Вся нерухомість > Новини > Психологічні прийоми шахраїв при проведенні операцій з нерухомістю
↑ До списку новин

Психологічні прийоми шахраїв при проведенні операцій з нерухомістю

9 березня 2010

Перше, що має насторожити у всіх випадках без винятку - це занадто низька ціна об'єкта. Знижка в 20% від середньоринкової вартості - це не ознака вашої удачі і не подарунок долі, а свідчення того, що з квартирою не все так чисто, як здається на перший погляд. У першу чергу на оголошення про значні знижки на об'єкт, який виставляється, ведуться приїжджі, які ще не орієнтуються в цінах і лише нещодавно приступили до пошуку квартири і тому не розуміються в ситуації. У найкращому випадку оголошення про продаж або здачу в оренду квартири зі значною знижкою виявляється принадою для того, щоб людина звернулася до даного ріелтора або в зазначене агентство нерухомості. Звичайно, дадуть відповідь вам там, що об'єкт вже давно проданий, але можна підібрати й інші варіанти - за ринковою ціною: адже квартири з такими знижками зустрічаються нечасто. Найгірший той варіант, якщо радість клієнта від перспективи вдалої операції змусить його забути про запобіжні заходи і доречну обачність - і дасть можливість аферистам провести всю комбінацію до кінця. У цьому випадку в купленій квартирі можуть виявитися суттєві дефекти, про які ви не дізналися заздалегідь, або ж у результаті дій шахраїв, наприклад, підробки документів, можна взагалі залишитися без грошей і без квартири.

Часто низькій ціні об'єкта передує наступний прийом - спонукання до термінової операції. У цьому випадку вам можуть запропонувати об'єкт зі знижкою, яка доходить до половини вартості у разі, якщо операція буде здійснена протягом найближчих декількох днів. Таким чином, у вас, по-перше, істотно скоротиться час не тільки на роздуми і оцінку своїх дій, але і на перевірку чистоти угоди. Шахраї можуть говорити про всілякі надзвичайні обставини, які змушують їх іти на таку терміновість навіть ціною настільки невигідних для себе умов: це і хвороба когось із близьких, коли терміново потрібні гроші на лікування, і від'їзд за кордон, і необхідність повернення боргу. На підтвердження покупцеві навіть можуть показувати різноманітні документи та довідки. Тим не менше, треба завжди пам'ятати, що які б обставини не змушували людину терміново реалізовувати своє майно, це не повинно позбавляти вас холоднокровності та обачності. Зрештою, чуже нещастя нікому ще щастя не приносило. Необхідно не тільки з'ясувати у господарів, чому квартира продається або здається так швидко, але і постаратися ретельно перевірити їхні слова. Особливо повинна насторожити ситуація, якщо у вас вимагають термінового внесення авансу - у цьому випадку треба бути особливо обережними.

Часто шахраї люблять представлятися співробітниками різних силових відомств та органів. По-перше, це присипляє пильність - бо навіщо буде обманювати людина, яка сама пов'язана з правопорядком? По-друге, шахраї можуть як «бонус» пообіцяти вам вирішення якихось особистих проблем через людей у погонах. У будь-якому випадку, слова вашого контрагента про належність до певного відомству варто відразу ж перевірити ще раз - зробити це досить не складно.

Також аферист може представлятися просто «важливим паном» - від генерала до депутата. При цьому сам він може бути на зустрічі усього кілька разів, або взагалі не з'являтися, доручаючи вести його справи своїм «помічникам». Такий прийом розрахований на те, що «авторитет» високопоставленої особи дозволить закрити очі на деякі моменти, та й у «помічників» буде завжди в запасі відмовка, що їх самодур-шеф звик діяти так, як зручно йому, а не як того вимагає порядок проведення угоди.

Тривожним сигналом є і такий випадок, коли ваш партнер по угоді з перших хвилин знайомств зображує щире до вас розташування і відразу ж пропонує свою дружбу. Він може навіть надати вам чи пообіцяти деякі послуги, що має затвердити вас на думці про його доброту та чисті думки. Але навіть якщо ви дійсно вразили душевними якостями вашого контрагента, варто все-таки відкласти дружбу на час після здійснення угоди, а до цього - тримати дистанцію. Аферист, який завжди є гарним актором, наполегливо висловлюючи свою дружню симпатію, буде від усього серця обурюватися, коли мова зайде про перевірку документів та інших речей, необхідних для забезпечення чистоти угоди. Апофеозом даній ситуації є те, коли шахраї спеціально приставляють вам симпатичну особу протилежної статі, з якою у вас відразу можуть виникнути відносини.

Взагалі, більшість психологічних прийомів аферистів розрахована на те, щоб приспати вашу пильність. Часто це досягається за рахунок того, що ваш партнер по угоді сам показує себе як простак, який в принципі не може нікого обдурити. Коли ваш контрагент є селюк, якого самого виникає бажання надути, або ж представника, який опустився на саме дно суспільства, від якого не очікуєш хитрого підступу, - варто пам'ятати, що цей прийом є улюбленою вудкою шахраїв. Дуже прикро буде, якщо в результаті вас проведе саме такий «простак», тому якою би майстерною не була гра вашого партнера по угоді, яким би нешкідливим він не виглядав, варто завжди проводити перевірку його благонадійності.

Аналогічний, хоча й протилежний за змістом, є прийом, коли перед вами не простак, а, навпаки, - до крайності в'їдливий, обережний і передбачливий чоловік. Він, здавалося б, сам вас побоюється, і тому ретельно перевіряє ще раз всі документи. Але в такий спосіб шахрай може просто відводити підозри від себе. У результаті, як і завжди - його жертва втрачає пильність, і залишається без грошей і без квартири.

Дуже часто шахраї, особливо якщо вони представляються серйозною фірмою або діють від імені «впливової» людини, використовують ефектні декорації. У цьому випадку вони можуть продемонструвати офіс класу «А» в престижному бізнес-центрі, дорогі автомобілі - іноді з мигалкою, і «обмундирування» у вигляді гарних костюмів і сяючих коштовностей. Все це можна запросто орендувати на кілька днів для проведення «операції», а іноді вистачить і кількох годин. Подібна дорога обстановка покликана викликати побожний трепет у недосвідченої жертви. Тільки потім вся розкіш може зникнути без сліду, як і ваші гроші.

Схожим є випадок, коли шахрай прямо або ненароком демонструє дуже велику суму грошей готівкою. У жертви від виду подібної квартири прямо «захоплює подих» і вона, найчастіше, під враженням може підписати папери на вкрай обтяжливі для себе умови.

На закінчення слід зазначити, що психологічні прийоми - це всього лише прийоми, які застосовують для того, щоб ви втратили пильність і розумний підхід до угоди. Потрібно чітко уявляти ваші кроки при здійсненні операції з нерухомістю й дотримуватися їх, якими б хитрощами вас не збивали в бік. Звичайно, усіх випадків передбачити неможливо, і якщо афера спланована справжніми професіоналами, розкрити обман дуже складно. Тим не менше, холодний, упереджений аналіз ситуації і чітке відстоювання своїх інтересів захистять вас від більшості нечистоплотних любителів легкої наживи.

Калачіхіна Євгенія

move.su


Топ-оголошення

Продам. Дом 154 м.кв. 6 соток. ж/м Левобережный-3. ул.Рылеева
Левобережный-3, 5 и более комнат, 154 кв.м, 6 соток, 100 000$, Продам. Дом 154 м.кв. 6 соток. ж/м ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
15 кв.м, 3/9, 1 600грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Вінницька обл. > Тростянецький р-н > Тростянець

Топ-оголошення

Продам дом г.Бровары
Зазимський шлях, 4 комнаты, 168 кв.м, 4 соток, 150 000$, Дом, Бровары, ул. Зазимский шлях, (пекарня), ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Турківський р-н > Турка

Продам 3 комнатную квартиру в новом доме в жк Острова, ул. Марсельская, 19/19, 95 кв.м.
Котовского, Марсельская ул., 3 комнаты, 95/-/25 кв.м, 19/19, 86 000$, Продам 3 комнатную квартиру в ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н