 жовтня і реєстрації в БТІ підлягають тільки договору оренди, укладені на строк більше 3 років. Все, що здається в оренду на менший термін, - можна засвідчувати (реєструвати), а можна і не засвідчувати (хоча податок платити все одно треба. - Ред.). Так навіщо собі створювати зайві проблеми? Уклав договір на рік з можливістю його продовження, і жодних проблем: ні до нотаріуса, ні в БТІ йти вже не треба, - розповідає експерт.

Ольга Полякова"Газета по-киевски"


Топ-оголошення

Дом под Киевом
Святошин, 2 кімнати, 18 кв.м, 9 соток, 18 500$, Пропоную Будинок під Києвом у спокійному місці, де ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Святошинський р-н

Продам. Бизнес. Магазин разливного пива.
Робітнича вул., 164, 73 кв.м, 16 000$, Продам. Бизнес. Магазин разливного пива. Ул.Рабочая 164. ...

Торговельні приміщення > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Топ-оголошення

Продам. 2-к.кв. 3/9, ул.Михаила Грушевского
Лібкнехта вул., 2 кімнати, 70/-/- кв.м, 3/9, 119 500$, Продам. 2-к.кв. 3/9, ул.Михаила Грушевского, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Продам 75.39 кв.м нежилое помещение ЖК НАВИГАТОР -1
Куреневка, 75 кв.м, 95 000$, ЖК Навигатор -1, пер.Балтийский, на 1 этаже продается нежилое помещение, ...

Торговельні приміщення > Продам > Київ > Оболонський р-н

Продаж 1-кімнатних ул.Коноплянская 22, же/би 1 ЖК Навігатор-2 Без %
Мінський масив, Коноплянская вул. 22, 1 кімната 43/18/10 кв.м 2/25, 47 959$, м. Мінська ЖК Навігатор ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н