Вся нерухомість > Новини > Українці отримали можливість приватизувати свої гуртожитки
↑ До списку новин

Українці отримали можливість приватизувати свої гуртожитки

8 листопада 2013

Кабмін визначив механізм розрахунку розміру компенсації з держбюджету вартості гуртожитків, які передаються на баланс територіальних громад для їх подальшої приватизації, пишуть «Вести».

«Розмір компенсації визначатиметься Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською державними адміністраціями на договірній основі з власниками гуртожитків. Але він не може перевищувати розміру компенсації, яка враховувалася у статутних фондах власників гуртожитків на момент придбання ними права власності на гуртожитки з урахуванням її зменшення внаслідок зносу. Розмір компенсації може бути і збільшений - на суму фактичних витрат власників на проведений капітальний ремонт за час перебування гуртожитків у їх власності», - наводить слова урядових аналітиків Інфобюлетень КМУ.

Постанови Кабміну поширюються на 745 товариств, до статутного капіталу яких включено гуртожитки. У 2013 році планується передати у власність територіальних громад 279 гуртожитків, у 2014 році - 235, у 2015 році - 231 гуртожиток.

Згідно з чинним законодавством, громадяни, які проживають у держгуртожитках, зможуть приватизувати займані ними житлові приміщення після передачі таких гуртожитків у власність територіальних громад.

Законодавство України також передбачає безкоштовну приватизацію житлового приміщення гуртожитку для українських громадян, які в ньому законно проживають не менше 5 років. Українці, які проживають в гуртожитках, безкоштовно отримають займані ними житлові приміщення з розрахунку санітарної норми 21 кв. м загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 кв. м на сім'ю.

Раніше в уряді розробили черговий спосіб, як забезпечити українців житлом. Влада запевняє, що з наступного року можна буде брати в оренду житло з подальшим викупом його і всього під 3% річних. Вже є близько трьох тисяч квартир для цієї програми, яка почне реалізовуватися з наступного року.

Рік тому українцям вже видавали кредити на квартири під 3% річних. За держпрограмою позичальник отримував кредит у банку під 16%, але 13% з них покривав держбюджет. Але народ не кинувся - за сім місяців 2012-го кредитів на суму 284,04 млн. грн взяли тільки 1233 сім'ї. У 2013-му на програму виділили 300 млн. грн. (проти 1 млрд. у 2012-му). Та й перші кредити дали тільки в березні. Всього в цьому році видано 332 нових кредити.

«Вести»


Топ-оголошення

Без комиссии. Аренда офиса 100 кв.м., (5 кабинетов) в БЦ, Игоревская.
Поділ, 100 кв.м, 360грн/кв.м/місяць, Без комиссии от собственника. Аренда офиса 100 кв.м., в БЦ ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Абсолютно для Вас Шикарна пропозиція біля ТЦ Ашан!
Південна Борщагівка, Жолудєва вул., 3, 14 кв.м, 5/9, 2 999грн/місяць, Стан хороший-ВСЕ Є! Проживання ...

Кімнати > Здам > Київ > Святошинський р-н

Топ-оголошення

Продам. Дачу 60 м.кв. 6 сот. Байкальская, ДО "Стеновик".
Байкальська вул., 2, 3 кімнати, 60 кв.м, 6 соток, 30 000$, Продам. Дачу 60 м.кв. 6 сот. Байкальская, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н

офис 110м евроремонт ул. Саксаганского (Ботаник Тауэрс) от хозяина
Золотые Ворота, 110 кв.м, 19 999грн/месяц, Сдается офис Саксаганского ул. (Ботаник Тауэрс) 110 кв.м2. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продається затишний будинок в мальовничому селі Межове, Білоцерківського р-ну, Київської обл.
Центральна, 34, 2 кімнати, 59 кв.м, 60 соток, 5 500$, Продається затишний будинок в мальовничому селі ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Межове