Вся нерухомість > Новини > Промисловий альпінізм: запаморочлива конкуренція
↑ До списку новин

Промисловий альпінізм: запаморочлива конкуренція

11 серпня 2010

У сфері промислового альпінізму конкуренція сьогодні дуже висока. Для клієнтів це означає не тільки зниження цін, але і труднощі з підбором виконавців робіт - намагаючись утриматися на плаву, альпіністи часто намагаються економити на якості послуг.

Професіонали відступають 

Коли років десять тому в Україні почав формуватися ринок промислового альпінізму, його кадрову основу складали в основному спелеологи, що підробляють, і альпіністи. Професійним ринок став у середині 2000-х, коли утеплення висотних будинків, фасадні роботи, миття вікон, ремонт градирень і естакад стали проводити фахівці.

Але за останній рік попит на послуги промальпіністів впав приблизно вдвічі - і це на тлі постійно зростаючої конкуренції. Пояснюється це тим, що багато українських фахівців, які раніше працювали в Європі, були змушені повернутися на батьківщину. Зростає і наплив у великі міста альпіністів з регіонів, де роботи для них практично немає.

Свою лепту вносять «нелегальні» альпіністи-приватники - працюють вони без необхідних дозвільних документів, проте і плату просять набагато меншу. За різними оцінками, сьогодні в Києві працює більше тисячі таких альпіністів.

Через високу конкуренцію і падіння розцінок, як розповідає власник компанії «Київ Промальп» Роман Цюпа, відкрити в цій галузі нову компанію зараз нереально - витрати на закупівлю обладнання та зарплату персоналу просто не окупляться. А існуючі компанії змушені по максимуму скорочувати свій штат і істотно урізати зарплату, багато хто перевели працівників на скорочений робочий тиждень.

Крім того, за словами Р. Цюпи, довелося скорочувати спектр послуг, перейшовши на виконання технічно більш складних робіт, наприклад, зварювальних на висоті або ремонту промислового обладнання - такі замовлення приватники не виконують. До того ж багато простих робіт (наприклад, миття вікон в літню спеку), вимагають великих трудовитрат, не порівнянних з розцінками на такі послуги (від 5-6 гривень за кв.м), тому великі промальп-компанії намагаються не брати такі замовлення.

Більшість замовлень сьогодні припадають на ремонт обладнання на промпідприємствах або на утеплення офісів та багатоповерхових будинків. Замовляють послуги промальпіністов і комунальні підприємства, але у них часто не вистачає коштів, щоб розрахуватися за роботи, тому з ними не особливо хочуть працювати. Виконують альпіністи і дрібні замовлення, наприклад, відкривають приміщення через вікно, якщо господар забув ключ, що обходиться приблизно в 400 грн.

Не завжди на висоті

Як пояснюють фахівці, про професіоналізм і кваліфікації альпініста можна судити з його спорядження. Професійні «Висотники» використовують в основному фірмове, тоді як приватники, які працюють від замовлення до замовлення, не можуть собі його дозволити. Серед документів, з якими альпініст Дмитро Атаманенко радить ознайомитися замовнику - ліцензія та дозвіл на проведення робіт на висоті.

Учасники ринку визнають, якісні послуги надають і приватні альпіністи. Правда, заздалегідь перевірити їх компетентність, рівень підготовки, якість використовуваного обладнання і виконані вкрай складно. Тому кращий спосіб знайти недорогих і тямущих приватників - рекомендація знайомих.

Р. Цюпа попереджає, що часто альпіністи, бачачи низьку компетентність замовника, нишком економлять на будматеріалах та якості своїх послуг. Приміром, виробляючи зовнішнє утеплення квартири, вони не закріплюють плити утеплювача дюбелями, в результаті чого вся конструкція досить швидко може обвалитися. Найдешевша ціна для якісного утеплення, за словами експерта, становить не менше 160-170 грн за кв. м. Менша ціна може означати погані матеріали, відсутність шпаклівки або, наприклад, дешеву фарбу, яка не володіє водонепроникністю.

Найдешевші послуги альпіністів - миття вікон (від 5 грн за кв.м), а взимку - прибирання снігу (від 7 грн за кв.м). Дрібні ремонтні роботи (фарбування, герметизація швів, пристрій водостічної системи) обійдуться в 20-30 грн за погонний або квадратний метр. Оштукатурювання коштує близько 60-70 грн за кв. м, утеплення - від 150 грн за кв. м і вище. Ціна на ремонтні, зварювальні роботи, монтаж та демонтаж конструкцій, а також інші нестандартні послуги встановлюється в індивідуальному порядку.

На більшість виконуваних промисловими альпіністами робіт надається річний термін гарантії, протягом якого замовнику безкоштовно виправлять виникаючі вади. Як правило, дефекти монтажу, будматеріалів або конструкцій проявляються набагато раніше гарантійного терміну - через місяць-другий. За цей час деталі виконаних об'єктів чи конструкцій притираються один до одного, і стає ясно, чи є дефекти. Пізніше різного роду поломки трапляються набагато рідше.

Ніна Шершоваugmk.info


Топ-оголошення

БЕЗ КОМІСІЇ продаю стильну трикімнатну квартиру
Стара Дарниця, 3 кімнати, 80/56/17 кв.м, 6/11, 95 000$, Київ. Дніпровський, Соцмісто, Дарниця. ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Гарета Джонса 12 ЖК Unit Home S=74м, м Дорогожичі 10хв.
Лукьяновка, Семьи Хохловых ул., 12, 2 комнаты, 74/47/22 кв.м, 6/8, 177 000$, Гарета Джонса вул. ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Уютная квартира 70 кв.м в ЦЕНТРЕ КИЕВА по ул.ЛЮТЕРАНСКАЯ 13
Липки, Лютеранская ул., 13, 2 комнаты, 70/39/12 кв.м, 4/4, 1 000$/месяц, Уютная квартира 70 кв.м в ...

Квартири > Здам > Київ > Печерський р-н

Продам. 4-к.кв. 1/10, ж/м Левобережный-3, ул.Усенко
Усенка вул., 4 кімнати, 87/-/- кв.м, 1/10, 110 000$, Продам. 4-к.кв. 1/10, ж/м Левобережный-3, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н

Продам. Часть дома. 35 м.кв. 4 сотки. Кайдаки, пер.Белозерский
Нові Кайдаки, 2 кімнати, 35 кв.м, 4 соток, 15 000$, Продам. Часть дома. 35 м.кв. 4 сотки. Кайдаки, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Новокодацький р-н