Вся нерухомість > Новини > Столиця ризикує задихнутися через новобудови
↑ До списку новин

Столиця ризикує задихнутися через новобудови

16 серпня 2010

Оголосити мораторій на забудову і землевідведення, поки в цій сфері не буде наведено порядок. З такою вимогою виступила днями громадянська кампанія «Форум порятунку Києва», повідомив головний координатор організації Віталій Черняховський.

Приводом вдатися до рішучих заходів для активістів ФПК стала заява першого заступника голови Київської міської держадміністрації Олександра Попова про нову процедуру землевідведення у столиці. Чиновник пообіцяв, що надалі ділянки на будівництво будуть виділяти тільки на конкурсній основі і відповідно до генплану. Попов намагається створити видимість, що керівництво Києва стурбоване проблемами городян, вважає Черняховський. Насправді нічого не зміниться, бо влада переслідує мету продовжити заробляти на землевідведення, а не покращити умови життя простих людей, відзначив координатор громадянської кампанії.

На думку Віталія Черняховського, «тільки оголошенням рішучого мораторію можна припинити хижацьку забудову Києва». Масове будівництво в столиці, вважає він, - це на сьогодні проблема номер один. Адже безсистемне зведення житлових, торгових, офісних і розважальних комплексів не має нічого спільного з потребами міста, вбиває його. «Тому-то люди і починають відчувати себе як кілька в банку. Відбувається різке збільшення навантаження на всю інфраструктуру: транспортні шляхи, каналізацію, водопровід, електричні мережі, погіршується санітарно-гігієнічний стан столиці, та й повітря стає нестерпним», - підкреслив Черняховський в розмові з «ВВ».

Громадський діяч розкритикував ідеї нинішнього фактичного керівника міста Олександра Попова щодо землевідведення. «Яка різниця, на підставі чого буде вирубано сквер? На підставі того, що цей землевідведення зроблений просто якимось наближеним людям або тим же людям, але нібито на конкурентній основі? »- Запитує Черняховський. Він підкреслив, що бажання обмежити забудову в столиці є не тільки у громадськості, але і в політиків.

«Народні депутати Олексій Плотніков (фракція "Партії регіонів") і Кирило Куликов (фракція НУ-НС) підготували законопроект № 2711 про обмеження будівництва в Києві. Але, на жаль, ці ініціативи «гасяться» в Комітеті Верховної Ради з питань будівництва, який очолює регіонал Володимир Рибак», - зауважив Віталій Черняховський. На його думку, КМДА, не дивлячись на прихід нового першого заступника голови, не здатна вирішити проблему варварської забудови столиці. «А це значить, що нам потрібні негайні вибори, щоб поміняти Київську міську раду і мера. Я вважаю, з огляду на патологічний, надзвичайний характер ситуації в місті, особливо з забудовами, є сенс внести проект постанови про призначення позачергових виборів і Київради, і Київського міського голови. Провести їх можна вже через три місяці після проведення чергових місцевих виборів 31 жовтня », - заявив громадський діяч.

Довідка: 

21 червня 2010 новий перший заступник голови КМДА Олександр Попов запропонував видавати дозволи на відведення ділянок землі в столиці тільки відповідно до генплану столиці та на конкурентних засадах. Це не перша спроба вирішити проблеми Києва, що виникли із-за безсистемного зведення будівель. 3 липня 2008 у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект № 2711 "Про внесення змін до Закону« Про столицю України - місто-герой Київ" (щодо особливостей забудови мегаполіса) народного депутата Олексія Плотнікова. Але ввести нові правила не вдалося.

16 червня 2009-го народні депутати Олексій Плотніков і Кирило Куликов внесли на розгляд парламенту нову версію законопроекту № 2711. У документі пропонується, по-перше, визначити географічним центром Києва будівлю Київської міської ради (вул. Хрещатик, 36), по-друге, розділити територію на три зони забудови: перша - в радіусі 3 км від центру, друга - від 3 до 5 км, решта - третя. У першій зоні планується заборонити будь-яке нове будівництво, крім реставрації та реконструкції будинків із збереженням їх архітектурного стилю і висотності, та будівництва об'єктів комунальної та транспортної інфраструктури. У другій можна буде будувати нові будинки тільки на місці знесених і не більше 50 м у висоту. А в третій передбачається будувати все, але з урахуванням відстані між будинками не менше 70% висоти більш високого з них.

Подібне зонування з відповідними обмеженнями забудови існує в багатьох європейських столицях і небезпідставно. Це не тільки зберігає культурну та історичну спадщину міста, але й перешкоджає зайвої антропогенного навантаження на центр.

Володимир СонюкВечерние Вести


Топ-оголошення

Буча, с/т Вишневе, вул., 2 Лінія; земельна ділянка 6 соток; 42000 у.о
с/т Вишневе вулиця 2 лінія, 6 соток, 42 000$, Буча, с/т Вишневе, вул., 2 Лінія; земельна ділянка 6 ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Буча

продам в дом в тарасовке с ремонтом и меьелью
комарова, 4 кімнати, 103 кв.м, 4 соток, 122 000$, Продажа Супер-Дома в Тарасовке Можно под ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > тарасовка

Топ-оголошення

Срочнго! Продам отличную комнату в кирпичном доме.
Котовського, 27 кв.м, 2/9, 6 500$, Предлагается комната 18 м в Лузановке, чистое жилое состояние, ...

Кімнати > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Сумська обл. > Великописарівський р-н > Велика Писарівка

1-к квартира з ремонтом в ЖК Континент
Таїрова, 1 кімната, 40/17/9 кв.м, 5/12, 38 000$, Продаж 1-к квартири в Одесі, новий житловий комплекс ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н