Вся нерухомість > Новини > Забудовники переходять на українські будматеріали
↑ До списку новин

Забудовники переходять на українські будматеріали

4 червня 2014

З початку року вітчизняні будматеріали подорожчали на 5-15%, імпортні – на 40 %. Забудовники готові переходити на місцевий продукт за умови його належної якості, розповіли «Вестям» в компаніях.

Сьогодні у житлі економ- і комфорт-класу частка імпортних будматеріалів, як правило, не перевищує 10-15%, а бізнес- і еліт-класі – 30-40%, але вони стали підвищеною зоною ризику через прив'язку до валюти. «По-перше, дорожчають через курсовий стрибок, по-друге, існує небезпека зриву термінів постачання, оскільки нам не завжди вдається вчасно перерахувати гроші через банківські обмеження», – пояснив «Вестям» голова наглядової ради «Київміськбуду» Микола Порайко.

При цьому практично всім матеріалам, які закуповуються за валюту (для оздоблення фасадів, радіаторні батареї, елементи віконних блоків, системи опалення, каналізаційна інфраструктура, елементи ліфтового господарства) є українські аналоги. Але замістити закордонні товари вітчизняними не завжди виходить, насамперед, через якість. «До деяких українських будматеріалів є питання щодо якості, – підтвердив керівник відділу продажів ЖК «Park Stone»Дмитро Шостя. – Раніше ми вибирали імпортні товари, а не українські, оскільки ціна була практично однаковою». Крім того, деяких товарів у нас просто немає. Наприклад, промислове скло в нашій країні практично не проводиться, особливо товстостінне.

«Ми віддаємо перевагу ліфтам фірми Otis, вікнам Rehau, опалювальним системам Rehau, фасадним системам імпортного виробництва, – перераховує заступник глави правління з будівництва «Укрбуд»Сергій Якусевич. – Аналоги цих матеріалів або не виробляються в Україні, або їх якість не відповідає європейським стандартам». При цьому основні матеріали: бетон, цемент, арматура, пісок, залізобетонні плити і подібне, корпорація використовує тільки українського виробництва.

Експерти сподіваються, що нинішня криза простимулює ринок українських будматеріалів, насамперед, у створенні якісно нових виробництв. «Тепер забудовники підвищать вимоги до вітчизняних матеріалів, а використання нових технологій може в далекій перспективі навіть знизити ціни на нерухомість», – вважає Дмитро Шостя.

Експерти вирахували, що, наприклад, запуск заводу з виробництва великих блоків, який «Київміськбуд» планував на кінець грудня 2013 року, міг би в майбутньому знизити собівартість квадратного метра до 400 у.о. Тобто, як мінімум, на 40 %.

Щоправда, експерти уточнюють, що навіть повна відмова від імпорту все одно не обвалить ціни на українську нерухомість. «Це дозволить знизити безпосередні витрати на окремий вид матеріалів, але зростання цін на паливо і вітчизняні бетон і арматуру, «з'їсть» це здешевлення», – вважає Дмитро Шостя.

«Зараз субпідрядники фіксують ціни в рамках однієї партії товару, а не для всього об'єкта, як було до кризи, так що вгадати кінцеву ціну комплексу складно. Тому єдиним способом зафіксувати вартість житла для покупця є внесення 100 % при купівлі», – говорить він.

Оксана Гришина, «Вести»


Топ-оголошення

3х комн. квартира ул.Армейская/Дендропарк "Победа"
Центр, 3 кімнати, Продам 3х комнатную квартиру на Армейской/Дендропарк "Победа". Спецпроект. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продаж 64.84 кв.м ул.Ломоносова же/би 6 ЖК ЕВРИКА Без %
Голосеево, Ломоносова вул. 6, 2 кімнати 65/33/11 кв.м 21/24, 38 000$, м. Васильківська, ЖК ЕВРИКА, ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Топ-оголошення

Продам будинок 85 кв.м. по вул. Томськ, поряд з р. Самара.
Вул. Томська, 3 кімнати, 85 кв.м, 5,5 соток 19 000$, Продам будинок 85 кв.м. по вул. Томськ, поряд з ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Самарський р-н

БЕЗ %. Аренда офиса 67м, м. Дарница, Бизнес центр
Соцгород, Тороповского (Дубового) ул., 2, 67 кв.м, 20 100грн/месяц, БЕЗ %. Аренда офиса 67м, м. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н

БОЧАРОВА 1-КВ СДАМ НА ДЛИТЕЛЬНЫЙ СРОК
Котовского, 3/5, 4 500грн/месяц, Бронированная дверь балкон застеклён мебель холодильник бойлер ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н