Вся нерухомість > Новини > Ріелторська математика
↑ До списку новин

Ріелторська математика

19 квітня 2010

Статистика вторинного ринку нерухомості - притча во язицех. Отримати реальні дані практично неможливо. Скільки тих чи інших квартир було продано або орендоване за минулий місяць - просто таємниця за сімома печатками, а ріелтори ведуть себе як павуки в банці. Ряд компаній відкрито заявляють про кількість операцій, проведених у Києві за місяць, але мовчать про те, скільки конкретно підписала договорів їх компанія. Інші паралельно кричать, що це неправда. БТІ та Мін'юст не дають щомісячної інформації про угоди купівлі-продажу: хіба що за підсумками року, і то з запізненням.

Гравці люблять оперувати фразами «кількість дзвінків» і «відсоток угод». Затерта фраза, яку можна почути від ріелторів, - «ми обробляємо на місяць величезну кількість дзвінків - 10-15 тис., і це говорить про позитивну динаміку ринку». Якщо розділити цю цифру на кількість співробітників, то все дуже сумно. Так, якщо в одному відомому агентстві нерухомості, яке тільки вчора озвучило цю фразу на прес-конференції, працюють 800 чоловік, то виходить, що в день на одного співробітника не доводиться навіть по одному дзвінку. В іншому відомому агентстві 450 чоловік, і виходить - по два дзвінка на співробітника, та й то не кожен день. Чи свідчить це про пожвавлення ринку і підвищеній активності покупців? Навряд чи.

Проте як гарно оперувати цифрами перед журналістами - «кількість дзвінків потенційних цікавляться покупкою квартири минулого місяця зросла на 20-30%». Пригадується старий анекдот - «обіцяти не означає одружитися». Багато людей після нинішнього падіння цін на столичне житло в середньому на 40-50% замислюються про покупку квартири і просто телефонують в агентства, щоб дізнатися динаміку цін. Або сподіваються спіймати "горящий" варіант за викидною вартістю.

За неофіційними даними БТІ, які оголошують лише дві компанії, в столиці щомісячно продають на вторинному ринку трохи більше 1000 квартир, а реально працюють агентств нерухомості в Києві після кризи не більше 50. Може, ріелтори мовчать про кількість операцій, щоб не спливла інформація, скільки співробітників ганяється за одним покупцем?

Реальні ціни продажів квартир економ-класу в Києві називають лише дві компанії. У середньому цифри збігаються - $1600-1800 за 1 кв.м при заявлених цінах пропозиції $2000-2200. Цей середній показник практично не змінюється вже півроку. А ріелтори продовжують говорити про «зростанні цін на 0,5-0,8%», який менше навіть статистичної похибки, але може вселити подзвонив в агентство 10-15 тисячам осіб, що «час купувати прямо зараз».

Чи досяг ринок цінового дна? Можливо, проміжного. Але це не означає, що вартість житла далі не буде знижуватися. Власники $50-100 тис. в більшості своїй вже придбали квартири. За словами багатьох банкірів, у середньому у власників депозитів (або колишніх власників них) зараз на рахунку $10-20 тис. Цього на покупку навіть однокімнатної в Києві зараз не вистачить. А нормальна іпотека з реальними ставками навряд чи з'явиться раніше, ніж через два-три роки. Так що власникам квартир на вторинному ринку, які найчастіше отримали їх при безкоштовній приватизації, доведеться піти на поступки. І тільки коли вони це зрозуміють, ціни почнуть знижуватися.

Экономические известия


Топ-оголошення

Продам. Здание 1780 м.кв. ул.Шмидта
Шмидта ул., 4, 1780 кв.м, 890 000$, Продам. Здание 1780 м.кв. ул.Шмидта, район "Озёрки". 2-х этажный ...

Окремі будівлі > Продам > Дніпро > Центральний р-н

Пропонується до продажу охайна 2-х кімнатна квартира поруч з Шпалерним ринком
Никольская Борщаговка, Зодчих ул., 62б, 2 комнаты, 45/27/7 кв.м, 7/9, 46 000$, Пропонується до ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

Топ-оголошення

Посуточно квартира по ул. Тулузы
Никольская Борщаговка, 1 комната, 35/18/8,5 кв.м, 3/9, 600грн/сутки, Сдам посуточно 1 ком. квартиру в ...

Квартири > Здам > Київ > Святошинський р-н

Оренда нового приміщення в центрі міста, фасад, комерцію, супермаркет
Стефановича, 7, 160 кв.м, 300грн/місяць, Здам в оренду нове приміщення в центрі міста, фасад, під ...

Торговельні приміщення > Здам > Рівненська обл. > Здолбунівський р-н > Здолбунів

Ділянка з ставком під забудову 10 сот
10 соток, 7 500$, Продається ділянка 10 соток. Бориспіль, Лозівка, вул. Тичини. Під забудову. Газ, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Бориспіль