Вся нерухомість > Новини > "Продавати будинок росіянам не будемо. В крайньому випадку, спалимо"
↑ До списку новин

"Продавати будинок росіянам не будемо. В крайньому випадку, спалимо"

19 червня 2014

Українці не горять бажанням відпочивати в окупованому Криму, тому на півострів запустили тільки один додатковий поїзд. «Минулого року було п'ять. Зараз немає попиту», - розповіли на Київському центральному залізничному вокзалі. Офіційно: за пів-червня поїзди перевезли до Криму 51,2 тис. пасажирів, а торік за той же час - 142 тис. «Вести» вирушили на вокзал проводити виїжджаючих на півострів.

«Потяг наповнений десь на 60%, туристів майже немає - всі їдуть у справах», - розповів провідник Геннадій Куриленко. Каже, що на «кордоні» стоять у середньому півтори години, і пасажирів знімають з поїзда за дефекти в паспортах: «Якщо фото не вклеєна вчасно, або він трохи порваний».

Серед виїжджаючих багато тих, у кого на півострові живуть родичі або є нерухомість. «Їду до бабусі в Керч, їй 85 років. Хотіли забрати її в Київ - навідріз відмовляється. Їхати страшнувато. Якщо все буде тихо, пробуду там місяць, а якщо щось піде не так - відразу повернуся, а бабусю залишу на сусідів», - розповідає на пероні Наталія Вознюк.

Ліля з чоловіком живуть у Києві 14 років. У Євпаторії залишився будинок. «Поїдемо подивитися, чи цілий ще. Продавати росіянам не будемо. В крайньому випадку, спалимо», - сумно жартує Ліля. З собою вони везуть двох дітей і вперше - сумки з продуктами і сигарети. «Кажуть, з молоком проблеми. А ще взяли консерви і блок сигарет. Адже ті, що у нас по 15 грн, у них - аж по 30 в перерахунку», - зітхає Ліля.

Ларисі 24 роки, і до Криму вона їде на тиждень - отримувати російський паспорт: «Не підтримую окупацію, але батьки наполягають: кажуть, інакше втрачу право на нерухомість. Дуже переживаю, що не пустять назад до Києва, - спеціально взяла довідку з місця роботи, тому що такий прецедент був у сестри». Для поїздки Лариса поміняла всі гривні в рублі. «І навіть взяла з собою $100 - раптом знадобляться».

Серед сотень пасажирів поїзда нам вдалося знайти лише одного туриста і те, заробітчанина: «Їду до товариша в Судак. Я все життя їздив до Криму і далі збираюся їздити. Росію я взагалі не люблю. Але хочу саме в Крим, хоч ти трісни», - каже 32-річний Олександр. Він музикант і сподівається, що зможе окупити відпочинок: «Везу з собою гітару. Друг сказав, що, може, домовиться на підробіток в ресторані - там же тепер росіяни відпочивають, у них грошей багато».

Замість Криму - в Генічеськ

Перекупники теж відчули падіння попиту на квитки до Криму. «Раніше влітку, особливо перед вихідними, був такий шквал дзвінків з проханнями дістати квитки на півострів, що я не встигав навіть поїсти. Цього року дзвонили людей 7-8, і то дзвінки почалися тільки зараз, тому що триденні свята на носі», - розповів нам перекупник Андрій, до якого ми звернулися під виглядом клієнтів. За його словами, в цьому сезоні попит на квитки зовсім в інші регіони.

«Дуже багато людей просять квитки до Одеси, Генічеськ, Миколаїв і навіть Бердянськ, так що, незважаючи на втрату Криму, без роботи ми не залишилися», - каже Андрій. За свої послуги він бере 100 грн понад офіційної вартості квитка.

Тим часом, аграрії Криму міняють рис на кукурудзу і соняшник. Майже два місяці тому до Криму перестала надходити дніпровська вода з Північно-Кримського каналу. Постраждали від цього, в першу чергу не вищі чини, а прості селяни - власники рисових чеків.

Водночас російська влада не планує вводити мита на поставку продовольства з України в Крим і зацікавлена в присутності українських підприємств на ринку півострова. На думку міністра у справах Криму Олега Савельєва, ринок Криму досить ємний, і українським постачальникам дуже цікаво працювати з Росією.

Тамара Балаєва, «Вести»


Топ-оголошення

Продам 1 комнатную квартиру в новом доме в жк 20-я Жемчужина, ул. Ак. Сахарова, 17/17, 44 кв.м.
Котовского, Сахарова ул., 1 комната, 44/16,9/15,1 кв.м, 17/17, 45 000$, Продам 1 комнатную квартиру в ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Фасад, два окремі входи, напівпідвал. Метро Голосіївська
Голосеево, Васильківська вул. 11/11, 112 кв.м 1 500$/місяць, Київ, ФАСАД вулиці Васильківська ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Топ-оголошення

ЖК Челси: сдам уникальную квартиру в новом доме возле моря на Фонтане!
Майский пер., 4, 1 комната, 60/18/48 кв.м, 3/5, 700$/месяц, Майский переулок / Фонтанская дорога, 3/5 ...

Квартири > Здам > Одеса > Київський р-н

Сдам офис 10 кв.м улица Руденко 6а, БЦ Колизей
Осокорки, Руденко вул., 6а, 10 кв.м, 2 500грн/місяць, Сдам офис 10 кв.м улица Руденко 6а, БЦ Колизей, ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дарницький р-н

Продам 1 комнатную квартиру, Разумовская/Косвенная, 1/1, 24 кв.м.
Молдаванка, Разумовская ул., 1 комната, 24/12/8 кв.м, 1/1, 24 000$, Продам 1 комнатную квартиру, ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н