Вся нерухомість > Новини > Як змінився ринок елітної нерухомості Україні за останні 20 років?
↑ До списку новин

Як змінився ринок елітної нерухомості Україні за останні 20 років?

7 вересня 2011

Директор з розвитку бізнесу компанії Knight Frank LLC Наталія Проніна розповіла, як змінився ринок елітної нерухомості за 20 років, пише «Дело».

Потрібно сказати, що ринок елітної нерухомості в Україні з'явився і почав розвиватися дещо пізніше оголошення незалежності. У 1991 році офіційно його просто не було.

Звичайно, можна говорити про існування елітного житла в Україні і до 1991 року, але, як правило, таке житло не потрапляло у відкритий продаж, а розподілялося і було одним з атрибутів приналежності до партійної "еліти".

Пізніше, коли у вже незалежній державі на зміну планової прийшла ринкова економіка, почалися приватизація і накопичення капіталу, що призвело до появи нового кола забезпечених і "надзабезпечених" людей.

Відповідно, виник і попит на високоякісне, ексклюзивне житло. Поступово під впливом як національних, так і світових тенденцій, змінювалися і продовжують мінятися смаки і переваги клієнтів, змінюється і пропозиція. Відбувається становлення і подальший розвиток досить молодого, за загальносвітовими поняттями, українського ринку якісної житлової нерухомості.

В першу чергу змінився портрет покупця. За останні два десятиліття все більше людей отримали можливість подорожувати, бачити європейський рівень життя та сервісу, оцінити якість зарубіжних об'єктів нерухомості. Відповідно, смаки і очікування потенційних покупців елітної нерухомості в Україну почали зростати.

З кожним роком вимоги покупця стають все більш жорсткими і конкретними, з'являється розуміння з боку клієнтів, що вони хочуть отримати, купуючи нерухомість за досить не низькими цінами - наприклад, середні ціни елітного житла на первинному ринку в Києві в липні 2011 року складають $7000 - 9000 за кв. м, що порівняно з цінами в провідних європейських столицях.

Дотримуючись змінених переваг покупців, йшов розвиток і поліпшення якості пропозиції на ринку. Як наслідок, зростає якість послуг і матеріалів в суміжних галузях - дизайн, обробка, обслуговування і т. д.

Закінчився час стихійних будівництв і стихійних продажів. Змінювалися і продовжують змінюватися якісні характеристики житла, вимоги до використовуваних матеріалів, розташування. Неодноразово змінювалися і кількісні характеристики попиту. Так, наприклад, після кризи клієнти стали запитувати менші площі квартир і котеджів.

Портрет покупців змінювався залежно від того, які сфери бізнесу були найбільш дохідними в той чи інший час. У 2000-2004 роках основними покупцями елітної житлової нерухомості були представники сировинних галузей, потім, в 2005-2008-му, почала зростати частка покупців з фінансової сфери (банки, інвестиційні компанії), також зростала кількість представників влади - чиновники, депутати і т. д. В даний час це, як правило, непублічні люди, власники власного бізнесу, а також представники фінансової сфери.

На наш погляд, головною складністю на початку 90-х років міг бути пошук об'єктів нерухомості, які можуть задовольнити попит, який виник досить раптово. Кількість якісної пропозиції в ті роки була різко обмежена, в той час як зі зростанням доходів і формуванням нового класу забезпечених людей кількість запитів збільшилася.

Поступове насичення ринку достатньою кількістю пропозиції почалося тільки з 2005-2006 років. На даний момент ситуація зворотна: попит на елітне житло дещо знизився, покупці чекають нової пропозиції - нових проектів з принципово відмінними параметрами якості.

До того ж в останні роки посилюється тенденція, згідно з якою забезпечені українці воліють купувати елітне житло не в Україні, а за кордоном. Тільки за останні півтора року кількість заявок від українців на покупку елітного житла у Великобританії, Італії, Кіпрі та Іспанії збільшилася на 30-40%.

Газета «ДЕЛО»


Топ-оголошення

Сдам Карпатский ЧАН, Дом на берегу Днепра, с. Коробовка, 25 км от Черкасс
Коробовка, 5 и более комнат, 38 кв.м, 10 соток, 3 000грн/сутки, с. Коробівка. Золотоніського району. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Черкаська обл. > Золотоніський р-н > Золотоноша

Без комісії! 72 сотки в с. Вища Дубечня
Шевченка, 72 соток, 30 000$, Вишгородський район, с.Вища Дубечня, вул. Шевченка. Координати на мапі ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вища Дубечня

Топ-оголошення

БЕЗ % Аренда офиса 85 м2, м.Левобережная, Бизнес центр
Левобережный массив, Сверстюка (Расковой) ул., 21, 85 кв.м, 19 550грн/месяц, БЕЗ % Аренда офиса 85 ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Продам дом, Оболонский район, м. Героев Днепра 10 мин. транспортом
Оболонь, Богатырская ул., 4 комнаты, 228 кв.м, 10 соток, 230 000$, Оболонский район, ул. 1-я ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Оболонський р-н

Пропоную зняти виробничо-складські приміщення район Клінчик.
Фрунзенский-2, 1200 кв.м, 75грн/кв.м/месяц, Пропоную зняти виробничо-складські приміщення район ...

Виробничі приміщення > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н