Вся нерухомість > Новини > Іпотеку не пропонувати? П'ять міфів про продаж квартири
↑ До списку новин

Іпотеку не пропонувати? П'ять міфів про продаж квартири

9 грудня 2010

Для більшості громадян нашої країни житлова нерухомість - найдорожче майно, а продаж і покупка квартири - найбільша угода в житті.

Тому, коли виникає необхідність продати це майно, у людини з'являється страх зробити помилки при проведенні операції. Звичайно ж, більшість із цих страхів надумані і з'являються лише через незнання всіх тонкощів процесу купівлі-продажу нерухомості. Пропоную розглянути найбільш поширені помилки продавця нерухомості і розвіяти часто необґрунтовані страхи.

Міф 1. Я знаю, скільки коштує моя квартира

Як ви визначите ринкову вартість своєї квартири? Напевне, заглянете в газети, в Інтернет і будете порівнювати параметри своєї квартири з вже виставленими на продаж.

Але чи можна бути впевненим, що в цих джерелах вказана реальна ринкова ціна об'єкта, а не та, яку хотів би отримати продавець і яка може відрізнятися від реальної на кілька тисяч гривень? Або ваш сусід зовсім недавно продав свою квартиру «за дуже цікавою ціною»? Можливо, це так, але, швидше за все, він злегка «прикрасив» дійсність, щоб уявити ситуацію в більш вигідному для себе світлі, так би мовити, захотів похвалитися.

Насправді радимо задуматися, а чи так просто визначити вартість вашої квартири самостійно, без залучення фахівців? Адже головний спеціаліст тут - це ринок, і тільки він зможе визначити дійсну вартість квартири. Набагато краще заздалегідь виявити привабливу для покупця ціну і почати продаж з неї, ніж спочатку не маючи тих, з ким торгуватися, відлякувати клієнтів завищеною вартістю. Підняти ж ціну, якщо відчується підвищений попит, ніколи не пізно.

Міф 2. Зробивши ремонт, можна продати квартиру дорожче

Колись це було правдою. Але ті часи давно пішли. Сьогодні, як кажуть фахівці, робити гарний ремонт перед продажем квартири - безглузда витрата грошей і часу. Якщо квартира в дуже поганому стані, то ситуацію може виправити лише косметичний ремонт. Найголовніше ж - зробити генеральне прибирання, викинути непотрібний мотлох, випрати штори, створивши, таким чином, затишок. Також потрібно постаратися привести в порядок під'їзд: вимити підлогу і стіни, вкрутити лампочки, провітрити приміщення. Все це, поза сумнівом, зробить позитивне враження на потенційних покупців.

Міф 3. Якщо покупець з іпотекою, процес угоди ускладнюється, а терміни затягуються

Дійсно, продавцеві квартири, який стикається з покупцем, який отримав для оплати житла іпотечний кредит, доведеться затратити трохи більше часу на оформлення документів. Але при цьому ніяких додаткових витрат продавець не несе.

Продавцеві важливо пам'ятати: коли покупець говорить, що у нього готівкові кошти - мається на увазі, що ці гроші він буде мати після продажу своєї квартири. У таких випадках вибудовуються цілі ланцюжки угод, і є ймовірність, що одна з ланок цього ланцюжка може обірватися. У покупця з іпотекою гроші вже готові і чекають моменту, щоб перейти до рук продавця. Крім цього, у зв'язку з тим, що документи вже перевірені банком, термін реєстрації скорочується.

Міф 4. Якщо виставити квартиру на продаж в декілька агентств нерухомості - покупець знайдеться швидше

Це одне з найбільш поширених помилок продавця нерухомості. Якщо ви бажаєте продати квартиру швидше, буде краще працювати з одним агентом, уклавши з ним договір про співпрацю. У цьому випадку у вас не буде необхідності звертатися до інших ріелторів, оскільки той фахівець, з яким ви працюєте, сам проінформує своїх колег про об'єкт і поділиться з ними комісійними. У цьому йому допоможуть вже перевірені засоби комунікації.

Міф 5. Ріелтор - дороге задоволення

Багато фахівців вважають, що більш комфортно і правильно, коли ріелтор працює, чекаючи винагороди саме від продавця і подяки саме після задоволення інтересів продавця, а не покупця. Адже інтереси цих клієнтів прямо протилежні. Саме тому сьогодні стрімко розвивається новий вид співпраці ріелторів і продавців нерухомості, коли після продажу квартири послуги ріелтору з отриманої суми оплачує продавець.

Даний підхід дозволить не відштовхнути покупців, а, навпаки, збільшити їх кількість, адже, незважаючи на те, що в кінцевому підсумку агентська винагорода оплачується з грошей покупця, його витрати залишаться такими ж. Психологічно це більш привабливо: покупець відразу буде знати, що йому не потрібно платити ніяких комісійних, адже він не замовляв послугу. Тому варто довіритися професіоналам.

Хай продаж квартири стане для вас радісною подією, а не обтяжливим заходом!

Юлія Рябова, "ШколаЖизни.ру"


Топ-оголошення

Продам 1 комнатную квартиру 12 квартал, ул. Гладкова.
Гладкова ул., 1 комната, 34/17/6 кв.м, 9/9, 26 000$, Продам 1 комнатную квартиру 12 квартал ул. ...

Квартири > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

1 кімнатна квартира в зданому будинку, молодіжний район Озерна
Староконст. шосе, 1 кімната, 46/-/- кв.м, 9/10, 35 000$, Продаж 1 кімнатної квартири в молодіжному, ...

Квартири > Продам > Хмельницький

Топ-оголошення

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Рівненська обл. > Дубровіцький р-н > Дубровиця

Два офиса 150м и 165м можно вместе н/ф м.Арскнальная 5мин от хозяина
Печерск, 150 кв.м, 45 000грн/месяц, Адреса: Печерський район, вул. Московська (нова назва - вул. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Терміново продам будинок смт Бабинці
5 і більше кімнат, 230 кв.м, 15 соток, 50 000$, Терміново продам двоповерховий будинок в смт Бабинці ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бородянський р-н > Бабинці