Вся нерухомість > Новини > Голий популізм програми молодіжного житлового кредитування
↑ До списку новин

Голий популізм програми молодіжного житлового кредитування

29 серпня 2013

Однією з тем, якої торкнулися в ході Другого Виставкового форуму «Доступне житло», стала тема молодіжного пільгового кредитування, пише Domik.net. Ця програма нібито покликана допомогти молодим сім'ям та молодим людям, які живуть окремо, стати власниками житла. Але чи так просто стати учасником програми?

Державний пільговий кредит на будівництво або купівлю житла передбачено видавати молодим сім'ям, неповним сім'ям з дитиною та одиноким молодим людям. Вікове обмеження - 35 років. Укласти договір можна на 30 років, під час яких кожний квартал потрібно вносити оплату. Оплата включає в себе частину кредиту, 3% річних за його обслуговування плюс облікова ставка НБУ. Для сімей з дітьми діють пільги: одна дитина - безвідсотковий кредит, дві дитини - пільга у розмірі 25 % від розміру кредиту, три дитини - пільга у розмірі 50 % від суми кредиту. Перший внесок виплачується у розмірі не менше 6% від суми кредиту.

Крім того, необхідною умовою є знаходження всіх членів сім'ї на квартирному обліку. Це обов'язково підтверджується довідкою, яка входить до переліку документів для реєстрації в програмі.

Площа квартири, яка потрібна сім'ї, розраховується так: 21 кв. метр загальної площі на одного члена сім'ї плюс 20 кв. метрів на всіх разом узятих. Площу понад це доведеться оплачувати додатково за цінами забудовника, причому розрахуватися за неї потрібно під час першого внеску.

На перший погляд, програма здається привабливою і може навіть виникнути бажання взяти участь в ній, пройшовши бюрократичні процедури по збору довідок та отримання рішення банку про вашу платоспроможність. Однак, якщо вчитатися в правила розрахунку виплат, стане зрозуміло, що програма не настільки доступна, як заявлено.

Підступ криється в зазначеній вартості квадратного метра житла, яке готове кредитувати держава. У програмі вказана вартість 1 кв. метра, яка називається розрахунковою вартістю житла, і становить 5986 гривень для Києва і 5034 гривень для Київської області. Ринкова ж ціна, яку встановить забудовник, гарантовано буде вище цих сум. У результаті - учасник програми повинен виплатити різницю між розрахунковою вартістю житла за програмою та ринковою вартістю квартири, встановлену договором із забудовником. Причому, що важливо, виплатити цю різницю належить разом з першим внеском.

Для того, щоб уявити, яка це солідна сума, далеко ходити не треба - достатньо взяти інформаційну довідку про цю програму, в якій наводиться розрахунок вартості квартири за програмою. Так, на сім'ю з трьох осіб покладається квартира площею 83 кв. метра. Суму кредиту розраховуємо так: 83 * 5986 * 0,94 (це ті 6%, які потрібно внести спочатку) = 467027 гривень. При цьому забудовник навряд чи оцінює 1 кв. метр дешевше 8000 гривень. Виходить, що ринкова вартість квартири буде дорівнює 664 000 гривень. Різницю в розмірі 197 000 гривень треба виплатити за рахунок власних коштів разом з першим внеском.

Тепер варто задуматися, наскільки ж доступна ця програма, якщо для того, щоб отримати квартиру і почати виплачувати кредит, фактично необхідно накопичити кругленьку суму тільки щоб стати учасником. Заради того, щоб показати, як держава «дбає » про своїх громадян, створюють департаменти, які радісно рапортують про зниження облікової ставки НБУ, яка безпосередньо впливає на цей кредит (у зв'язку з останнім пониженням облікової ставки Нацбанку з 7% до 6,5 % ставка по кредиту зменшилася на 0,5 %), проводяться форуми, де міністри доповідають про те, скільки привабливих програм вони придумали. Тільки ніхто не говорить про те, що для того, щоб стати учасником цієї програми, потрібно не просто мати стабільну, повністю офіційну і, до того ж, високу за українськими мірками зарплату, а й пристойну суму, яку доведеться викласти відразу ж.

До цього варто додати, що на форумі прозвучало, скільки сімей стоїть на квартирному обліку і сподівається потрапити в цю програму. Таких сімей 100 тисяч. У цьому ж році планують забезпечити квартирами 3000 родин. Виходить, що при таких темпах чекати цим сім'ям обіцяних квартир 33 роки. За цей час сьогоднішня молодь встигне стати пенсіонерами.

Кому ж вигідна програма доступного житла для молоді, якщо самої молоді вона далеко не завжди по кишені? Невелика кількість сімей хапається і за цю соломинку, на яку цього року виділяють гроші, а наступного - невідомо. А в іншому виходить, у забудовників гарантовано є покупці на їх зведені метри, а у політиків привід для того, щоб порадіти «турботі» про населення.

Катерина Колонович, Domik.net - нерухомість


Топ-оголошення

Продам 2х комнатную квартиру в Центре ул.А.Конисского(Володарского)
Володарского ул., 2 комнаты, 55/36/8 кв.м, 7/10, 75 000$, Продам 2х комнатную квартиру в Центре ул. ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Оренда офісів 55-856 кв.м. Бізнес-центр Севастопольська площ.Без комісії.
Чоколовка, Ушинского вул., 55 кв.м, 200 грн./кв.м/місяць, Оренда офісів від 53-856 кв.м. в ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

Новый загородный дом у воды
4 кімнати, 150 кв.м, 8 соток, 160 500$, Садовое товарищество "Вега", Пуховка. Постройка 2021 года. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Пуховка

2 кв. ул. Романа Шухевича 8г, (ул. Ватутина 8г)
Райдужний масив, 2 кімнати, 44/27/6 кв.м, 2/9, 45 000$, 2 кв. ул. Романа Шухевича 8г, (ул. Ватутина ...

Квартири > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Здам 4 ком.квартиру на Дмитриевской 13
Перемоги пл., 4 кімнати 146/87/18 кв.м 8/9, 1 000€/місяць, Оренда квартири в новому елітному будинку ...

Квартири > Здам > Київ > Шевченківський р-н