Вся нерухомість > Новини > Оформити квартиру тепер можна у будь-якого нотаріуса
↑ До списку новин

Оформити квартиру тепер можна у будь-якого нотаріуса

18 липня 2012

З нового року головна функція БТІ - інвентаризація квартир і будинків - стане необов'язковою при укладанні угод купівлі-продажу. Крім того, у бюро відібрали реєстрацію прав власності та оренди житла. Цим тепер займеться Міністерство юстиції та приватні нотаріуси. Експерти вважають, що в змінах є свої плюси і мінуси. З одного боку, зареєструвати нерухомість можна буде швидше, простіше і навіть дешевше. З іншого, - може збільшитися число афер та небезпечного перепланування квартир.

Закон про реформу БТІ парламент прийняв позаминулого тижня. Причому урядовий законопроект, який пропонував віддати функцію технічної інвентаризації приватним компаніям, депутати відхилили. Замість нього проголосували за документ, розроблений групою нардепів. Закон зберігає монополію державних бюро на саму процедуру інвентаризації, але звужує всі інші повноваження БТІ. Головних нововведень два. По-перше, обов'язковою стає тільки первинний опис об'єктів - коли квартира чи будинок тільки здаються в експлуатацію після будівництва. При наступних змінах власників житла довідка з бюро не потрібна. По-друге, реєструвати право власності будуть не співробітники БТІ, як раніше, а приватні нотаріуси. Їм для цього відкриють доступ до державного реєстру майнових прав.

Експерти вважають, що нововведення спростять життя пересічним українцям. Уже в наступному році при укладанні угоди купівлі-продажу квартири досить буде відвідати тільки нотаріуса. Людям не доведеться вистоювати кілометрові черги в БТІ або нести «подяку» у вільно конвертованій валюті. Нотаріус не тільки завірить угоду, але і зареєструє перехід права власності на нерухоме майно. «У порівнянні з нинішньою ситуацією, коли треба прийти в БТІ за випискою, піти до нотаріуса за посвідченням, знову відвідати бюро для реєстрації права власності, процедура скоротиться у часі мінімум удвічі, - говорить адвокат юридичної фірми «Василь Кісіль і партнери» Наталія Доценко- Білоус. - Крім того, сторони зможуть трохи заощадити: не секрет, що БТІ, крім офіційних платежів, беруть подвійну таксу за терміновість».

А нотаріуси не приховують, що можуть підняти ціни на свої послуги. «Разом з розширенням повноважень для нас істотно підвищили вимоги до страхування цивільно-правової відповідальності, - пояснює приватний столичний нотаріус Василь Тарасюків. - Зараз мінімальна страховка за законом не має бути менше 150 мінімальних зарплат, що становить близько 150 тис. грн, а з нового року доведеться страхуватися мінімум на тисячу таких зарплат - це більше мільйона гривень. З одного боку, витрати практикуючих фахівців на ведення своєї діяльності зростають, що відіб'ється на ціні послуг. Правда, така вимога - позитивна для самих нотаріусів. Адже за кожну операцію вони відповідають власним майном».

Наскільки саме зміняться ціни, Тарасюків точно сказати не зміг. Багато чого буде залежати від того, як швидко нотаріальні контори отримають доступ до держреєстру майнових прав, наскільки цей реєстр буде повним і яку кількість співробітників доведеться найняти для виконання нових обов'язків. Проте президент Асоціації професійних управителів нерухомістю (АПУН) Генріх Людкевич вважає, що нотаріуси не будуть набагато підвищувати ціни. За словами експерта, цьому перешкодить як конкуренція серед приватників, так і альтернативна можливість (для покупців землі. - «Известия в Украине») оформити право власності через державного кадастрового реєстратора.

На думку Людкевича, головний ризик реформи БТІ полягає не в зростанні цін на оформлення угод. Загрозу несе скасування «вторинної» технічної інвентаризації, яка зараз необхідна при будь-яких операціях з нерухомістю. «Депутати залишили для БТІ лише первинну інвентаризацію, яка проводиться, наприклад, при здачі будинку в експлуатацію, - пояснює глава АПУН. - Після цього власник може скільки завгодно перебудовувати своє житло, зносити стіни, розділяти і об'єднувати квартири, а потім продавати їх без узаконення - адже довідка з БТІ все одно не потрібна. Громадяни відчують вседозволеність, що може привести до плачевних наслідків. Відомо багато випадків обвалення цілих житлових будинків через непрофесійне перепланування однієї квартири».

Юристи прогнозують, що крім сплеску незаконних перепланувань, будуть і інші зловживання. Наприклад, може активізуватися продаж неіснуючих об'єктів нерухомості. «Схожа ситуація була в Грузії, - говорить Доценко-Білоус. - Ця країна теж скасувала обов'язкову участь БТІ в операціях з нерухомістю. В результаті поширився такий вид шахрайства, як купівля-продаж будинків-фантомів. Особливо часто це трапляється з окремо розташованими будівлями: будинок можна перебудувати, знести повністю і побудувати на цьому місці новий, а продати за старим техпаспортом. Помітити аферу буде неможливо, оскільки робота нотаріуса щодо завірення угоди та реєстрації права власності на нерухомість не передбачає безпосереднього огляду об'єкта угоди».

«Известия в Украине»


Топ-оголошення

Офіс 254 м 2 в бізнес центрі біля метро Лукьяновской, ул.Павловская 23
Лук'янівка, 254 кв.м 10$/кв.м/місяць, СПП - колегам 50% Перша здача після ремонту. Шевченківський ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Пропоную купити недобудову в с.Новоселівка.
300 кв.м, 12 соток, 25 000$, Пропоную купити недобудову в с.Новоселівка. Загальна площа 300 кв.м., ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпропетровська обл. > Новомосковський р-н > новоселівка

Топ-оголошення

Продажа 66.64 кв.м Видовая, ул.Б.Гмыри ж/б 19 Кодацька Фортеця
Позняки, Гмыри ул., 14, 2 комнаты, 67/33/11 кв.м, 20/24, 36 900$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

офис 100м Премиум-уровня Б.Ц."Палладиум Сити"от хозяина
Майдан Незалежности, 100 кв.м, 990$/месяц, Горького ул. 172. 100 кв.м. Ремонт Премиум-уровня: ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продаю новый дом с бассейном и баней, Погребы, 4 км от Киева
Незалежності, 4 кімнати, 185 кв.м, 12 соток, 240 000$, Продаю дом, Броварской район, Погребы, 4 км от ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Погреби