Вся нерухомість > Новини > Аквапарки по-українськи: атракціони вимушеної щедрості
↑ До списку новин

Аквапарки по-українськи: атракціони вимушеної щедрості

16 липня 2010

Українські девелопери все активніше освоюють ринок аквапарків і через 5-7 років обіцяють будувати їх навіть у невеликих містах з населенням 300-500 тис. чол. Такі плани вигідні для жителів України - зараз ціни на водні розваги знижує криза, а в майбутньому їх доступність буде забезпечувати конкуренція.

Хочу більше 

За останній рік в Україні з'явилося два нових великих аквапарку. Так, в жовтні 2009 р. в Броварах (Київська область) було відкрито 4-поверховий «Термінал» з розсувним дахом, загальна площа якого склала 25 тис. кв. м, а на території окрім басейнів були зведені сауни, гідромасажні ванни, водні гірки загальною довжиною 1 км і фуд-корт. У червні нинішнього року в Кирилівці на березі Азовського моря (Запорізька область) відкрився аквапарк «Острів скарбів» площею 60 тис. кв. м. У рамках проекту було побудовано 8 басейнів і 34 гірки, безліч ігрових майданчиків, ресторани, бари і нічний клуб.

Вже в серпні в Очакові (Миколаївська обл.) Планується відкрити аквапарк «Аттика», про що повідомляє заступник гендиректора об'єкта Денис Лісовий. «Загальна площа земельної ділянки - 1,7 га. Буде близько 10 гірок, 4 басейни », - повідомляє він.

У процесі будівництва знаходяться невеликий аквапарк «Південний міст» у Києві (площа - близько 10 тис. кв. М, передбачувані терміни здачі в експлуатацію - 2011 р.) і Royal Marine в Донецьку (обсяг інвестицій - $ 25 млн., термін здачі в експлуатацію - 2012 г). На стадії проектних робіт перебувають аквапарки в Івано-Франківську та Вінниці.

Але визначити точну кількість українських об'єктів експерти ринку важко, адже чіткого визначення поняття «аквапарк» у нас немає. Наприклад, у нас аквапарками нерідко називають навіть кілька гірок, розташованих у складі розважальних зон і комплексів. Виходячи з консервативних підрахунків, зараз в Україні створено 15 повністю сформованих аквапарків, близько половини з яких розташовані в Криму, решта - на узбережжі Азовського моря, в Харкові, Тернополі, Києві, Одесі та Луганську.

Від Америки до України

Перші аквапарки з'явилися ще в 50-х рр.. ХХ століття на курортах Америки, і фактично представляли собою встановлені на березі природних водойм гірки та атракціони. Зараз такий формат прийнято називати «відкритим типом». Досвід експлуатації аквапарків-піонерів показав короткі терміни окупності - 1,5-2 роки при порівняно невеликих інвестиціях. Показники вражаючі, враховуючи, що середня тривалість купального сезону становить чотири місяці.

Висока ліквідність бізнесу привела до розповсюдження аквапарків, вже критих (розташовуються в спеціально побудованих окремо будівлях), в північні країни. Так, в Росії перший аквапарк невеликих розмірів був відкритий у Владивостоці в кінці 1980-х. В Україні першопрохідником став аквапарк відкритого типу «Блакитна затока» у Сімеїзі (АКР), відкритий в 2001 р. Через рік в Одесі з'явився перший критий аквапарк «Посейдон».

Примітно, що спочатку українські аквапарки зводилися переважно в Криму, і лише після первинного насичення ринку девелопери звернули увагу на великі міста. Там почалося будівництво більш дорогих аквапарків критого типу, собівартість квадратного метра яких, з урахуванням витрат на будівлю і без урахування вартості землі, становить $ 1300-1500.

«Необхідно встановити складну систему вентиляція, очищення води і багато іншого», - пояснює директор асоціації аквапарків України Ганна Шарлаї. Для порівняння - будівництво аквапарку відкритого типу становить близько $ 180-200 за кв. м без урахування вартості землі. Перші кримські аквапарки при 50-70%-му рівні заповнюваності окупалися за 2-3 роки. Окупність критих атракціонів скромніша - 4,5-6 років залежно від розміру.

Обростаючи інфраструктурою 

З часом девелопери прийшли до висновку, що майбутнє - за комплексним розважальними центрами, для яких сезонність не є перешкодою прибутковості. Як розповідає А. Шарлаї, зараз близько 60% доходів приносить плата за вхід, 30% - ресторанна група, 10% - сувеніри, фото-, відеозйомка та пр.

Сучасні проекти розширюють розважальну складову і йдуть з вузького сегмента аква-атракціонів. Так, в Очаківської «Аттиці» крім водних містечко будуть зведені ще і гойдалки з каруселями, дитячі ігрові кімнати, ігрові автомати, більярд. За словами власника аквапарку «Бананова республіка» (Євпаторія) Юрія Рилькова, він також планує розширити бізнес і побудувати поряд з водними атракціонами «сухі».

Експерти впевнені, що всі наступні проекти будуть обростати додаткової інфраструктурою, що дозволить хеджувати ризики в процесі експлуатації. Зведення традиційних для української дійсності аквапарків у вигляді водяних гірок відсунеться на другий план, а згодом і зовсім зійде нанівець. У довгостроковій перспективі через «модною» тенденції здорового способу життя частка міських аквапарків буде збільшуватися. Причому через 5-7 років девелопери сконцентруються на невеликих містах з населенням в 300-500 тис. чоловік, де і конкуренція може бути менше, і землевідведення - простіше.

Нездійснені надії 

Щоправда, практика показала, що незайнята ніша виявилася не такою вже легкою для освоєння - паралельно з успішно запущеними проектами безліч виявилися замороженими на різних стадіях готовності. Так, через проблеми з фінансуванням було зупинено будівництво об'єктів в Борисполі (Київська область) і в київському Гідропарку на Венеціанському острові (девелопер - «XXI Століття»). Масштабний проект Litvinovka Entertainment у Вишгороді Київської обл., Куди входить і аквапарк, був заявлений ще два роки тому, але далі презентації справа поки не просунулася. Зупинено і будівництво аквапарку «Слон» в Генічеську.

Слід зазначити, що часто проекти аквапарків використовує як слушний привід для отримання ліквідної землі, будь то в Києві або в Криму. Така доля спіткала перший проект столичного аквапарку, який повинен були побудувати біля озера Тельбін. Передбачалося, що крім водних атракціонів буде зведено також житло і готелі. Але потім замовники проекту вирішили відмовитися від акваскладової і обмежилися лише елітним житловим комплексом. Схожа доля спіткала й інші проекти аквапарків - на Оболоні та Березняках.

Єдиними, кому криза є хоч якось пішла на користь, виявилися відвідувачі аквапарків. Власники атракціонів, намагаючись надолужити 30%-е падіння попиту і заманити побільше клієнтів, змушені були впроваджувати різні акції та бонуси, а також пригальмувати темпи зростання цін на вхідний квиток.

Дар'я Кутецька, ugmk.info


Топ-оголошення

Продам 4х-ком.вул. Михайла Омеляновича-Павленка (раніше Суворова), буд. 13.
Печерск, 4 комнаты, 96/63/9 кв.м, 6/13, 225 000$, Продам 4х-Омеляновича-Павленка Михайла (Суворова), ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Золочівський р-н > Золочів

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Боярка

Продам паркоместо, Коновальца 32
Печерск, Коновальца (Щорса) ул., 16 кв.м, 27 000$, Без комиссии Продам Паркоместо, Широкое!! ...

Гаражі. Парковки > Продам > Київ > Печерський р-н

частину 2-х кімнатної квартири, Виноградар, Вітряні гори, провулок Биковський 7
Вітряні Гори, Биківський пров., 7, 10 кв.м, 1/3, 13 000$, Продам частину 2-х кімнатної квартири, ...

Кімнати > Продам > Київ > Подільський р-н