Вся нерухомість > Новини > Надійний дах
↑ До списку новин

Надійний дах

21 квітня 2011

Англійці стверджують, що починати будувати будинок потрібно з даху. Будують вони, звичайно, з фундаменту, але дах вибирають відразу, бо знають, що на відміну, наприклад, від фасаду будинку, оригінальничати тут не варто. Є матеріали, перевірені тисячолітнім досвідом попередніх поколінь домовласників. В Україні це черепиця і очерет. Очерет витримує метровий сніговий покрив, ураганні пориви вітру до 40 метрів в секунду і тривалі проливні дощі, після яких дах висихає за лічені години. А черепиця, крім тих же характеристик, додає будинку солідності.

Черепиця

Заслужений будівельник України, академік, заступник голови Управління справами при Президентові України Олексій Панько збудував не один десяток будинків. Сім років тому збудував будинок для себе і своєї сім'ї і покрив його натуральною черепицею.

Черепиця служить людям вже п'ять тисяч років, не горить у вогні і не перегрівається на сонці завдяки властивості ночами вбирати росу, а вдень, випаровуючи вологу, охолоджуватися. Крім того, глиняна черепиця гасить зовнішні звуки. За словами Олексія Миколайовича, сильний град почути в будинку можна, а от шум дощу - ні.

Між звичайною черепицею і черепицею глазурованою великої різниці немає. Хіба що у глазурованої більше світловідображення, до неї гірше пристають мохи і швидше сповзає підталий сніг. Але Панько спеціально вибрав черепицю без глянцю, щоб будинок не виділявся на фоні вікових дубів з характерною корою. За сім років покрівля місцями позеленіла, ще більше вписавши будинок в буйну рослинність Пущі-Водиці.

Термін служби черепичного даху - 150-200 років. Але в Європі, де цей покрівельний матеріал у великій пошані, будинки під глиняними дахами стоять і довше.

Очерет

Бізнесмен Олександр Куніцин тричі міняв покрівлю свого будинку. Спочатку вона була з металочерепиці - добротного і довговічного матеріалу, стійкого до пошкоджень. Все б добре, але влітку дах сильно нагрівався сонцем. Не допомагали ні витяжки, ні кондиціонери. Олександр замінив покрівлю - поклав бітумну черепицю, попередньо обшивши дах деревно-стружковими плитами. Вийшло красиво, але температура в мансарді знизилася всього на пару градусів.

Олександр вирішив спробувати очерет. Але, двічі обпікшись, спочатку покрив очеретом тільки літню кухню. У будиночку стало прохолодно влітку й тепло взимку. На наступний рік поміняв покрівлю основного будинку.

Очерет привезли з міста Вилкове, що під Одесою. Там його вирощують у плавнях, в солоній воді. Звичайний очерет, що зростає вздовж річок і боліт, для покрівлі не годиться. Він різної товщини і кривий. Вилківський - тоненький, не товщий шести міліметрів, стеблинки один в один. До недавнього часу майже весь покрівельний очерет, який вирощують в промислових масштабах в гирлі Дунаю і на херсонських лиманах, йшов на експорт. Зараз ситуація змінилася, дахи з очерету стають затребуваними у людей з достатком. Олександру квадратний метр даху обійшовся приблизно у $100. Солом'яний дах стоїть на чверть дорожче, а служить менше. Якщо на очеретяний дах виробники дають гарантію 50 років, то на солом'яний - лише 25.

Кажуть, що дах з очерету легко запалюється. Насправді очеретяні снопи щільно спресовані, в них немає повітряних кишень, і підпалювати їх все одно що підпалювати книгу - окремий листок легко загориться, а в закритій книзі тільки куточок обвуглиться. За бажанням замовника очерет просочують протипожежним хімікатом, термін дії якого - два-три роки. Віталій Резніков, власник фірми, що спеціалізується на очеретяних дахах, каже, що за шість років свого бізнесу робив це всього один раз - вже дуже замовник просив.

Карпатська гонта

В українських Карпатах дахи жител, гуцульські гражди традиційно покривали гонтою - дерев'яними дощечками. Для їх виготовлення використовувався дерев'яний масив, переважно з ялиці або сосни, який коловся сокирою. При відколюванні плашок від чурки капіляри дерева не руйнувалися, і гонта служила більше ста років. Хвойні породи дерев містять велику кількість смоли, яка є природним антисептиком і перешкоджає розмноженню гнильних грибків і бактерій. В даний час гонту нарізають на деревообробних верстатах, що робить її менш довговічною.

Чим криють в Америці та Європі

Дах будинку Олександра Миколаєва, іммігранта з тридцятирічним стажем, в місті Берлінгтон, що на півночі США, покритий матеріалом під назвою Shingles. Це різновид бітумної черепиці, але поліпшеної якості. Термін її експлуатації - до 50 років. Матеріал має гарну гнучкість, міцність, вогнестійкість і водонепроникність, а також протигрибковими і протипліснявими характеристиками, витримує широкий діапазон температур - від -60 до +110 ° С - і ураганні вітри швидкістю 97 км/год протягом двох годин. Такі ж дахи у більшості жителів країни, які відносять себе до середнього класу. Люди більш заможні, особливо на півдні країни, криють особняки черепицею. А ось шиферного даху в Америці не зустрінеш, як, втім, і в Європі. Шифер тут поза законом через канцерогенний азбест, що входить до його складу. Європейці віддають перевагу натуральній черепиці, а на півночі континенту, особливо в Англії, досить багато будинків під очеретяними дахами.

Георгій Лимарь, Weekly.ua


Топ-оголошення

Продам частину будинку в Центрі міста Білої церкви.
Лугінова, 1 кімната, 25 кв.м, 4 соток, 24 500$, Продам частину будинку в Центрі міста Білої церкви, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Продам. Дом 66 м.кв. 5 соток. Краснополье, ул.Татарская
Татарська вул., 3 кімнати, 66 кв.м, 5 соток, 40 000$, Продам. Дом 66 м.кв. 5 соток. Краснополье, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Топ-оголошення

Продаж 2-х. кім. Квартири. вул. Петра Курінного (Рикова комісара)
Микільська Борщагівка, Курінного (Рикова) вул., 9, 2 кімнати, 47/30/7 кв.м, 1/5, 48 000$, Продаж 2-х. ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

Продам отличную 1-комнатную квартиру на И.Петрова / АТБ.
Таирова, 1 комната, 30/18/5 кв.м, 6/9, 21 000$, Продам отличную 1-комнатную квартиру в центре ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Фасадное Помещение 58 м2, Срибнокильская, Позняки!
Позняки, Срибнокильская ул., 1-2, 58 кв.м, 40 500грн/месяц, 1. Аренда Торгового Помещения, ул. ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Дарницький р-н