Вся нерухомість > Новини > Квартири продовжують дешевшати
↑ До списку новин

Квартири продовжують дешевшати

9 листопада 2010

За словами ріелторів, знижуватися почала вартість пропозицій. Схоже, продавці розуміють, що грошей у потенційних покупців все менше і менше. І угоди проходять за цінами як мінімум на 15-20% нижче заявлених.

В АН SV Realty підрахували, що в жовтні в Києві на вторинному ринку продали 765 квартир. Ця цифра практично збігається з показниками вересня і 773 угодами. За даними компанії, максимальна кількість угод (59%) припадає на квартири до $100 тис., 26% - в ціновій категорії $100-200 тис., і 15% - у категорії понад $200 тис. При цьому найдешевшим залишався Дарницький район, із середнім показником $1398/кв. м.

В АН Real Druzi відзначають більш відчутне зниження заявлених рівнів, ще більш жорсткі торги при переглядах і, як результат, збільшення кількості угод. Переважно заявки надходили на однокімнатні квартири за ціною до $55 тис. і двокімнатні квартири за ціною до $75 тис., досить затребуваними були квартири в нових будинках: однокімнатні за ціною $60-75 тис. і трикімнатні за ціною $95-120 тис.

«Ціни на нове житло залишилися на колишньому рівні, ціни в економ-сегменті, за оцінками фахівців компанії, знизилися більш відчутно, ніж у вересні. На початок IV кварталу середня ціна нової пропозиції склала $1981/кв. м, що нижче ціни загальної пропозиції на 11% (нагадаємо, що на початку ІІІ кварталу цей розрив був таким же). Разом з тим середня ціна операції в жовтні склала $1836/кв. м, що нижче за середню вартість нової пропозиції на 7% (нагадаємо, що в липні цей розрив становив 12%) і нижче ціни загальної пропозиції на 18% (у липні цей розрив становив 22%). Таким чином, можна відзначити поступове зближення інтересів продавців і покупців шляхом поступового скорочення розриву між цінами пропозицій і попиту», - повідомляють експерти АН Real Druzi у своєму аналітичному звіті.

В АН «Планета Оболонь» розповідають, що в жовтні ціни продажів були на 16,4% нижче середньої вартості пропозицій аналогічних квартир. При цьому середня ціна квадрата знизилася і склала $1684 проти $1836 відповідно. Поповзли вниз і заявлені ціни продавців - до $2014/кв. м у жовтні з $2142/кв. м в позаминулому місяці. «Інвестиції в київську нерухомість роблять далеко не всі. Зростання комунальних платежів, збільшення уваги держави до джерел коштів на придбання нерухомості, законопроекти про податок на нерухомість різко знизили тягу до подібних інвестицій. Що ж стосується спекулянтів, то основна їхня маса давно пішла з ринку. А ті, хто залишився, цікавляться об'єктами, господарі яких змушені поспішати і йти на значні поступки», - говорять аналітики АН «Планета Оболонь».

В аналітичному центрі АН «Благовіст» відзначили невелике зростання цін пропозиції на 0,8% і називають цифру $2256/кв. м. Аналітики компанії говорять, що протягом усього року ціни залишаються стабільними. Якщо порівнювати показник жовтня 2010 р. з даними за аналогічний період минулого року, то зниження вартості пропозиції склало 6,6% (жовтень 2009 р. - $2416/кв. м).

«У жовтні на ринку купівлі-продажу квартир почали з'являтися клієнти, готові вкладати гроші в об'єкти бізнес- і преміум-класу. При цьому вони, як правило, сильно торгуються, і розмір торгу може доходити до 30-40%. Також в бізнес-класі почали укладати угоди ті клієнти, які, підбираючи варіант для себе, моніторили ринок останні півроку», - коментує Валентина Харченко, директор офісу на вул. Паньківській АН Real Druzi.

Аналітики АН «Планета Оболонь» прогнозують, що ціни пропозицій у листопаді будуть плавно знижуватися, а кількість угод, швидше за все, виросте. «Але угоди будуть відбуватися лише там, де продавці підуть назустріч покупцям і істотно скинуть ціни. Наскільки істотно продавці повинні скинути ціни для того, щоб у листопаді-грудні продати свої квартири, залежить від ситуації у кожному конкретному сегменті ринку», - говорять експерти. Схожі прогнози і у АН Real Druzi: «Активність в листопаді трохи збільшиться в порівнянні з жовтнем. Можливо подальше розширення пропозиції. Максимальним попитом, як і раніше, будуть користуватися квартири, вартість яких на 10-20% нижче заявлених середніх цін на аналогічні пропозиції. Можливе зниження цін пропозиції в економ-сегменті. В інших сегментах ціни, найімовірніше, будуть стабільні. При цьому розмір торгу, швидше за все, збільшиться».

Ніна Міщенко, Экономические известия


Топ-оголошення

Фасад, два окремі входи, напівпідвал. Метро Голосіївська
Голосеево, Васильківська вул. 11/11, 112 кв.м 1 500$/місяць, Київ, ФАСАД вулиці Васильківська ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Продаж земельних ділянок з.Николаевка Без %
18 соток 7 200$, Район Вишгороду, з.Николаевка, продаються ділянки від 18 до 36 соток, держакти на ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > николаевка

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
15 кв.м, 2/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Чернівецька обл. > Вижницький р-н > Вижниця

Оренда нового приміщення в центрі міста, фасад, комерцію, супермаркет
Стефановича, 7, 160 кв.м, 300грн/місяць, Здам в оренду нове приміщення в центрі міста, фасад, під ...

Торговельні приміщення > Здам > Рівненська обл. > Здолбунівський р-н > Здолбунів

Сдается в аренду дом с ремонтом в коттеджном городке Balaton Village
коттеджный городок Балатон, 5 и более комнат, 235 кв.м, 10 соток, 1 600$/месяц, Сдается в аренду ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нові Петрівці