Вся нерухомість > Новини > У центрі Києва може вирости чергова висотка
↑ До списку новин

У центрі Києва може вирости чергова висотка

15 січня 2013

У центрі Києва, недалеко від площі Лесі Українки, може з'явитися скляна висотка. Проекти реконструкції, де впритул до башти № 4 музею «Київська фортеця» (вул. Старонаводницька, 2) можна побачити величезну будову, з'явилися в інтернеті. Згідно з ними, двоповерхова вежа з внутрішнім двориком, яка довгий час перебувала у занедбаному стані, накривається скляним куполом. А впритул до неї будується 26-поверхівка з фасадом із скла і каменю. Цікаво, що в одному з варіантів будівля - в червоному кольорі. У ній нібито мають розміститися офіси, а частина приміщень може бути віддана під житло. Влада обіцяє, що ніяких новобудов в цьому місці не допустить, оскільки мова йде про пам'ятник архітектури.

ЗЕМЛЯ. Історичну вежу № 4, яка була побудована в 1833-1839 рр. і належить до Васильківського зміцнення Київської фортеці, передали в оренду на 49 років під експозицію приватного музею «Платар», заснованого бізнесменами Сергієм Платоновим та Сергієм Тарутою. Після прийняття такого рішення в главку культури КМДА дійсно озвучували намір нових орендарів привести вежу в порядок і накрити її скляним куполом. Але ні про яку «прибудову» поруч мови не було. У рішенні сказано, що в оренду віддається площа на 1-му і 2-му поверхах. А орендар зобов'язаний зробити реставрацію об'єкта і облаштувати приміщення виключно під музей.

У музеї «Платар» кажуть, що нічого добудовувати не збираються, а в будівельних колах кивають на компанію, якій передали в оренду землю на вул. Старонаводницька, 2-а, для будівництва та експлуатації житлового будинку з нежитловими приміщеннями та підземним трирівневим паркінгом. Правда, на сайті компанії вказано зовсім інший проект - 25-поверхової висотки преміум-класу площею більше 26 тис. кв. м. Представник забудовника Володимир Германов сказав нам, що вже розпочато підготовчі роботи зі зміцнення схилу. «Але вежа № 4 до нашого проекту не має ніякого відношення», - підкреслив він.

У Київраді не виключають появи висотки. «Нам показували проект на Старонаводницькій, але комісія категорично виступала проти будь-якого будівництва в цій зоні, - каже екс-голова комісії з культури Київради, нардеп Олександр Бригинець. - Хоча не виключено, що існують і інші проекти забудови, яких ми не бачили. У нас часто буває, що будується не зовсім те, що було заявлено спочатку. Не варто забувати, що це історична охоронна зона, мова йде про пам'ятник архітектури і будь-яке нове будівництво може зіпсувати історичний ландшафт. До того ж є побоювання, що нову будівлю буде видно навіть з лівого берега Дніпра, що неприпустимо. Не кажучи вже про те, що це зсувонебезпечна зона».

«ПРОЕКТІВ НЕ ПОКАЗУВАЛИ». Влада запевняє, що не допустить ніякого будівництва на місці пам'ятника архітектури. «Знаю, що нічого там не може будуватися, оскільки це пам'ятник. Ні про яку будівлю поряд з ним або замість нього або навіть про прибудову поряд мови бути не може. Насправді йшлося, що вежа може бути накрита куполом, але подібних проектів нам ще не показували», - сказав нам заступник голови КМДА Михайло Кучук. У планах мерії - заборонити будь-яке будівництво в історичному центрі Києва і на схилах Дніпра (в охоронну зону потрапляє і вул. Старонаводницька). Але коли така заборона почне діяти, у мерії сказати не беруться.

Газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

Продам участок Большая Бугаевка, 10сот
10 соток, 7 500$, Продам участок Большая Бугаевка, 10сот. Данный участок отлично подходит для ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Велика Бугаївка

Пропонується до продажу кімната у двохкімнатній квартирі на Дарниці
Соцгород, Верховного Совета бульв., 14, 15 кв.м, 1/5, 13 000$, Пропонується до продажу кімната у ...

Кімнати > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Топ-оголошення

5 ст. Фонтана / парк Победы: шикарная квартира в новом ЖК "Акрополь"!
Фонтанская дор., 25Ж, 1 комната, 45/12/18 кв.м, 16/24, 79 000$, Фонтанская дорога / Черняховского, ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

БЕЗ % Аренда помещения 180м2, пр. Мира, супер фасад!
Соцгород, Мира просп., 180 кв.м, 54 000грн/месяц, БЕЗ % Аренда помещения 180м2, пр. Мира, супер ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Продам 1к, Архитектурный переулок, 1-ый этаж, 18 кв.м., состояние жилое под ремонт. МПО, автономное отопление Цена 13.
12-й квартал, 1 кімната, 13 200$, Продам 1к, Архитектурный переулок, 1-ый этаж, 18 кв.м., состояние ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н