Вся нерухомість > Новини > Ринок офісної нерухомості: великі орендарі переїхали з низькоякісних приміщень
↑ До списку новин

Ринок офісної нерухомості: великі орендарі переїхали з низькоякісних приміщень

28 березня 2011

Після того, як орендні ставки на професійні офісні приміщення досягли свого дна в 3-му кварталі 2009 року, кількість угод почало помітно зростати, повідомили Корреспондент.biz у міжнародній консалтинговій компанії CB Richard Ellis.

Експерти відзначають, що в продовження минулорічної тенденції, в 2010 році попит в основному базувався на прагненні орендарів поліпшити якість свого офісу та/або поточні умови оренди, а не розширити займані приміщення (більше 60%).

Незважаючи на те, говорять у компанії CBRE, що кількість транзакцій, що мотивується розширенням, ще істотно відставало від докризового показника, їх частка збільшилася до 29% (+5 п.п. г / г). Частка компаній, які вийшли на ринок, склала всього 8% (-6 п.п. г / г).

Також у компанії повідомили, що в минулому році відбулися зміни в структурі валового поглинання за видом діяльності - компанії, які надають фінансові та бізнес-послуги, знову стали активними орендарями, до кінця 2010 р. їх частка зросла до 25% (+11 п. п. г / г) у загальній структурі угод.

Близько однієї третини цих компаній розширили займані ними площі, говорять експерти, і додають, що частка IT високотехнологічних компаній збереглася на рівні 2009 р., склавши третю частину від всіх угод.

"Масові переїзди компаній з низькоякісних приміщень спостерігаються протягом останніх двох років. Судячи з кількості та розміру угод, основна маса великих орендарів скористалася ринковою ситуацією, поліпшивши свої умови оренди офісів", - говорить керуючий партнер CBRE в Україні Радомир Цуркан.

Експерт також відзначив, що пожвавлення попиту відбувалося не тільки на ринку оренди офісних приміщень, але й на ринку продажу, про що свідчить поява заявок на покупку від кінцевих користувачів і перші з початку кризи угоди щодо купівлі офісних приміщень і невеликих окремо розташованих будинків під власні потреби.

Згідно зі звітом компанії, основними драйверами попиту на офісні приміщення в 2010 р. стали: поліпшення фінансового стану користувачів офісних приміщень, їх зростаючий оптимізм, а також зниження очікувань власників.

Крім того, позитивним сигналом для ринку був і той факт, що в кінці 2010 р. деякі орендарі почали розглядати формат попереднього договору оренди в якісних об'єктах в обмін на прийнятні для них умови оренди.

"Ми очікуємо, що у 2011 р. чисте поглинання буде нижчим, ніж у 2010 р.: враховуючи, що основна маса орендарів справила" апгрейд "офісу впродовж 2009-2010 рр., переїздів з неякісних будівель буде менше. При цьому розширення і вихід на ринок нових компаній не зможуть стати основним формуючим чинником. Тому в 2011 р. чисте поглинання може досягти середнього рівня за період 2002 - 2008 роках", - підсумував Цуркан.

За прогнозами CBRE, в 2012 році попит виросте приблизно на 20%, можливо, навіть вище, чому будуть сприяти економіка, що набирає темп, і зростання попиту за рахунок розширень і виходу на ринок нових компаній.

Корреспондент.biz


Топ-оголошення

Будинок в Бучі
3 кімнати, 145 кв.м, 6 соток, 105 000$, ЦІНА 135 000 тис.уо Продам сучасний БУДИНОК в м.Буча. Будинок ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Буча

Продам 3-ком.кв. ул.Фонтанская дорога/12 станция Большого Фонтана.
Таирова, 3 комнаты, 90/40/38 кв.м, 7/9, 200 000$, Продам 3-ком.кв. ул.Фонтанская дорога/12 станция ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

2 кв. ул. Романа Шухевича 8г, (ул. Ватутина 8г)
Райдужний масив, 2 кімнати, 44/27/6 кв.м, 2/9, 45 000$, 2 кв. ул. Романа Шухевича 8г, (ул. Ватутина ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

БЕЗ % Аренда офиса 37 м2, ул. Никольско-Слободская 6 Д, метро Левобережная
Лівобережний масив, 37 кв.м, 11 000$/рік, БЕЗ % Аренда офиса 37 м2, ул. Никольско-Слободская 6 Д, ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Буча, ул. Стеклозаводская, 3-х комнатная квартира.
Стеклозаводская, 3 комнаты, 58/39/8 кв.м, 5/6, 48 000$, Буча, ул. Стеклозаводская, 3-х комнатную ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Буча