Вся нерухомість > Новини > Житло б/в в Одесі: "одинички" подорожчали, а двокімнатні розхапують за день-два
↑ До списку новин

Житло б/в в Одесі: "одинички" подорожчали, а двокімнатні розхапують за день-два

24 травня 2012

Незважаючи на те, що одесити все більше віддають перевагу купувати свіже житло в новобудовах, попит на «вторинку» теж не падає. Більше того, в травні інтерес городян до дешевих «одиничок» і «двійок» в рази перевищив пропозицію. Про те, як змінювалися ціни на житло б/в, в порівнянні з минулим роком, і чому варто остерігатися приватних маклерів, дізнавався кореспондент «Сегодня».

Як розповів «Сегодня» фахівець з нерухомості телевізійного агентства «ТВ-Дом» Степан Долгополий, пожвавлення на ринку «вторинки» намітилося в середині весни. «Причому серед покупців не тільки одесити. Багато хто приїжджає до нас відпочивати, а заодно купує житло. Серед них - москвичі, кияни і донеччани», - говорить фахівець.

Ласий шматочок для любителів «вторинки» - малогабаритні однокімнатні хрущовки на Фонтані і Черемушках і «двійки» в дев'ятиповерхівках на Таїрова. Втім, такі варіанти, стверджують ріелтори, розхапують за день-два. «Зараз попит на «вторинку» перевищує пропозицію, і це незважаючи на те, що прогресивні одесити вважають за краще купувати новобудови - по-перше, будинок свіжий, по-друге, ціна куди приємніше. А «вторинку» беруть одесити в п'ятому поколінні, яким, наприклад, дуже принципово жити на Дерибасівській в аварійному будинку. Це їх право», - розповіла нам керівник «Першої ріелторської компанії» Ірина Цвігун.

До слова, на головній вулиці Одеси можна обзавестися і виділеною «одиничкою» за 30000 дол., з убитим ремонтом, та 50-метровою квартирою в стилі хай-тек - за 150 тис. дол.. Як запевнили нас фахівці, в історичному центрі часто купують нерухомість або з метою перепродажу, або для здачі в оренду.

НЕЗАЛЕЖНА ОЦІНКА. Старт 2012 року ознаменувався на ринку нерухомості низкою нововведень. Зокрема, запрацювали нові правила продажу об'єктів нерухомості - тепер всіх продавців перед операцією зобов'язали проводити експертну оцінку житла. «Раніше оцінка була за бажанням, зараз стала обов'язковою. Головне - звернутися до кваліфікованого оцінювача, який має право на цей вид діяльності», - пояснив нам Степан Долгополий.

На думку експерта, нововведення - не більш ніж годівниця для влади. Крім того, нагадаємо, з минулого року одеситів, житло яких знаходиться у власності менше трьох років, зобов'язали платити податок 5% від вартості житла. У 2012 році в постанові зробили виняток. «Від цього правила звільняються люди, яким нерухомість перейшла у спадок. А взагалі наші законодавці трохи запізнилися з цим нововведенням, воно було необхідно, коли в країні був квартирний бум (2007-2008 роки)», - каже приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Наталія Чернягіна.

ОБЕРЕЖНО, АФЕРА! Ринок «вторинки», запевнили нас фахівці, буквально кишить квартирними шахраями. Довірливі покупці, зачаровані низькою ціною житла, безстрашно домовляються про угоди з приватними маклерами, а саме в цьому середовищі часто і прокручуються серйозні афери. За словами Степана Долгополого, найпоширеніша хитрість - продаж квартири без права власності.

«Покупцеві описують, яку чудову квартиру він може купити за низькою ціною, і той у невіданні забуває навіть запитати про наявність документів про право власності. Аферисти, як правило, встигають взяти вагомий аванс і зникнути», - пояснив нам експерт. Нерідко шахраї орендують житло, роблять на нього липові документи і, взявши завдаток, також зникають. Вищий пілотаж шахраїв - продати квартиру, яка довгі роки знаходиться в арешті.

«Справа в тому, що обчислити цей факт не так просто, і на перших порах аферисти встигають втекти з завдатком. Якщо вам так хочеться спілкуватися з приватниками - то не полінуйтеся, перевірте всі документи в агентстві нерухомості", - радить Долгополий. Ймовірною аферою також може стати квартира, яку вже кілька разів перепродували.

«Коли я купував квартиру, мене дуже підкупило те, що в будинку дуже якісна дорога сантехніка. Продавець так нахвалював, що ми з дружиною не втрималися, а коли вселилися і включили воду, виявилося, що вона навіть не підключена», - каже навчений гірким досвідом одесит Олег Мірошниченко. Сюрпризом від покупки у приватника також можуть стати треті особи на право власності, які з'являються вже після повної оплати. Словом, радять фахівці, краще переплатити 500-1000 дол. у кваліфікованого фахівця, ніж стати жертвою афери.

27 МЕТРІВ ЗА 22 ТИС. ДОЛ.

Розгін цін на вторинне житло в Одесі дуже разючий. Наприклад, найбюджетніші варіанти квартир можна знайти в районі Слобідки. Тут за виділену малометражку з 27 квадратних метрів просять всього ... 22 тис. дол.. «Але квартира знаходиться в старому двоповерховому будинку, і, незважаючи на ціну, вона досить давно висить у продажу. А ось трикімнатну квартиру на 6-й ст. Фонтану за 57 тис. дол.. у нас купили швидко», - каже керівник «Першої ріелторської компанії» Ірина Цвігун.

Найдорожчі квартири, за відомою статистикою, - в районі Французького бульвару та історичного центру. Так, на бульварі продається пентхаус у моря за 1 млн. 200 тис. дол. Вартість виправдається наявністю в квартирі літньої тераси, кальянної, дорогого ремонту та панорамного виду на море. Там же на бульварі за 435 тис. дол. продається єдина в Одесі п'ятикімнатна дворівнева «сталінка». В оформленні інтер'єру квартири використано сусальне золото.

Надія Маркевич, газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Полтавська обл. > Чутівський р-н > Чутове

Сдам 1-комнатную квартиру с евроремонтом на ул.Дальницкой.
Молдаванка, 1 комната, 45/-/- кв.м, 2/2, 5 500грн/месяц, Сдам отличную 1-комнатную квартиру в центре ...

Квартири > Здам > Одеса > Малинівський р-н

Топ-оголошення

Продажа 3-х комнатной ул.Ломоносова ж/б 16 ЖК Эврика Без %
Голосеево, Ломоносова ул., 6, 3 комнаты, 82/43/9 кв.м, 18/24, 40 000$, м.ВДНХ ЖК Эврика ж/б 16 ., ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

54.9 кв.м ул.Н.Хвылевого же/би 5 ЖК ВУДСТОРИЯ Без %
Нова Дарниця, Поліська вул. 3, 1 кімната 55/18/12 кв.м 9/25, 46 000$, 1-кімнатні ул.Хвылевого 3 же/би ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/месяц, жилья -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Чернігівська обл. > Новгород-Сіверський р-н > Новгород-Сіверський