Вся нерухомість > Новини > Чи є майбутнє у комунальних квартир?
↑ До списку новин

Чи є майбутнє у комунальних квартир?

29 травня 2013

Думаєте, що комунальні квартири це пережиток минулого? Насправді ні - вони продовжують існувати, а кімнати в них, як і раніше, продають і купують.

Після утворення Радянського Союзу постало питання про розселення пролетаріату, якого у великих містах ставало все більше завдяки зростаючим темпам індустріалізації. Рішення проблеми було знайдено в заселенні багатокімнатних квартир середнього класу дореволюційної Росії. Серед українських міст за кількістю комуналок лідирувала Одеса, слідом за нею йшли Київ, Дніпропетровськ, Харків. За тим же принципом «ущільнення» заселяли дореволюційні прибуткові будинки.

До кінця 90-х років більшість комунальних квартир, за словами ріелторів, зникли. У розбагатілих в той час бізнесменів з'явилася потреба в житлі великої площі, що знаходиться в центрі, а підходящих новобудов не було, тому викуповувалися комуналки. Винятком стала тільки Одеса, де подібні будинки перебували в поганому стані і, відповідно, багатіїв не цікавили. Проте подібні кімнати вартістю від 9000 доларів цікавлять людей зі скромним достатком.

Крім того, на сьогоднішній день на ринку нерухомості є пропозиції кімнат у колишніх заводських гуртожитках, а також кімнати у звичайних три-, чотирикімнатних квартирах, які з якихось причин продають колишні власники. І які б думки на рахунок комуналок не були в суспільстві, у такого житла є одна незаперечна перевага - низька ціна.

У розділі оголошень нашого сайту пропонують кімнату в одеській комуні. Так, за словами ріелтора, називають 5-кімнатні квартири, які раніше надавалися робочим фабрик. На одному поверсі п'ятиповерхового будинку, побудованого в 1960-70 роки, розташовували дві таких комуни. У цьому оголошенні продається кімната площею 10 кв. метрів, із загальними на чотирьох сусідів кухнею та санвузлом, вартістю $ 10000. Однак за пару місяців її встигли продати.

За словами того ж ріелтора, в Одесі багато подібних пропозицій. І якщо на Черемушках це кімната в хрущовці, то в центрі міста можна знайти подібну кімнату в дореволюційному будинку. При цьому ціни в різних районах на кімнати в комуналках не сильно відрізняються. В Одесі ціна квадратного метра такої кімнати дорівнює $ 1200-1300.

У Києві подібну кімнату в колишньому гуртожитку заводу на Святошино продають за $23 000. Метраж кімнати 13 кв. метрів. Свій умивальник, душ і кухонна плита буде на чотири кімнати, притому, що в блоці їх всього вісім. Тобто фактично ваші сусіди розміщуються в семи кімнатах.

Зустрічаються також кімнати, які продають у звичайних квартирах. Так, у квартирі на Сирці пропонують кімнату за $ 12 000 - це найдешевша пропозиція в розділі оголошень сайту Domik.net. Загальна площа квартири - 57 кв. метрів. А ось кімнату якої площі ви зможете придбати, можна дізнатися буде тільки через місяць. Вся справа в тому, що поки кімната офіційно не виділена. Свідоцтво про право володіння майном передбачає володіння 1/3 квартири, через місяць стане відомо яка це кімната - площею 12 або 15 кв. метрів.

Подібний приклад змушує задуматися про ризики покупки кімнат у квартирах.

Як у наведеному прикладі, іноді кімната - не окремий об'єкт права власності, тобто в свідоцтві не вказано її номер. Значить, власнику належить якась частина квартири. І решта господарів можуть вимагати помінятися кімнатами. Для того щоб уникнути подібних конфліктів, необхідно укласти договір з іншими власниками, який закріпить за кожним певне приміщення.

Якщо ви зібралися придбати кімнату в квартирі, то пам'ятайте про ст. 362 Цивільного кодексу про їх переважне право купівлі. Згідно з цією статтею, спочатку кімната повинна бути запропонована іншим власникам квартири. Ви можете укладати угоду про купівлю, не боячись того, що її оскаржать у суді, якщо відмова співвласників завірена нотаріусом. У такій відмові повинна бути вказана пропонована ціна та інші умови угоди.

Купівля кімнати в квартирі, що знаходиться в заставі у банку - цілком безпечний варіант, якщо сам банк дає згоду на цю угоду. Таким чином, наприклад, боржник може виплатити заборгованість. Пам'ятайте, що навіть якщо квартира піде з торгів, ваша кімната залишиться за вами.

Покупцями подібних квартир стають люди, які переїжджають у великі міста по роботі і бажають мати власний кут замість орендованої квартири; студенти, для яких це може бути альтернативою гуртожитку з гіршими умовами проживання; один з партнерів після розлучення, якому може не вистачати грошей на окрему квартиру ; молоді сім'ї, які не бажають проживати зі старшим поколінням, а грошей на квартиру також не вистачає.

Іншими словами, комуналки - це зовсім не минуле, а поки що дійсне. Але якщо в Радянському Союзі їх створювали в просторих дореволюційних будинках, то сьогодні - в квартирах набагато скромніших.

Кімнати в комуналках як і раніше залишаються на ринку нерухомості. Для одних така кімната - це початок життя окремо від батьків, для інших - можливість закріпитися у великому місті, для третіх - тимчасова необхідність. Але в цілому це дешевий, хоча і не завжди зручний і приємний, спосіб обзавестися власним житлом.

Катерина Колонович, Domik.net-нерухомість


Топ-оголошення

Триповерхова будівля із земельною ділянкою.glosman@ukr.net
Маршала Харченко, 24,б, 150 000$, Будівля розташований на земельній ділянці площею 0, 1243 га.., яка ...

Інше > Продам > Хмельницька обл. > Кам'янець-подільский р-н > Кам'янець-подільский

Помещение в БЦ Seven, Золотые Ворота
Золотые Ворота, 689 кв.м, 2 700$/кв.м, м Золотые Ворота, ул.Владимирская, 49А Продажа офиса в БЦ ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Продаж 1-кімнатної квартири (євродвушка) ЖК Аврора
1 кімната, 28 000$, Продаж 1-кімнатної квартири (євродвушка) в ЖК "Аврора" (2018 року будівництва), ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Буча

Продаж 2-х. кім. Квартири. Дорогожичи. Сирець. вул. Максима Берлінського
Сирець, Берлинського вул., 4, 2 кімнати, 45/32/7 кв.м, 5/5, 45 000$, Продаж 2-х. кім. Квартири. ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Буча, с/т Вишневе, вул., 2 Лінія; земельна ділянка 6 соток; 42000 у.о
с/т Вишневе вулиця 2 лінія, 6 соток, 42 000$, Буча, с/т Вишневе, вул., 2 Лінія; земельна ділянка 6 ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Буча