Вся нерухомість > Новини > Як вплинув потік біженців на ринок нерухомості Львова?
↑ До списку новин

Як вплинув потік біженців на ринок нерухомості Львова?

18 червня 2014

Чи впливає потік мігрантів з неблагополучних областей України до Львова на місцевий ринок нерухомості, а також загальний напрямок його розвитку в умовах економічної нестабільності Domik.ua спробував відстежити в даному матеріалі.

Львів вважається одним з найкрасивіших і по-справжньому європейських міст України. Однак у світлі останніх політико-економічних подій у нашій країні виявилося, що саме він є і найбільш безпечним містом для життя українців: після анексії Криму, а потім і початку війни в південно-східних областях України, потік біженців з цих регіонів до Львова і області виявився одним з наймасштабніших.

Згідно зі статистикою, за останні три-чотири місяці регіон прийняв вже кілька тисяч людей з Криму, Донецька, Луганська і навіть Одеси. Природно, кожна з сімей, що переїхали, потребує, перш за все, харчування, одяг і місце для проживання. Чи вплинув такий потік мігрантів на ситуацію з нерухомістю регіону, ми постаралися дізнатися у операторів львівського ринку.

Ринок нерухомості Львова

Львів'яни, на відміну від жителів столиці, не купують квартир масово для подальшої їх здачі в довгострокову оренду. Мабуть, причина в туристичній орієнтованості міста.

Оренда

Кілька років тому, до кризи 2008-2009 рр., коли на місцевому ринку була поширена практика іпотечного кредитування під адекватні відсотки, люди дійсно купляли додаткову нерухомість, найчастіше в центральних історичних районах, тобто вторинне житло. Ця нерухомість призначалася для короткострокової, подобової оренди туристами.

Цього року після новорічних і різдвяних свят ситуація дещо змінилася. Тепер більшість цих квартир виставлені для довгострокової оренди. А от її вартість у Львові практично не змінилася з початку року, незважаючи на серйозний потік мігрантів з південно-східних областей та Криму.

Сума орендної плати залежить від багатьох факторів і, насамперед, від місця розташування житла і його віддаленості від центру міста. Зняти однокімнатну квартиру у Львові можна за суму від 1300-1700 грн в місяць. Двокімнатна обійдеться від 2000 грн, а трикімнатну в хорошому місці можна зняти за 2500-3500 грн.

Первинне житло

Ще років п'ять тому ставлення львів'ян до новобудов було неоднозначним. Але місцевим забудовникам вдалося перебороти упередження. За весь цей час, як стверджують оператори ринку, в тому числі ріелтори, жоден анонсований проект у Львові не залишився незавершеним.

Завдяки цьому популярність новобудов Львова значно зросла. Первинний ринок нерухомості в регіоні продовжує потроху рухатися, хоч обсяги і впали.

Вартість квартир у новобудовах міста складає від 5500 гривень за квадратний метр.

До того ж, останні кілька років первинний ринок львівської нерухомості став популярним не тільки у місцевих жителів, а й у покупців з інших регіонів, переважно східних. Але ця нерухомість купується не для подальшої здачі в оренду, а для інших цілей. Квартири в оренду, в тому числі і довгострокову, надають тільки самі львів'яни.

Вторинний ринок

А ось вторинний ринок Львова просів у зв'язку з відомими подіями в країні, втім, як і в інших регіонах. Вартість квадратного метра тут від 1000 доларів, що сьогодні практично нереально для продажу. Тим більше, в порівнянні з первинкою.

Власники вторинної нерухомості, в свою чергу, готові чекати змін на краще і не квапляться ні з продажем, ні зі зниженням цін. Якщо ж господар розраховує на реальний продаж, ціну доводиться опустити ціну на 20% від стартової.

Всупереч досить відвертим прогнозами злостивців, які чекали значного збагачення мешканців регіону «на чужому горі» за рахунок здавання в оренду приміщень біженцям з південно-східних областей України і Криму, у Львові ситуація стала розвиватися зовсім іншим чином.

Кримські татари

Львів'яни були одними з перших, хто запропонував допомогу кримським татарам, коли стало зрозуміло, що ситуація з півостровом загострюється. І саме сюди і поїхало більшість кримськотатарських сімей.

Кримські татари - працьовитий народ, тому, проживши пару місяців в гостях, більшість сімей потурбувалося пошуком орендного житла. При цьому безліч побутових питань мігрантів в регіоні було позитивно вирішено - всіх дітей прийняли в школи та садки, місцеві підприємці та державні структури запропонували людям роботу. Залишилося вирішити питання з житлом, але якраз тут окреслилися деякі особливості.

Традиційно кримськотатарські родини великі, багатодітні. Відповідно, приїхавши до Львова, такі сім'ї потребували досить просторе житло. Однак, великі квартири тут здаються дуже рідко, і власники, як правило, обмежують для орендарів можливу кількість проживаючих там дітей та тварин.

Саме тому багатодітні сім'ї з Криму виявилися знову-таки гостями приміських готелів і приватних пансіонатів. Відмінною особливістю такого житла стало те, що господарі закладів, як і раніше, категорично відмовляються брати орендну плату.

Додатковим фактором ситуації, що склалася, стало і блокування карткових рахунків кримських татар, згідно з розпорядженням самопроголошеного уряду анексованого Криму. Але в регіоні тут же були організовані благодійні структури, що допомагають сім'ям кримських татар вирішувати тимчасові фінансові труднощі.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що приїзд біженців з Криму ніяким чином не вплинув на ситуацію з нерухомістю у Львівському регіоні, оскільки розселення сімей здійснювалося за рахунок особистих пропозицій місцевого населення абсолютно безкоштовно. А враховуючи знижений в результаті економічного спаду в країні попит на оренду житла, той факт, що приїжджим пропонується займати площу, заплановану до здачі в оренду, означає лише те, що львів'яни добровільно тимчасово відмовляються від отримання прибутку від своєї власності.

Біженці з району бойових дій

Тут все не так однозначно, оскільки негативна інформаційна пропаганда зробила свою справу. Тимчасові мігранти з Донецької та Луганської областей віддають перевагу центру країни. Не вдаючись в етнічні та етичні подробиці, достатньо сказати, що Львів в даній ситуації діє за тим же принципом - жителі пропонують безкоштовне житло, місця для дітей у школах і садках, можливість працювати для дорослих, їх фінансову підтримку в перехідний період.

Таким чином, ми спостерігаємо унікальну ситуацію. Загальна мирна мобілізація населення дозволяє вирішувати питання біженців, практично не зачіпаючи ринково-економічні процеси. Більшість питань організації життя переселенців вирішуються за рахунок внутрішніх резервів місцевого населення. Наскільки тривалим виявиться перебування мігрантів на території міста та області, передбачити поки складно, але львів'яни готові терпляче чекати, поки всі ці складнощі не будуть врегульовані централізовано.

Автор дякує за допомогу у підготовці матеріалу експерту львівського ринку нерухомості Ірині Яремко.

Анна Степанова, Domik.ua-нерухомість


Топ-оголошення

Продам 1 комнатную квартиру, ул. Ак. Филатова/кафе Солнечное, 5/5, 33.1 кв.м.
Черемушки, Филатова ул., 1 комната, 33,1/-/- кв.м, 5/5, 35 000$, Продам 1 комнатную квартиру, ул. Ак. ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Продам 2-хэт. будинок ул.Дачная/13-я ст. Великого Фонтану.
Таирова, 5 і більш за кімнати, 600 кв.м, 8 соток 550 000$, Продам 2-хэт. будинок ул.Дачная/13-я ст. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, жилья -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Тернопільська обл. > Чортківський р-н > Чортків

Продам 3-хком.кв. Лидерсовский бульвар/ЖК "Мерседес".
Центр, 3 кімнати 151/70/35 кв.м 4/16, 320 000$, Продам 3-хком.кв. Лидерсовский бульвар/ЖК "Мерседес". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

ТЕРМІНОВО!!! Продається одно кімнатна квартира на Таращанському масиві
Тимірязева, 14, 1 кімната, 36/18/9 кв.м, 10/10, 35 900$, ТЕРМІНОВО!!! Продається одно кімнатна ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква