Вся нерухомість > Новини > Токсична квартира: меблі небезпечніші за вихлопи
↑ До списку новин

Токсична квартира: меблі небезпечніші за вихлопи

22 квітня 2011

Прийнято вважати, що найбруднішим з точки зору екології місцем у мегаполісі є жвава магістраль. Але насправді в будь-якій українській квартирі токсинів може бути більше, ніж посеред проїжджої частини. І це не дивно - вчені із Всесвітньої організації охорони здоров'я прийшли до висновку, що лише четверта частина будматеріалів, що реалізовуються в Україні, отримала б схвалення на Заході.

Найбільш токсичними речовинами в квартирі або будинку можна вважати лаки і фарби. Багато з них містять фенол, хронічне отруєння яким призводить до змін в роботі печінки, нирок, до зміни складу крові. Особливо лаки і фарби небезпечні в момент нанесення - в цей час вони випускають різкий хімічний запах, який при вдиханні завдає удару по печінці і викликає нудоту.

Загрозу у власному будинку можуть представляти лінолеум, пінопласт і навіть недорогі меблі, виготовлені ​​з ДВП або ДСП, а також уреаформальдегідна теплоізоляція, яка може бути встановлена ​​в стінових порожнинах. Від них страждають нервова система, печінка, з'являються головні болі, слабшає імунітет. Людина живе в квартирі або будинку, а паралельно з цим штукатурка, плінтуси і шпалери накопичують і виділяють шкідливі речовини. До списку ворогів екології в будинку треба додати ще й вікна ПВХ, килими та кухонні клейонки з полівінілхлориду.

Дивна річ: кожен взятий окремо матеріал, будь то клейонка, вікна ПВХ або меблі з ДСП, вписується в норму гранично допустимої концентрації шкідливих речовин. Але варто їм опинитися в одній квартирі, як рівень забруднення навколишнього середовища починає зашкалювати. Доктор біологічних наук Алла Малишева проводила дослідження, за підсумками якого визначила, що рівень гранично допустимих летючих органічних сполук у повітрі в кімнаті з новим синтетичним лінолеумом завищено у 70 разів! Після «євроремонту» рівень знижувався до перевищення нормальних показників у 42 рази, а в кімнаті без меблів гранично допустимих речовин було в повітрі «всього» в 30 разів більше норми.

Для зниження ризику експерти з екології радять не використовувати вінілові шпалери хоча б на стелі, інакше вийде ефект токсичної барокамери. За їх словами, краще побілити або пофарбувати стелю водоемульсіонкою. Для підлоги варто вибрати паркет, дошку, натуральний лінолеум - тобто матеріал, де в якості сполучного компонента використовуються смоли і рослинні масла. Як підкреслюють експерти, навіть ламінат менш небезпечний, ніж синтетичний лінолеум. У дитячу ж кімнату відмінно підійде пробкове покриття. Безпечний і ковролін (якщо він не має токсичної просочення, ознакою якого є різкий синтетичний запах), але в той же час він часто протипоказаний алергікам.

При виборі меблів перевагу варто віддати дерев'яним. Якщо вони не по кишені, тоді виробам з плити ДСП першого класу Е1 - він більш безпечний, ніж клас Е2. Ще один натуральний матеріал, що використовується при виробництві меблів - ротанг. Щоправда, переважно з нього роблять тільки журнальні столики, етажерки та полиці, але його екологічність на висоті.

В якості пропитки для дерев'яних оздоблювальних матеріалів доцільно використовувати вітчизняні екологічно чисті склади. Клейонку на кухонний стіл краще вибрати не полівінілхлоридну, а поліетиленову, рифлену. А щоб вікна ПВХ не надавали шкідливого впливу на екологію житла, краще повернутися до перевірених часом дерев'яних вікон - сьогодні їх виготовляють за новими вдосконаленими технологіями з герметизуючими прокладками. Обійдеться таке вікно приблизно на 30% дорожче звичного металопластикового, але безпека цього варта.

Виміряти рівень шкідливих речовин в квартирі можна, звернувшись в спеціалізовані компанії. Приміщення тестуються за наступними показниками:

• вимірюються електромагнітні поля промислової частоти - їх джерелами є побутові прилади, неправильно змонтована електропроводка, трансформаторні підстанції та високовольтні лінії електропередач передач за вікном;

• хіміко-газовий аналіз повітря - це якраз виділення вмістом інтер'єру фенолу, толуолу, формальдегіду і т.д.;

• мікробіологічний аналіз - дозволяє виявити в повітрі присутність небезпечних для людини бактерій;

• встановити рівень радіації, вимірювання бета-, гамма і альфа-частинок - дозволяє виявити і (в ідеалі) усунути локальні джерела радіації.

Провести самостійно дані дослідження важко. Сподіваємося, що деякі поради, представлені в матеріалі, допоможуть вам поліпшити екологію власного будинку.

ВО «Будтехніка», спеціально для UGMK.INFO


Топ-оголошення

Оренда 2к квартири в ЖК Паркові озера
Воскресенка, Воскресенська вул., 14б, 2 кімнати, 78/-/16 кв.м, 9/25, 14 500грн/місяць, Оренда ...

Квартири > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Здам 2-хкімнатну квартиру
Пастера вул., 2 кімнати 50/35/8 кв.м 2/3, 10 000грн./місяць, Здам 2 до квартиру в р-ні Озерки, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Центральний р-н

Топ-оголошення

Продам 1к. квартиру по вул. Олевська, 13/50 в ЖК Сосновый Бор Святошинський р-н
Новобеличи, Олевская ул., 13/50, 1 комната, 27/-/- кв.м, 14/25, 22 768$, Продається 1к. квартира ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

Офис 110м мебель м.Золотые Ворота 10мин от хозяина
Золотые Ворота, 110 кв.м, 750$/месяц, Офис расположен в деловом и культурном центре Киева, по адресу ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Новий якісний будинок у Ворзелі
3 кімнати, 86 кв.м, 8 соток, 69 500$, Продається одноповерховий будинок з КЕРАМОБЛОКУ в курортному ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Михайлівка-Рубежівка