Вся нерухомість > Новини > Ростуть ціни, а не якість
↑ До списку новин

Ростуть ціни, а не якість

5 жовтня 2010

Середня вартість квадратного метра в житлових комплексах або апартаментах, що претендують на елітність, на Південному березі Криму становить $3-$6 тис. за кв. м. За оцінками гравців ринку, до кінця року ціни в комплексах з гарним місцем розташування можуть вирости на 10-20%. Однак, щоб бути по-справжньому об'єктами класу преміум, таке житло повинно продаватися з набором інфраструктури і якісним сервісом, щоб конкурувати з Болгарією або Туреччиною. Найпопулярнішим місцем для інвестування на Південному березі Криму є Велика Ялта. Крім самого міста, багато елітних комплексів побудовано чи будується біля невеликих селищ в околицях.

Скільки коштують дорогі апартаменти

За даними дослідження ринку нерухомості ПБК компанії «Маркет-Крим», у нинішньому році на території Великої Ялти зводилося або проектувалося понад 60 багатоповерхових об'єктів. Безпосередньо на території Ялти будувалося понад 30-ти, з житловою площею понад 160 тис. кв. м. «Експерти повідомляють про підготовку документації ще не менше ніж на 10 об'єктів, будівництво яких може початися ще в поточному році. Основний термін здачі споруджуваних і заявлених до початку будівництва комплексів: 2010-2011 рр. (кілька з них - 2012-2013 рр.)»,- відзначають аналітики «Маркет-Криму».

Анатолій Шахновський, генеральний директор ІДК «Каскад» (будує ЖК «Імператор» класу De Luxe в Левадії), стверджує, що ціни на елітну кримську нерухомість можуть варіювати від $2,5 тис. до $15 тис., але в основному купують житло від $3 тис. до $6,5 тис. за кв. м. «У 2009 р. кількість угод зменшилася на 40% у порівнянні з попередніми роками, але з цього року збільшилася на 20%. У 2009 р. спостерігався підвищений інтерес до нерухомості сегменту «бізнес» і «еліт», хоча їх вартість зменшилася лише на 20-30%. На сьогоднішній день даний сегмент також переважає, але вже в зростаючій фазі ціноутворення (до 20 %)»,- зазначає пан Шахновський.

За даними компанії «Респект Сервіс», середня вартість у готовому елітному ЖК Respect Hall (смт Кореїз, Велика Ялта) становить $6300 за кв. м, а у «Віллі Олена» (Ялта) - $13 тис./кв. м. Щоб купити квартиру в ЖК «Омега» у готовій першій черзі, доведеться заплатити $7 - $8 тис. за кв. м, а в неготовій - $3 - $6 тис.

Елітність визначається обслуговуванням

При цьому житлі преміум- і De-luxе класів часто позиціонується в Криму як апартаменти. «Законодавчих закріплення терміна в Україні на сьогодні не існує. Забудовники і ріелтори регіону трактують його як елітне житло з рівнем обслуговування на рівні готелю», - відзначають аналітики компанії «Маркет-Крим».

«Вдале місце розташування - головна перевага престижної ділянки з красивою природою, поруч з морем. Проте хороший проект має на увазі зручне планування, підкреслене видовими характеристиками, і розвинену інфраструктуру», - зазначає Анатолій Шахновський.

Так що крім гарного вигляду, якісний ЖК повинен володіти не тільки близькістю до моря або до паркової зони, але обгородженою територією, багаторівневою охороною, паркінгом з розрахунку мінімум два машиномісця на квартиру, зручними під'їзними шляхами. Але якщо ці послуги майже завжди передбачаються в першій черзі будівництва, то будівництво сауни/басейну, дитячих кімнат, спортзалу та інших інфраструктурних послуг часто відкладається на пізніший час.

«Основна проблема відсутності дійсно преміумних об'єктів у Криму пов'язана з незнанням технологій створення таких об'єктів як у плані будівництва, так і подальшого управління. Саме житло класу преміум - це готель рівня 5 зірок з відповідним сервісом і якістю будівництва. Такий об'єкт після завершення повинен відразу «жити», тобто оселившись в такий об'єкт, людина повинна отримати повноцінний сервіс і не займатися переробленням, ремонтом», - зазначає Олександр Попов, директор проектної групи «Архіматика». Однак, за спостереженнями «i», лише близько 50% елітного житла продається з оздобленням. Олександр Попов додає, що при будівництві повинні бути використані високоякісні матеріали, яких в Україні здебільшого немає, вони повинні бути закуплені за кордоном. До того ж знайти будівельників, які можуть будувати якісно, в нашій країні дуже складно, вони поки морально не готові будувати добре.

«Побудувати сам комплекс - не найскладніше. Важливо створити інфраструктуру і якісно все обслуговувати круглий рік. Наприклад, загальний обсяг інвестицій в Respect Hall склав EUR73 млн., а на інфраструктуру ми витратили майже 30% коштів. При цьому основні витрати були не тільки на технологічне обслуговування (вода, тепло, каналізація, з чим в Криму великі проблеми), а й на облаштування пляжної зони зі своїми басейнами і навіть власною канатною дорогою. Тільки на неї було витрачено EUR2 млн.», - розповів Олег Немировський, власник РК Respect Hall. За його словами, в сезон його житловий комплекс разом зі SPA-готелем обслуговує майже 400 чоловік, а в зимовий період - близько 160 чол. «Знайти працівників серед кримчан досить складно. Вони не хочуть працювати, так що привозимо з усієї України. Багато комплексів на ПБК обіцяють елітне обслуговування, проте велика частина з них поки тільки будується», - додає пан Немировський.

«У Криму до того ж існує серйозна проблема з інфраструктурою: дороги, комунікації, навколишня забудова, що також знижує клас житла, що будується. Тому дійсно якісні об'єкти високого класу з'являться з приходом професійних іноземних компаній, які мають досвід реалізації подібних об'єктів», - говорить Олександр Попов.

Ніна Міщенко, Экономические известия


Топ-оголошення

Вторинний новострой! Центр Нагорка Жуковского Ефремова! Ціна з паркінгом!
"нагорный", 4 кімнати 192/160/32 кв.м 10/10, 295 000$, Продам 4 х х комн квартиру 192 кВ м з ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Продадим Свой большой качественный Дом! Строим сами-всё на гарантии! 168 квадратов с гаражом и терассой на 6 сотках земл
Леси Украинки, 21, 4 кімнати, 168 кв.м, 6 соток, 90 000$, Продадим Свой большой качественный Дом! ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > святопетровське

Топ-оголошення

Здам. 2-к.кв. 3/17, ул.Дмитрия Кедрина
Новий, 2 кімнати 80/-/- кв.м 3/17, 16 000грн./місяць, Здам. 2-к.кв. 3/17, ул.Дмитрия Кедрина 53-А. ...

Квартири > Здам > Дніпро > Чечелівський р-н

106 кв.м в елітному новострое клубного типа ЦЕНТР
"нагорный", 3 кімнати 106/-/- кв.м 4, 140 000$, Пропонується до продажу 106 кв.м в елітному новострое ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Продам дом в Барышевке
3 кімнати, 95 кв.м, 19 соток, 37 000$, Продам уютный дом в г. Барышевка, площадью 95 кв.м. Все ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Баришівський р-н > Баришівка