Вся нерухомість > Новини > Власникам квартир в новобудовах Києва доводиться оплачувати садівників
↑ До списку новин

Власникам квартир в новобудовах Києва доводиться оплачувати садівників

24 вересня 2012

Власникам квартир в новобудовах квартплата обходиться дорожче за красиві газони і охорону. Жителі «хрущовок» заощаджують на такій розкоші.

Різниця між рахунками киян за комунальні послуги може досягати 500-1000 грн залежно від кількості прописаних і площі квартири. Але ще один фактор серйозно коригує їх суму - це плата за інфраструктуру в престижних житлових комплексах. "Газета Київська" порівняла, скільки йде на комуналку у мешканців трикімнатної «хрущовки», «панельки» та новобудови.

Трикімнатна в "хрущовці" - від 630 грн

Секретар Марія Лаврова (42 роки) живе з чоловіком у трикімнатній квартирі по вулиці Космонавта Комарова. Всі комунальні послуги сім'я оплачує вчасно.

- Я завжди намагалася не допустити заборгованості, оскільки потім важче погашати, та й не позбудешся від ярлика "борг" до перерахунку. Оплачую рахунки до 20-го числа кожного місяця, щоб отримати знижку. Так, в серпні я зекономила 44,90 грн.

Жінка показала квитанцію на оплату компослуг за поточний місяць: на утримання будинку та прибудинкової території нараховано 151,09 грн. Марія Михайлівна нарікає, що тариф за утримання будинку та території трохи завищений. І якщо роботу двірників вона хвалить, то чистота сходових майданчиків - під питанням. А ще є претензії до ЖЕКу: його працівники не завжди реагують на скарги.

Чимало, за словами киянки, "витягує" з гаманця електроенергія: 50-60 грн щомісяця. Марія щодня користується хлібопічкою і через день пилососить після "нашестя" онуків. До того ж завжди включений телевізор і DVD з мультиками.

- Я вже купила 3 економні лампи з тонким цоколем під софіти в кухню, де проводжу найбільше часу, - пояснює співрозмовниця. - За них довелося викласти більше 100 грн. Інші 11 ламп поміняю поступово.

За трикімнатну в "панельці" - 823,22 грн

Ігор Лопатин (35 років) живе в трикімнатній квартирі по вулиці Половецькій з дружиною Ларисою та двома дітьми. На дорожнечу комунальних послуг особливо не скаржиться, але деякі тарифи вважає завищеними щодо якості надання послуг.

- За свою квартиру викладаю кругленьку суму. Утримання прибудинкової території обходиться в 282,38 грн, опалення - 245,30 грн. Крім цього телефон за місяць обходиться в 38,50 грн, а домофон - 15 грн, та світло ще 40 грн. Електроенергію ми даремно не витрачаємо і поміняли звичайні лампи на економні.

За кожне звернення в ЖЕК (щоб усунули неполадки, замінили протікає трубу) Лопатіни змушені окремо платити і самі купувати матеріал. У конторі повторюють свою коронну фразу: мовляв, через те, що по будинку заборгованість, на закупівлю матеріалів коштів немає.

Лопатин говорить, що найближчим часом сім'я планує поставити лічильники на воду і газ. А поки економія (100 грн) виходить тільки завдяки бабусі Ігоря - учасниці бойових дій.

Трикімнатна в новобудові - 930,68 грн без урахування опалення

Тамара Лавринець живе з сином по вул. Голосіївській в ЖК "Голосієво". Новий 25-поверховий комплекс заселений відносно недавно. За словами жителів, квадратний метр вважався не найдорожчим, проте його обслуговування обходиться в копієчку.

- За одне тільки утримання будинку та прибудинкової території кожен місяць ми платимо 600,20 грн. Сюди входить прибирання прилеглої території, сходових майданчиків, наведення краси біля під'їзду: підтримання в робочому стані дитячого майданчика, поля для міні-футболу, майданчики для вигулу собак та інше. Природно, нікого не цікавить, чи користуємося ми всіма послугами. Далі: за холодну воду за лічильниками ми платимо 57,81 грн, а за користування гарячою водою виходить 68 грн. За світло в цьому місяці вийшло 110,00 грн - дорого так тому, що у нас немає газових пічок, а тільки електричні, оскільки в будинку 25 поверхів. Навіть за табличку з назвою вулиці і номером будинку приходить квитанція - хоча оплата там символічна (менше 5 грн на місяць), але важливий сам факт. Всього набігає 915 грн, без урахування знижки 25% за пільгу для "дітей війни".

Але ці цифри - без урахування плати за опалення в сезон. За словами Тамари Петрівни, в минулому році за обігрів доводилося платити близько 800 грн на місяць. І хоч на температуру в квартирі скаржитися гріх, але по кишені все ж б'є, коли разом за все потрібно викласти близько 2 тис. грн. Економити складно: лічильники на тепло мешканець поставити може, але - тільки тієї фірми, з якою укладено договори у забудовника. А прилад у них коштує близько 4,5 тис. грн.

Кияни оплачують полив рослин і зовнішнє миття вікон

Жителі елітних будинків скаржаться, що платити доводиться мало не за повітря. Наприклад, у деяких нових ЖК мешканці викладають за обслуговування близько тисячі гривень, оплачуючи утримання озер, тенісних кортів та іншої інфраструктури.

За даними директора з маркетингу компанії SV Development Володимира Степенка, власники київських новобудов кожен місяць викладають із сімейного бюджету від 200 грн до 2,5 тис. грн тільки за утримання будинку та прибудинкової території в залежності від рівня об'єкту.

Мінімальний набір складається з 5-10 послуг, які можна назвати стандартними: прибирання території, приміщень загального користування та вивезення сміття. Але іноді девелопери розширюють спектр послуг до 40 і більше пунктів. Це може бути охорона території, консьєрж, садівник, відеоспостереження, періодичне миття вікон зовні або власне кабельне ТБ та інше. Вони можуть оплачуватися, окремі ж сервіси йдуть за додаткову плату - вигул собак або догляд за кімнатними рослинами.

Степенко підтверджує, що відмовитися від якихось послуг практично нереально - покупці квартир в приватних комплексах підписують стандартний договір з повним набором. Єдиний спосіб боротьби - колективний, тобто або спільне рішення мешканців будинку не платити за якусь послугу, або створення ОСББ.

Однак і це може не зняти питання, оскільки передати будинок на баланс ОСББ обслуговуюча організація може тільки за власним бажанням, а зобов'язати це зробити - лише суд. Єдиний варіант це компенсації часткових витрат на обслуговування будинку: розміщувати рекламні об'єкти на будівлі і території, здавати в оренду місця на парковці або комерційні площі комплексу.

Юлія Полєхіна, Газета Киевская


Топ-оголошення

Продам. Склад 1100 м.кв. 20 соток. ст.Лоцманская
Лоцманский спуск, 1100 кв.м, 120 000$, Продам. Склад 1100 м.кв. 20 соток. ст.Лоцманская 20, район ...

Окремі будівлі > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Аренда офиса 240 м.кв. ТРЦ Ультрамарин м.Вокзальная. Без комиссии.
Соломенка, Сурикова ул., 3, 240 кв.м, 3$/кв.м/месяц, Сдам презентабельный офис в БЦ на улице ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

Здам 1 до квартиру на Перемозі
Перемога-1, 1 кімната 8/10, 3 800грн./місяць, Здам на тривалий термін 1-комн. квартиру же/м ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Продам уютную 1 ком.кв. Овидиопольская дорога / ЖК "Реал-Парк".
Молдаванка, 1 кімната, 40/15/11 кв.м, 14/17, 43 000$, Продам уютную 1 ком.кв. Овидиопольская дорога / ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Вильямса: продам великолепную квартиру в новом ЖК "Бастма" на Таирова!
Таирова, Вильямса ул., 59И, 1 комната, 52/21/13 кв.м, 3/11, 55 000$, Академика Вильямса / ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н