Вся нерухомість > Новини > Ціни не витримали висоти
↑ До списку новин

Ціни не витримали висоти

13 квітня 2010

Ринок короткострокової оренди житла в Карпатах на травневі свята (2010 р.)

Незважаючи на усілякі хитрощі мешканців Карпат, які активно заманюють відпочиваючих на майовку фестивалями і новими туристичними маршрутами, ажіотажу на цьому напрямі поки не спостерігається. В кращому разі в гори поїде стільки ж українців, скільки побувало в минулому році. А ось пропозиція готельних номерів, що здаються, зросла приблизно на 20%. Жорстка боротьба за постояльців уже змусила деяких господарів знизити розцінки на проживання. Особливою щедрістю відрізняються новачки: апартаменти середнього класу у них можна зняти за тарифами економ-сегменту - від 70 грн на добу. Але великі готельні комплекси, особливо ті, що витратилися на організацію модних зараз SPA-зон, навпаки, розцінки підвищують.

Поки вільно

Власники житла в Карпатах не розраховують на масовий заїзд відпочиваючих під час травневих канікул, що наближаються. Власниця туристичної компанії «Мандрівка» Христина Нікорак говорить, що, судячи з попередніх замовлень, кількість приїжджих залишиться в кращому разі на рівні минулого року. Така тенденція частково пояснюється тим, що багато українців клюнули на розрекламовані галичанами великодні гуляння і приїхали в гори на початку квітня. Керівник проекту «Карпати інфо» Оксана Ковальчик додає, що все ще відчувається вплив кризи: власники міні-готелів скаржаться, що цього року їх постійні клієнти відмовляються від броні, нарікаючи на фінансові проблеми. Любов відпочиваючих до карпатських пейзажів помітно охолодило і мусування теми про можливу повінь у горах. Новий міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич «дуже до речі» попередив, що «велика вода» з сусідніх Румунії та Угорщини може прийти в регіон в кінці квітня.

Втім, керівник агентства «Карпати.Тур» Андрій Ткачук вважає, що до початку травня настрої українців можуть кардинально змінитися. Він вважає, що в нинішньому сезоні збільшиться частка тих, хто зробить вибір на користь Карпат в останній момент, заздалегідь вивчивши цінові пропозиції зарубіжних і кримських курортів. «Оскільки в цьому році вони помітно подорожчали, у власників карпатського житла є всі шанси переманити частину клієнтів», - упевнений він. Додатковим стимулом для відпочиваючих, на думку пана Ткачука, може стати можливість в травні покататися на лижах у Буковелі і на Драгобраті, де зберігається сніговий покрив.

Горяни намагаються залучити туристів і різними заходами. Так, з 28 квітня по 2 травня у селі Космач Косівського району пройде фестиваль гуцульської писанки «Великдень у Космачі», 1-4 травня в Косові - фестиваль мистецтв «Карпатські зорі». На 1-2 травня в Ужгороді заплановано відкриття фестивалю вина та меду «Сонячний напій», тоді ж буде проходити вже традиційний захід «Сакура-фест». 8-10 травня в Івано-Франківську відбудеться фестиваль ковальської майстерності, 7-9 травня у селі Костилівка Рахівського району - фестиваль гуцульської культури «Берлібаш».

Анонсовано і розширення списку туристичних маршрутів, зокрема, у нього включили Ужанський національний парк і нові стежки біосферного заповідника Синевир, а в селі Каличава відкритий етнографічний музей «Старе село». Більше комфорту обіцяють і любителям спелеології. Печери Тячівського району Закарпатської області («Дружба» і «Молочний камінь») облаштували пішохідними доріжками та освітленням. В Івано-Франківській області любителям велосипедних турів пропонують нові промаркіровані маршрути з місцями відпочинку.

Туристи, яких все вищеперелічене переконало відсвяткувати майовку в Карпатах, за словами Христини Нікорак, просять підібрати їм житло на Верховині і Косівщині, де збереглися більш мальовничі пейзажі, ніж в інших гірських районах, і є можливість краще познайомитися з етнографічними особливостями регіону. У Яремчанському районі туристів приваблює Яблуниця, яка славиться видами. Клієнти, які природним красотам відають перевагу розвиненій туристичній інфраструктурі, вибирають курортні центри Трускавець, Яремчу, Сваляву.

Андрій Ткачук говорить, що відпочиваючі шукають найбільш дешеві варіанти проживання: левова частка заявок передбачає вартість номера не вище 150 грн на добу. Але при цьому апартаменти повинні відповідати хоча б тризірковим стандартам: розташованим санвузлом в номері, свіжим ремонтом, акуратними меблями, телевізором. Економ-пропозиції, що передбачають зручності у дворі і сумовитий інтер'єр, не користуються популярністю, незважаючи на більш ніж прийнятні ціни - від 50 грн з людини за добу. Помітно нижчий і інтерес до VIP-номерів (від 400 грн / доба). Якщо в зимовий сезон вони були завантажені на 60-70%, то в травні, на думку експертів, господарям у кращому випадку вдасться заповнити третину апартаментів, оскільки Карпати не входять до списку улюблених травневих маршрутів заможних українців.

Грошові процедури

За прогнозами Оксани Ковальчик, навіть за умови, що в травні в Карпати приїде стільки ж туристів, як і минулої весни, місцевим готелям і базам навряд чи вдасться досягти торішніх показників наповнюваності. В кращому випадку буде зайнято до 50% номерів проти 60-65% в 2009 р. Це пояснюється різким збільшенням пропозиції житла, яке здається, що посилило конкуренцію. З колегою згодна і Христина Нікорак, за словами якої за останній рік їхня база виросла як мінімум на 20%.

Причому якщо раніше найбільш активно розвивався Яремчанський район, то тепер нові об'єкти з'явилися також на Косівщині і Верховині. Представник відділу туризму Івано-Франківської державної адміністрації Наталія Близнюк розповідає, що у них в 2009-2010 рр. реконструйовано близько 50 готелів у Богородчанському, Верховинському, Долинському, Коломийському, Косівському та Тисменицькому районах.

Начальник управління з питань європейської інтеграції, туризму і курортів Закарпатської державної адміністрації Олександр Марченко повідомив, що цього року відкрилися кілька реконструйованих санаторіїв, які роблять ставку на SPA-відпочинок, зокрема, «Термал SPA» (Ужгородський р-н), «Теплиця» (Виноградівський р-н), «Боржава» (Іршавський р-н), «Жива вода» (Міжгірський р-н). Спеціалізація на SPA в останні пару років стала модною серед карпатських готельєрів, оскільки вважається, що залучити клієнтів у міжсезоння можна саме процедурами. В якості родзинки подібні послуги рекламують, щонайменше, півсотні комплексів, розрахованих на клієнтів із самим різним рівнем доходу: «Буковель» (SPA-центр «Оазис»), «Женева», «Хатина SPA», «Роял SPA Променад» (Трускавець), «Три сини» (Східниця), клуб-готель «Яремча» та ін.

Вартість проживання в таких готелях як мінімум на 10-15% вище, ніж в аналогічних за рівнем, але які не мають великих водних зон відпочинку. Причому навіть у міжсезоння, коли класичні готелі були змушені знизити тарифи на 30-40%, SPA-комплекси виставляють досить високі ціни, що стартують з 400-500 грн за номер. До травневих свят багато хто з них підвищують розцінки на 20-30%, хоча вартість самих SPA-процедур залишається досить невисокою, що створює у відпочиваючих ілюзію доступності комплексів.

Втім, за словами Андрія Ткачука, на 15-20% піднімуть травневі розцінки і звичайні готелі, аргументуючи це інфляцією в країні. Ціни на проживання в комплексах рівня дві зірки стартують з 75 грн з людини за добу («Косів», «Карпатські зорі», «Синевир» тощо). Більш комфортабельні тризіркові номери в травні будуть коштувати від 100-150 грн з людини за добу («Байка», «Сокільське», «Шелтер», «Магія Карпат» та ін.)

Новачки готові торгуватися

Мабуть, всі рекорди по прем'єрам побив сегмент приватних садиб. За словами Олександра Марченка, лише на Закарпатті цього року відкрилося більше сотні нових міні-готелів (зокрема, в с. Богдан і Лозавщіна біля Говерли, на Мукачівщині). Ще стільки ж об'єктів з'явилося в Яремчанському районі (Татарів, Яремча, Микуличин та ін.) Більшість новачків позиціонуються в середньому класі і спочатку виставили ціни в 100-150 грн за номер на добу. Але, за словами Христини Нікорак, оскільки напрацьованої клієнтської бази у них поки немає, продажі номерів мінімальні, що змусило деяких господарів дати задній хід і знизити ціни до 70-100 грн / доба. Власники нових особняків VIP-класу, яких особливо багато з'явилося біля Буковеля, анонсували розцінки на травень на рівні 400 грн за номер на добу, але вже зараз готові пускати постояльців за 300 грн.

Причому пані Нікорак не виключає, що, залишившись без клієнтів, до кінця квітня господарі стануть більш поступливими, так що підсумкові ціни мають усі шанси впасти ще на 10%. Але готелі, що мають вже напрацьовану клієнтську базу, ціни не знижують. Андрій Ткачук говорить, що багато хто залишили вартість проживання на рівні минулого року (близько 100 грн / доба), але виключили з цієї суми харчування. За останнє пропонується додатково заплатити близько 50 грн з людини, що на 15% дорожче, ніж у минулому сезоні. Деякі власники особняків не стали дробити тариф, підвищивши його на 20% (проживання з харчуванням - до 200 грн на добу).

Людмила КсензДеловая столица


Топ-оголошення

Продам 3х кімнатну квартиру в новобудові на Вокзальній
Запорізька, 19, 3 кімнати, 130/52/15 кв.м, 3/14, 76 000$, Продам новобудову на Вокзальній вул. ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Продам 1к. квартиру в ЖК Greenville на Печерську Новопечерський пров. 5, Секція №4.
Печерськ, Новопечерський пров., 5, 1 кімната, 61/-/- кв.м, 3/25, 110 000$, Продам 1к. квартиру в ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)--
30 кв.м, 2/9, 1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Вінницька обл. > Бершадьський р-н > Бершадь

Аренда помещения на Подоле
Поділ, Оболонська вул., 54 кв.м, 21 000грн/місяць, Сдается ул. Оболонская Подольского р-на помещение ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Шикарна квартира з дорогим ремонтом
Нове Шоссе, 8, 2 кімнати, 56/-/- кв.м, 6/8, 95 000$, Ж/к центральний 105 тис$ 56 кв.м Продам 2-х ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Буча