Вся нерухомість > Новини > У чому особливість спадкового договору
↑ До списку новин

У чому особливість спадкового договору

30 липня 2013

Що ж таке спадковий договір? Згідно з Цивільним кодексом України, за спадковим договором одна сторона (набувач) зобов'язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і, у разі його смерті, набуває право власності на майно відчужувача. Це може нагадати договір довічного утримання або заповіт з умовою, але насправді це не так, пише domik.net.

У чому його унікальність

Так як це договір, то на нього поширюються всі стандартні вимоги до договорів - укладення, виконання умов, припинення дії. Не можна забувати, що спадковий договір - це угода, де кожна із сторін зобов'язана виконати певні умови. Значить, одержувач виконує прописані умови, а відчужувач заповідає після смерті своє майно. Спадкове право зачіпається тут тільки у зв'язку з переходом прав на майно до іншої сторони після смерті власника.

У чому відмінність від договору довічного утримання?

У спадковий договір можна прописати різні обов'язки, а не тільки зміст і догляд за власником нерухомості, як в договорі довічного утримання. Наприклад, в умовах спадкового договору можна прописати обов'язок добудувати будинок, який і стане предметом наслідування. У договорі довічного утримання таких умов бути не може - в ньому ми тільки можемо прописати певну щомісячну суму, умови догляду, лікування у випадку потреби тощо.

Друга відмінність полягає в різних умовах передачі прав власності. За спадковим договором права власності перейдуть тільки після смерті власника, за договором довічного утримання - відразу ж після укладення договору.

У заповіт з умовою заповідач висуває своє бажання, яке спадкоємцю потрібно обов'язково виконати, інакше спадщина йому не дістанеться. Тобто умови висуває тільки одна сторона, а другій потрібно або погоджуватися і виконувати, або втрачати право на майно. У нашому ж договорі кожна сторона повинна виконати свої зобов'язання.

Так, умовою заповіту може стати вступ у шлюб, отримання вищої освіти, народження дитини та інше. У спадковому договорі такого не може бути. Але цілком можна поставити умовою догляд за третьою особою або організацію похорону власника нерухомості.

Плюси для набувача

У такому договорі є безперечні плюси у спадкоємця. Так, йому не потрібно ходити до нотаріуса для вступу в спадщину і чекати півроку. Відразу після фіксація факту смерті він стає власником нерухомості.

Другим позитивним моментом безсумнівно є те, що спадкоємець за таким договором отримує тільки зазначене майно, а всі борги, які передаються звичайним спадкоємцям, його не стосуються.

Як захищають свої права сторони

Для того, щоб на майно, зазначене в договорі, не претендували інші спадкоємці, під час укладання угоди нотаріус накладає на це майно заборону на відчуження, інформація про що вноситься до Єдиного реєстру нерухомості.

Особливість спадкового договору в тому, що заповідач не повинен надавати документи, які підтверджують його право власності на майно. Може скластися така ситуація, що в заповіті вкажуть ту ж нерухомість, що і в спадковому договорі. Але в такій ситуації нерухомість залишиться за тим, хто підписав спадковий договір.

У той же час, власник житла також може захищати свої інтереси. Він має право призначити фізичну або юридичну особу, яка буде стежити за виконанням його волевиявлення після смерті. Якщо таку особа не призначено, то за цим має простежити нотаріус, який закріплений за районом, де відкривають спадщину.

Розірвати такий договір можна за бажанням однієї сторони через суд. Наприклад, в ситуаціях, коли одержувач не виконує умови договору або одержувач не може далі виконувати взяті на себе зобов'язання через хворобу.

Катерина Колонович, Domik.net-недвижимость


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья.
2 000грн/месяц, -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Сумська обл. > Конотопський р-н > Конотоп

Такої ціни немає! Сосновий ліс 12 соток .
12 соток 7 000$, Рядом комунікації екологічно чиста зона сосновий ліс. з Ясногородка ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Ясногородка

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Черкаська обл. > Звенігородський р-н > Звенигородка

Абсолютно для Вас Шикарна пропозиція біля ТЦ Ашан!
Південна Борщагівка, Жолудєва вул., 3, 14 кв.м, 5/9, 2 999грн/місяць, Стан хороший-ВСЕ Є! Проживання ...

Кімнати > Здам > Київ > Святошинський р-н

Продам дачу на Берківцях.
Берківці, 1 кімната, 6 соток, 45 000$, Продається ділянка 6 соток прямокутної форми Берківці, С/т ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Святошинський р-н