Вся нерухомість > Новини > Як обійти податок на нерухомість?
↑ До списку новин

Як обійти податок на нерухомість?

3 лютого 2012

Після введення податку на нерухомість, запланованого на 1 липня 2012 року, у фізичних осіб залишиться абсолютно законна можливість уникнути зобов'язання по його сплаті. Про це в коментарі UBR.UA розповіла старший юрист міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлія Яшенкова.

"Згідно з чинним положенням Податкового Кодексу України, при нарахуванні податку на нерухомість фізичним особам оподатковувана житлова площа зменшується на 120 кв. метрів для квартири і 250 кв. метрів для житлового будинку. Таким чином, кожний власник з метою оподаткування може зменшити розмір своєї житлової площі, скажімо, оформивши житловий будинок житловою площею в 750 кв. метрів на себе і двох дітей. Таким чином, можна буде заощадити власний бюджет на 14 485,50 гривень", - пояснює юрист.

Також, за її словами, необхідно звернути увагу на те, що податок сплачується, виходячи саме з житлової, а не загальної площі об'єкту житлової нерухомості.

"Це означає, що гардеробні, комори та інші нежитлові приміщення не враховуються при нарахуванні суми податку. Тобто "сумлінні" громадяни, які зуміли "домовитися" з відповідальним співробітником, зможуть зменшити площу житлових приміщень при проведенні інвентаризації об'єкта", - вважає Юлія Яшенкова.

Нагадаємо, що податок на нерухомість сплачується до місцевого бюджету за місцем реєстрації об'єкта житлової нерухомості. Податок нараховується в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року за 1 кв. м житлової площі для квартир площею до 240 кв. м і житлових будинків площею до 500 кв. м. При цьому, якщо площа квартири перевищує 240 кв. м, а площа житлового будинку - 500 кв. м, ставка податку становить 2,7%.

Нарахування податку для фізичних осіб здійснюється податковими органами на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. При цьому фізичні особи оплачують нараховану суму податку протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення (і відповідних реквізитів для оплати).

За несплату податку фізичними особами передбачені штрафні санкції в розмірі 10% від суми податку (або від суми заниження) при простроченні до 30 днів, і 20% - при простроченні понад 30 днів.

Український Бізнес Ресурс


Топ-оголошення

Продам 3-х ком.кв. в историческом центре ул.Торговая/Бульвар Жванецкого.
Центр, 3 кімнати, 55/38/7 кв.м, 5/9, 56 000$, Продам 3-х ком.кв. в историческом центре ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продам 1 -ком.кв. ул.Генуэзская/ЖК "26 Жемчужина".
Аркадия, 1 комната, 41/18/12 кв.м, 9/25, 61 000$, Продам 1 -ком.кв. ул.Генуэзская/ЖК "26 Жемчужина". ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

1-комн. кв-ра. Также почасово (днем).
Гайок, 237, 36/18/10 кв.м, 2/5, 700грн/сутки, Уютная квартира с видом на лес. Рядом парк. микрорайон ...

Квартири > Здам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-
1грн/месяц, -Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Запорізька обл. > Приазовський р-н > Приізовське

Пропоную в оренду приміщення Перемога 5.
Победа-4, 41 кв.м, 17 000грн/месяц, Здається у довгострокову оренду нова студія краси в будуарному ...

Сфера обслуговування > Здам > Дніпро > Соборний р-н