Вся нерухомість > Новини > У Києві масово заморожують будівництва
↑ До списку новин

У Києві масово заморожують будівництва

2 квітня 2014

Складна політситуація в країні відбилася на міських мегастройках: практично всі вони заморожені, а роботи на них міськвлада відклала до наступного року. Складна ситуація зараз і на первинному ринку житла: «Іноземні інвестори не ризикують будувати в Києві через політичну та економічну нестабільність, та й наші вичікують кращих часів», — говорять в одній з консалтингових компаній Києва. А за свої гроші влада будувати не може: «Дефіцит міської скарбниці — 2,8 млрд. грн. Капітальних вкладень не буде. Включений режим жорсткої економії», — говорять в КМДА.

ШУЛЯВКА І ПОЧТОВАЯ. Як з'ясувала «Сегодня», відкладається будівництво метро на Троєщину — хоча раніше влада планувала почати будівництво вже цієї весни. «Зараз це не актуально. Від планів не відмовляємося, але повернемося до цього трохи пізніше», — сказав заступник голови КМДА Михайло Костюк. Не почнуть будувати цього року і заплановану розв'язку на Шулявському шляхопроводі.

«Проект буде переглянутий. Є більш раціональний варіант: він передбачає велику пропускну спроможність і не вимагає знесення будівель заводу «Більшовик». Це дозволить скорегувати кошторис, адже із загальних 400 млн. грн тільки на знесення будівель передбачалася чверть. Але цього року навряд чи почнемо. Зараз, в умовах кризи і без бюджету, потрібно зосередитися на проектуванні, щоб мати запаси на майбутнє», — розповів заступник головного архітектора Києва Андрій Вавриш.

Не оминула криза і приватних інвесторів. Будівництво підземного ТРЦ на Поштовій площі та облаштування наземної пішохідної зони, яким повинна була займатися приватна компанія, переноситься як мінімум на середину наступного року. «У транспортному плані там все готово. Тепер потрібно зробити громадську частину: як наземну, так і підземну», — сказав Андрій Вавриш. «Остаточний термін в будь-якому випадку відсунеться. Будуватися буде з запізненням на півроку. В принципі, гроші на роботи є, але тут питання політичної стабільності», — говорить автор проекту, архітектор Андрій Миргородський.

ГОСТИНИЙ І МАРІЇНКА. Про новий оглядовий майданчик в Маріїнському парку з мостом через Паркову дорогу киянам поки теж доведеться забути. «Поки що роботи зупинено, ніхто нічого робити не буде, тому що немає грошей», — розповів нам керівник Дирекції реставраційно-відновлювальних робіт Андрій Замогильний. А заступник голови КМДА Михайло Кучук додав, що може бути переглянутий і сам проект: «Наскільки масштабною буде реконструкція — поки що невідомо. Проект може бути переглянутий. Можливо, відмовимося від ліфтів на користь сходів. Все це потрібно обговорювати».

Що стосується Гостиного двору, то в «Укрреставрації» пообіцяли, що постараються реконструювати будівлю в призначені терміни: «Темпи, звичайно, будуть зменшені, але ми зробимо все можливе, щоб цього року закінчити об'єкт», — сказав нам директор компанії Дмитро Ярич. За його словами, на всі реставраційні роботи необхідно ще близько 200 млн. грн. Незважаючи на те, що графік робіт коригується, реконструкція триває: встановлюють розвантажувальну плиту над метро, яка захищає Гостинний двір від впливу підземки, і міняють покрівлю.

«Гроші є, але всі чекають виборів»

Непроста ситуація зараз на ринках житлової нерухомості. «Багато проектів призупинені або будуються дуже мляво. І справа не в грошах — вони у інвесторів є. Але вони турбуються про збереження своїх вкладень. Ситуація може прояснитися тільки після виборів у травні, коли буде вибудувана вертикаль влади», — розповів нам фахівець компанії UTG Віктор Оборський. Через невпевненість покупців у тому, що новобудови будуть закінчені в строк, зросла популярність житла на вторинному ринку, і ціни на квартири відразу почали зростати: «Вже зараз вартість квадратного метра підвищилася на 10 %, до 7-10 тис. грн», — говорить експерт Андрій Гусельніков. Втім, інші експерти вважають, що подорожчання нерухомості пов'язане з ростом курсу долара, який днями перевищив позначку в 11 грн/$. А квадратний метр житла, як і колись, коливається в межах $1000.

Ірина Золотар, газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

Аренда помещения на Голосеевке
Голосіїв, Жуковського пров., 84 кв.м, 26 500грн/місяць, Сдается Жуковского переулок Голосеевского ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Кімната окрема ул.Радунская троещина
Троєщина, 2 600 грн./місяць, Троєщина ул.Радунская 28 поруч Бальзака задається кімната з балконом, ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Топ-оголошення

Продам 2- кімнатні же/би 1 ЖК Star City Без комісійних!
Соцгород, Каунаська вул. 27, 2 кімнати 69/31/14 кв.м 20/25, 49 930$, Продам 2- кімнатні же/би 1 ЖК ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Продаж ділянки 12 соток в КМ Міжріччя с.Хотянівка, Міжріччя, Осещина
12 соток, 52 000$, Ділянка 12 соток, прямокутної форми знаходиться на новій вулиці поруч з озером. ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Хотянівка

Продам 1 комнатную квартиру в новом доме в жк Милос, Клубничный пер./7-я ст. Б. Фонтана, 5/16, 35 кв.м.
Клубничный пер., 1 комната, 35/-/- кв.м, 5/16, 57 000$, Продам 1 комнатную квартиру в новом доме в жк ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н