Вся нерухомість > Новини > Чого чекати від цін на офіси в 2014 році
↑ До списку новин

Чого чекати від цін на офіси в 2014 році

13 січня 2014

Зростаюча конкуренція серед бізнес-центрів і висока частка вакантних площ призведуть до того, що орендні ставки в 2014 році не виростуть. Про це йдеться в звіті компанії Jones Lang LaSalle, пише ЛIГАБiзнесIнформ.

"У 2014 році ми зможемо побачити таку ж ситуацію, як в цьому — глобальну недозаповнюваність бізнес-центрів. Зростання попиту не передбачається", — вказує фахівець відділу маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

У третьому кварталі цього року, за даними Jones Lang LaSalle, загальний обсяг офісних площ склав 1,65 млн. м кв. При цьому вакантність площ в бізнес-центрах столиці за підсумками кварталу становила в середньому 19,5%. На кінець року вона становитиме 18,7% — такого показника Київ за останні роки не досягав.

Заповнювалися в третьому кварталі в основному площі класу "В", в результаті чого виникла ще й значна різниця між рівнями вакантності в класах. Так, вакантність у класі "А" становила 24,6%, а класі "В" — 17,9%, пояснили в компанії. Основну заповнюваність забезпечили компанії, що працюють в IT, банківській та фінансовій сферах.

Наступного року вільних площ стане ще більше — за рахунок введення в експлуатацію IQ Business Center, а також БЦ Сигма додасться ще 124,9 тис. м кв. Але навіть після цього Київ залишиться володарем одного з найнижчих обсягів офісних площ на душу населення в Європі (0,57 м кв. проти 2,3 м кв. у Варшаві та Празі).

Максимальні орендні ставки в третьому кварталі 2013 року становили $420 за кв. м на рік. У центральному діловому центрі столиці середні ставки були найбільш високими — $370 за кв. м на рік, а на Подолі — $280 -320 за кв. м на рік. Найдешевше можна було зняти офіс на лівому березі Києва, не більше ніж за $190 — 210 за кв. м на рік.

Об'єктивно є всі передумови для зниження орендних ставок у наступному році, говорить Костецький. Але власники бізнес-центрів побоюються, що їм доведеться урізати ціни не тільки для нових орендарів, але й для існуючих. "Якщо в торгових центрах можна якось варіювати ставки залежно від місця розташування, товарних груп і т.д., то у бізнес-центрів такої можливості немає», — вважає експерт.

Зростати ціни теж не будуть — учасники ринку не стануть підвищувати ставки, оскільки хочуть утримати клієнтів, впевнена керуючий партнер консалтингової компанії "Центр Парето" Анна Антонова.

При цьому самі орендарі налаштовані на скорочення витрат за рахунок зменшення займаних офісних площ, додає Антонова. За її даними, плата за оренду займає у компаній 15-20% валових витрат.

Станіслав Погорілий, ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Аренда помещения на Осокорках
Осокорки, 115 кв.м, 30 000грн/місяць, Сдается Днепровская набережная Дарницкого р-на помещение под ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дарницький р-н

Сдам. 1-к.кв. 7/9, ж/м Победа-6, пер.Добровольцев 10
Перемога-6, 1 кімната, 17/-/- кв.м, 7/9, 7 000грн/місяць, Сдам. 1-к.кв. 7/9, ж/м Победа-6, ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Продається кімната в гуртожитку Центр
Шолом Алейхема, 86, 14 кв.м, 4/5, 9 000$, Продається кімната в гуртожитку Центр вул. Шолом Алейхема. ...

Кімнати > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Продаж 1-кімнатних ул.Б.Гмыри же/би 19 Кодацька Фортеця Без %
Позняки, Гмыри вул., 1 кімната 43/18/10 кв.м 21/25, 32 000$, ЖК Патриотика же/би 19 Кодатцька ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

САХАРОВА / КАДОР 1-КВ СДАМ
Котовского, 1 комната, 10/17, 7 500грн/месяц, Квартира с современным ремонтом имеется вся необходимая ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н