Вся нерухомість > Новини > Ремонт в під'їзді: ні ЖЕКу собі?
↑ До списку новин

Ремонт в під'їзді: ні ЖЕКу собі?

6 грудня 2011

Домогтися від ЖЕКу ремонту в під'їзді складно. Але якщо зробити його за свої гроші хоча б раз, комунальники вирішать, що в будинку живуть багаті люди і надалі точно стануть перекладати всі подібні турботи на плечі не в міру ініціативних мешканців.

Кияни не втомлюються скаржитися на брудні, які погано пахнуть і роками не ремонтовані під'їзди. Якщо пощастить і під'їзд все ж відремонтують, після цього робочі залишають за собою гори сміття, розводи від побілки і бризки фарби. При цьому «ремонт», як правило, обмежується елементарним фарбуванням стін 1-2 поверхів, не вище.

З цим ремонтом справи йдуть ще гірше. Добитися від комунальників, наприклад, латання дірявого даху - завдання практично нездійсненне. Майстри приходять кілька разів, шукають «дірки» місяцями, але навіть не можуть виявити, наприклад, місце протікання. На запити мешканців ЖЕКи продовжують відмахуватися, пояснюючи, що, як і раніше, тривають пошуки причин виникнення проблем. І це незважаючи на те, що будь-яке, навіть комісійне обстеження, не повинно тривати довше трьох днів.

ЖЕКи неохоче пояснюють з приводу ремонтів у під'їздах киян і проблем, які через це виникають, списуючи все на брак грошей або неможливість виявити несправність. Між тим, у Правилах утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених ще у 2005 р. Держкомітетом з ЖКГ, прямо вказано, що усувати виявлені несправності елементів житлових будинків необхідно в термін до 7 днів.

Тим часом, плата за ремонт і прибирання під'їзду, включена у вартість комунальних послуг, нараховується кожний місяць. А це, до речі, мінімум 70 копійок за кв. м на місяць (без урахування обслуговування ліфтів та таких послуг, як дератизація), або не менше 35-42 грн. з 2-кімнатної квартири площею 50-60 кв. м. Таким чином, для типового 9-поверхового будинку з 4-ма квартирами на поверсі (всього 36 квартир) це складе близько 1,5 тис. грн. в місяць або від 18 тис. грн. на рік, частину з яких напевно можна виділяти на ремонт під'їзду.

Але у ЖЕКів, як і раніше, «грошей немає», тому доводиться або «вибивати» у них усунення несправностей, або фінансувати роботи самостійно. У першому випадку необхідно написати акт-претензію і передати її в ЖЕК на розгляд. До речі, нормативно термін розгляду таких скарг не визначений, але, згідно із законом про захист споживачів, претензія від мешканців прирівнюється до звернення громадян і повинна бути розглянута протягом 15 днів. Після цього можливий один з наступних варіантів: ЖЕК погоджується провести ремонт і зменшити тариф у зв'язку з тим, що послуга не надавалася (шансів на такий результат справи небагато), або письмову аргументовану відмову в задоволенні претензії (найбільш ймовірний хід розвитку подій).

Таблиця вимог до якості послуг з утримання будинків і споруд

Роботи, послуги

Відхилення показників

Допустимі відхилення

Умови зниження тарифу за надані послуги, роботи

Прибирання сходових клітин

 

Порушення переліку та періодичності робіт.

Недоосвоєння врахованих у структурі тарифу витрат

---

 

Плата зменшується на 3,3% за кожний день порушення переліку та періодичності робіт*

Технічне обслуговування ліфтів

 

Перерви в роботі ліфтів понад строки, передбачені положенням про систему технічного обслуговування і ремонту ліфтів

Якщо не працює жоден з ліфтів - в межах 3-х діб включно на місяць

 

Плата зменшується на 3,3% за кожний день перевищення допустимого терміну*

 

Щоденне освітлення в певні години і своєчасна заміна лампочок

Освітлення місць загального користування

1 день на місяць на усунення проблеми

Плата зменшується на 3,3 відсотка за кожен день перевищення допустимого терміну*

Проведення дератизації та дезінфекції (місць загального користування, підвалів)

Порушення переліку робіт з дератизації та періодичності їх проведення

---

 

Тариф зменшується на суму недоосвоєння витрат у кварталі

Проведення поточного ремонту житлового фонду, в т. ч. місць загального користування

 

Недоосвоєння витрат на проведення якісного ремонту будинку у звітному році, сформованих на основі затверджених об'єктів

 

Проведення ремонту в іншому кварталі в межах року; економія за рахунок вдосконалення організації ремонту

Плата знижується на суму недоосвоених витрат на поточний ремонт житлового фонду з розрахунку на 1 кв. м. загальної площі пооб'єктно після закінчення терміну накопичення коштів на ремонт, кошторисна вартість якого була включена в розрахунок тарифу на послуги, за результатами побудинкового обліку

* Але не більше суми витрат, що враховуються в структурі тарифу, та фактично отриманих від споживачів

Джерело: Розпорядження КМДА № 307 від 09.03.2011 «Про впорядкування надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в м. Києві»

Втім, самостійне фінансування ремонту теж не безпроблемне. По-перше, якщо ремонт, наприклад, сходових прольотів і клітин не потребує погодження з ЖЕКом, то вже для даху воно необхідне. Це означає, що потрібно написати заяву в ЖЕК, після чого добути ключі від даху, яких існує всього два комплекти: один у двірника, другий - у чергового диспетчера. По-друге, ініціативність загрожує мешканцям повним перекриттям комунального фінансування, оскільки всі заявки про самостійне ремонті фіксуються, і наступного разу ЖЕК може відмовити в ремонті, мотивуючи це тим, наприклад, що попередні роботи були зроблені неякісно або взагалі не були закінчені.

Що ж до дрібніших проблем, таких як вибите скло або перегоріла лампочка, то тут відповідальних і винних взагалі не знайти. Так, заступник начальника ГУ житлового господарства КМДА Петро Пантелєєв запропонував «з питаннями про перелік і періодичності робіт з утримання будинків і прибудинкових територій» звертатися в МінрегіонбудЖКХ. У свою чергу, директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики зазначеного міністерства Віталій Шаповаленко, посилаючись на розпорядження КМДА №307, рекомендує «для отримання коментарів щодо практичного застосування окремих положень зазначеного нормативного акта звернутися до його розробника, тобто, знову ж таки в КМДА .

Виникаючі між мешканцями і ЖЕКом суперечки вирішуються в суді. Однак навіть там, за словами юриста Андрія Осадчого, у 80% випадків виграють ЖЕКи. Ця тенденція особливо посилюється через те, що більшість споживачів подають до суду на ЖЕК тільки у відповідь на претензію про несплату. Тому, для своєчасного вирішення проблем, киянам теж необхідно пам'ятати про те, що захищати себе вони повинні самі, і основних їх зброєю є колективна акт-претензія, подана в ЖЕК, як тільки вийшли терміни усунення несправності.

Місцеві органи влади в якості виходу із ситуації пропонують організацію ОСББ, і навіть обіцяють виділяти під їх створення гроші. Але отримати їх непросто, та й на повноцінний капітальний ремонт їх все одно не вистачає. Виходить, що ОСББ не вирішує всі проблеми, але нові точно додає.

Валерія Вольвач, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Продам смарт квартиру, Павла Кравцова пер./Атамана Головатого, 2/3, 23 кв.м.
Кравцова пер., 1 комната, 23/-/- кв.м, 2/3, 25 000$, Продам смарт квартиру, Павла Кравцова ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Київська обл. > Баришівський р-н > Баришівка

Топ-оголошення

163 кв.м в новострое нагорка
"нагорный", 4 кімнати 163/-/- кв.м 250 000$, 4х кому. квартира в новострое на ул.Жуковского з ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Русановские сади, продаж ділянки терміново.
Никольская Слобідка, 6 соток 45 000$, Ділянка 6 соток, (є 12, 18 соток), світло, вода, газ по вулиці, ...

Земельні ділянки > Продам > Київ > Дніпровський р-н

Продам ділянку 1, 2 Га, приватизований, на новій трасі, що діє, Днепропетровск-Решетиловка-Киев
120 соток 800$/сотка, Продам ділянку 1, 2 Га, приватизований, на новій трасі, що діє, ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Петриківський р-н > Лобойковка