Вся нерухомість > Новини > Селянам дозволять продавати землю, а юрособам відмовлять у праві на купівлю земель сільгосппризначення
↑ До списку новин

Селянам дозволять продавати землю, а юрособам відмовлять у праві на купівлю земель сільгосппризначення

4 лютого 2011

Державне агентство земельних ресурсів України готує законопроект «Про ринок земель», який передбачає зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення і створення ефективного ринку землі.

Про це сайту «Крым.Комментарии» повідомили в прес-службі республіканського комітету АРК із земельних ресурсів. Як зазначили в Рескомземі, в сучасних умовах мораторій став перешкодою для піднесення сільськогосподарського виробництва.

«Серед негативних наслідків подовження мораторію фахівці відзначають нераціональність використання землеволодінь, їх концентрацію в руках осіб, що не мають знань грамотного землекористування і фінансових можливостей для цього, блокування процесу створення великих господарств ринкового типу», - підкреслили в земельному відомстві.

Більше того, мораторій обмежує конституційні права громадян, які закріплені Земельним кодексом України від 25.10.01, згідно з яким «власники земельних ділянок мають право продавати, або іншим шляхом відчужувати земельну ділянку, передаючи її в оренду, заставу, у спадщину».

Також заступник голови державного агентства земельних ресурсів Микола Калюжний заявив, що з проекту Закону «Про ринок земель» виключено положення про можливість купівлі землі с/г призначення юридичними особами.

"Ми запропонували, щоб тільки громадяни України могли купувати землю та набувати права власності на неї", - заявив Калюжний і додав, що проектом Закону «Про ринок земель» передбачено створення Фонду земель сільськогосподарського призначення, підлеглого або Кабінету Міністрів України, або Міністерству аграрної політики і продовольства.

"Фонд займатиметься викупом земель у громадян, якщо ті захочуть її продати, крім того, Фонду буде передано близько 3 млн. га землі тих громадян, які отримали паї, проте не користуються ними і не оформили право власності на землю", - повідомив він. За його словами, Фонд зможе продавати землю або здавати її в оренду.

"Передбачається, що якщо громадянин захоче продати землю, то він повинен в першу чергу повідомити про це Фонду, сусідам, місцевим органам влади і фермерам, які працюють в населеному пункті, де знаходиться земля, тобто ці категорії мають першочергове право на викуп землі. Якщо протягом місяця ніхто не зацікавився, то власник може продати землю кому захоче", - підсумував Калюжний.

Нагадаємо, раніше Калюжний заявив, що продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні буде введений з 2013 року.

За матеріалами «Крым.Комментарии», РБК-Украина


Топ-оголошення

Продається 3-и квартира на Курській
Солом'янка, 3 кімнати, 56/32/7 кв.м, 3/5, 65 000$, Продається квартира в гарному стані, с/ о, балкон ...

Квартири > Продам > Київ > Солом'янський р-н

метро "Дарниця", Соцмісто, Дарницька площа, проспект Каденюка ( Гагаріна)
Соцмістечко, Гагаріна просп., 5, 2 кімнати, 45/29/6 кв.м, 3/5, 43 000$, Продається 2-х кім квартира, ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
15 кв.м, 2/9, 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Чернівецька обл. > Кельменецький р-н > Кельменці

Продам 1к. квартиру в ЖК Greenville на Печерську Новопечерський пров. 5, Секція №4.
Печерськ, Новопечерський пров., 5, 1 кімната, 61/-/- кв.м, 3/25, 110 000$, Продам 1к. квартиру в ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Продам 37 кв.м ул.Б.Гмыри ж/б 21 Слобожанщина ЖК Патриотика! Без %
Позняки, Гмыри ул., 12, 1 комната, 37/17/9 кв.м, 13/25, 21 000$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ул.Б.Гмыри ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н