Вся нерухомість > Новини > Чому готелі позбавляють сертифікації?
↑ До списку новин

Чому готелі позбавляють сертифікації?

8 червня 2012

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України 16 травня 2012 розмістило проект постанови уряду «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо обов'язкової сертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання)». Редакція Building.ua дізнавалася ставлення гравців ринку до ініціативи уряду.

Хаятт Рідженсі Київ

В цілому скасування сертифікації готельних послуг можна розглядати як позитивний намір влади, так як обов'язкових стандартів та сертифікації немає і в інших країнах світу, де процедура залишається добровільною. В Україні тим часом бюджет витрачається на перевірку наявності та кількості вішалок в шафах - як це передбачено ДСТУ 4269-2003, на відповідність якому сертифікуються всі готелі України.

Обов'язковою зараз залишається сертифікація в системі Держспоживстандарту, яка стосується безпеки установи. Для присвоєння зірковості представники готелів можуть запрошувати фахівців з власної ініціативи, при цьому враховуючи позитивний момент у прив'язці до звільнення від сплати податку на прибуток в сегменті послуг розміщення.

Не суттєво вплине скасування сертифікації і на споживача, тому що сфера готельних послуг відноситься до послуг з низьким рівнем ризику для споживача.

Тому, як і раніше, важливим залишається те, що сфера надання готельних послуг - це сфера гостинності, яка сама по собі спрямована на утримання гостя якістю та турботою, незалежно від документального засвідчення.

Esta Holding

Сертифікація - це процес, який, в першу чергу, вимагає як фінансових витрат, так і здійснення необхідних супутніх заходів, які найчастіше носять формальний характер. По-друге, сертифікація в Україні має ряд відмінностей від міжнародного аналога, в якому основний упор робиться на якість обслуговування, а не на набір основних фондів і регламентів.

Для готелів Групи («Опери» і «Донбас Палас») даний захід носить все ж таки більше формальний характер, тому що якість надаваних послуг спочатку представлена на рівні найвищих світових стандартів, при цьому менеджмент готелів сформований переважно з іноземних фахівців, які постійно привносять свій, отриманий раніше, досвід роботи в кращих міжнародних мережевих готелях.

Якби всі гравці на ринку вітчизняного готельного бізнесу ставилися до питань якості надаваних послуг максимально відповідально, то необхідності в процедурі сертифікації об'єктивно б не було. Однак, враховуючи сучасні реалії, контроль і певні стандарти все ж потрібні.

Асоціація «зіркових готелів»

Ми вважаємо, що прийняття даної постанови є несвоєчасним і непродуманим. Воно спричинить за собою скасування підтвердження належного надання суб'єктами туристичної діяльності послуг розміщення в нашій країні, де готельний ринок ще не сформований так, щоб можна було повністю покластися на його регуляторні функції. Також це може знизити рівень безпеки перебування гостей та учасників під час проведення чемпіонату «Євро-2012».

Асоціація «зіркових готелів» наголошує на необхідності реформ у системі класифікації засобів розміщення. Кращим способом для цього може стати запровадження технічних регламентів щодо готельних послуг. Але, на жаль, поки такого документа не існує.

Клуб готельєрів та рестораторів HOTELIERO

«Подібні способи категоризації та сертифікації послуг з тимчасового розміщення не можна скасовувати. Парламентарії багато років йшли до цього... Формували законодавчу базу, спираючись на світовий досвід. Нехай єдиної системи градації засобів розміщення поки немає, але категоризація, як така, існує все одно, її не може не бути! В іншому випадку відбувається обман споживача.

Якщо говорити про класичні готелі, бази відпочинку, апартаменти і комплекси без яскраво вираженої лікувально-оздоровчої спрямованості, то очікувати від цієї юридичної ініціативи негативних наслідків, щонайменше, нелогічно. Реалізація законопроекту дозволить виявити недоліки, налагодити конкурентне середовище. Потрібно розуміти, що ринок в будь-якому випадку розставить усе (усіх) по місцях: кожне підприємство індустрії гостинності зможе зайняти свою нішу, визначити діапазон майбутньої роботи».Андрій Скіп"ян, президент Клубу готельєрів та рестораторів Hoteliero.

Building.ua


Топ-оголошення

Продажа дома с участком 12 соток
4 кімнати, 70 кв.м, 12 соток, 63 000$, Предлагается к продаже дом в охраняемом СТ "Харчомаш" в ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Раківка

Продаю 3к квартиру в новобудові по вулиці Водопровідній/ П-т Центральний
вул. Водопровідна, 3 кімнати, 99/-/- кв.м, 4/12, 65 000$, Продаю 3к квартиру в новобудові по вулиці ...

Квартири > Продам > Миколаїв > Заводський р-н

Топ-оголошення

БЕЗ % Аренда офиса 68 м2, м.Левобережная, ул.Евгена Сверстюка
Левобережный массив, Сверстюка (Расковой) ул., 21, 68 кв.м, 15 640грн/месяц, БЕЗ % Аренда офиса 68 ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Продам 1-х ком. кв. ул.Авдеева-Черноморского / 9 ст. Большого Фонтана.
Чубаевка, 1 комната, 45/12/23 кв.м, 2/10, 54 000$, Продам 1-х ком. кв. ул.Авдеева-Черноморского / 9 ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Продам. Дом 210 м.кв. 15 соток. Центр Подгородное, ул.Партизанская
Новий, 5 і більше кімнат, 210 кв.м, 15 соток, 110 000$, Продам. Дом 210 м.кв. 15 соток. Центр ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н