Вся нерухомість > Новини > Чиї заробітчани багатші?
↑ До списку новин

Чиї заробітчани багатші?

16 березня 2010

Івано-франківський і тернопільський ринки житлової нерухомості, незважаючи на сусідство цих міст і високий рівень трудової міграції місцевого населення, демонструють діаметрально протилежні тенденції. Мешканці першого купують мало, але не заощаджують на комфорті, віддаючи перевагу квартирам поліпшеного планування та новобудовам, а в другому продаються тільки найдешевші об'єкти. Відповідно змінюються і ціни: вартість старого фонду в Івано-Франківську знижується, а в Тернополі поступово зростає.

Мігранти - джерело доходів ріелторів 

Івано-франківський ринок житлової нерухомості вже не рятує приплив грошей заробітчан. За словами директора місцевого АН «Тонус» Миколи Тарасюка, кількість угод за 2009 р. знизилася в три-чотири рази. Середньостатистичне агентство в кращому випадку оформляє до п'яти операцій купівлі-продажу на місяць. Враховуючи, що більш-менш активними в місті залишаються вісім-десять ріелторських контор, загальне число угод обчислюється кількома десятками, тоді як до кризи рахунок йшов на сотні. За словами пана Тарасюка, серед нечисленних покупців квартир у місті, як і раніше, лідирують заробітчани. Отримуючи дохід у валюті, вони можуть скористатися зниженням цін на нерухомість. Однак ряди трудових мігрантів, які володіють коштами на покупку квартири, помітно порідшали, оскільки багато з них втратили роботу за кордоном і були змушені повернутися на батьківщину. Рух на ринку житла забезпечують також городяни, які бажають поліпшити свої житлові умови. Адже різниця в ціні між одно-та двокімнатними квартирами скорочується і на сьогоднішній день складає близько $ 10 тис.

Подібна структура клієнтської бази івано-франківських агентств визначає і особливості попиту. «Якщо в більшості регіонів країни популярністю у покупців користуються найдешевші "одинички", то у нас на вторинному готові брати хіба що двох-і трикімнатні квартири поліпшеного планування або в гарному місці», - говорить ріелтор агенції «Маєток» Оксана Семянчік. За її словами, зараз житло у хрущовці реально продати лише в тому випадку, якщо воно розташоване в центрі міста. При цьому двокімнатна квартира коштує $ 35 тис., а "одиничку" і зовсім можна знайти за $ 22-24 тис., що вдвічі дешевше, ніж до кризи. Представник компанії «Увекон» Анастасія Іліч відзначає, що однією з причин невисокого попиту на івано-франківської вторинку є і погана якість старого фонду - багато будинків перебувають у аварійному стані. Розглядаючи варіанти в мікрорайонах, потенційні покупці віддають перевагу будинку поліпшеного планування, які з початку кризи втратили в ціні 30-40% - до $ 35-40 тис. за однокімнатну квартиру.

Недобудови лякають покупців 

Інший тип нерухомості, що цікавить потенційних покупців, - квартири в зданих в експлуатацію новобудовах. До кризи в Івано-Франківську зводили близько 100 тис. кв. м житла на рік. У минулому сезоні, за даними пані Іліч, пропозиція житла в новобудовах збільшилась ще на третину, тому що підрядникам довелося добудовувати велику кількість закладених ще до кризи об'єктів. Тепер девелопери не можуть їх продати. За інформацією директора АН «Прикарпатський дім» Світлани Андрійчук, в цілому забудовники пропонують до 150 квартир. Апартаменти з документами на право власності можна купити і в центрі (на вул. Карпатської Січі, Кисілевська, Коновальця), і в мікрорайоні Каскад (вул. Симоненка). Ціни варіюються від 5,5 тис. до 7 тис. грн. / кв. м, що, щонайменше, на 1 тис. дешевше, ніж на початку 2009 р. Причому нові квартири економ-класу часом коштують менше старих. Наприклад, «одиничка» в 43 кв. м у новобудові на вулиці Кисілевська пропонується за $ 30 тис., квартира в будинку на Каскаді площею 38 кв. м - за $ 26 тис., тоді як аналогічні за квадратурі в будинках поліпшеного планування радянської споруди коштують близько $ 40 тис.

За словами пані Андрійчук, наприкінці минулого року місцеві девелопери розморозили не менше п'яти будівництв в центрі міста, в мікрорайонах Пасічний і Каскад. Їх обіцяють здати в експлуатацію не пізніше 2011 р., а деякі вже до літа. Але потенційні покупці побоюються вкладати гроші в недобудови, незважаючи на привабливі ціни - від 4,5 тис. грн. / кв. м.

Вже не вабить городян і земля, хоча до кризи ділянки в Івано-Франківську та передмісті розходилися на ура. Зсунути продажу з мертвої точки не зміг навіть ціновий обвал. Якщо в 2008 р. сотка землі в обласному центрі коштувала до $30 тис., то зараз немає бажаючих придбати її і за $10 тис. Близьке передмістя подешевшало удвічі. Скажімо, в Микитинці сотка впала в ціні з $9 тис. до $4-5 тис., в Подпечарах і Чернігові - з $6 тис. до $2,5-3 тис. Ріелтори розраховують, що до літа ситуація зміниться. На думку Миколи Тарасюка, якщо потенційні покупці все-таки активізуються, то їх будуть цікавити виключно дешеві наділи по $1,5-2 тис. /сотка в найближчому передмісті (4-5 км від міської межі). «Загальна сума угоди навряд чи буде перевищувати $20 тис. Тому власники більш дорогих ділянок змушені будуть і далі знижувати ціни», - резюмує експерт. Світлана Андрійчук каже, що торг, який здешевлює квартири і наділи як мінімум на 10%, буде основним двигуном продажів протягом найближчого півріччя. Але навіть низька ціна не підвищує попит на неліквід.

Тернопільці женуться за дешевизною 

Тернопільські ріелтори, на відміну від своїх івано-франківських колег, відзначають зростання попиту на найдоступніше житло. За словами директора місцевого АН «Проспект» Марії Стацишин, з початку лютого число потенційних покупців зросло на 20%. Експерт пояснює активізацію клієнтів відкладеним попитом, адже протягом останнього року в місті практично нічого не продавалося, оскільки всі очікували подальшого зниження цін. Але так як з літа вартість житла не змінилася, а по ринку поповзли чутки про його можливе дорожчання, то потенційні покупці, що мають накопичення, все ж стали підшукувати квартири. До продажу житла підштовхнуло і повернення на батьківщину заробітчан, які втратили роботу в Греції та Іспанії через економічні проблеми, що там загострилися. Директор АН «Світ» Оксана Тлумацька каже, що найбільшим попитом у них користується найдешевша вторинка - однокімнатні квартири вартістю до $28 тис. (гостинки, хрущовки і повноцінні квартири у віддалених мікрорайонах Кутківці і Оболонь). Помітивши таку тенденцію, господарі почали підвищувати ціни: за останній місяць вони зросли на $1-2 тис.

У той же час квартири у будинках поліпшеного планування в центрі міста або в популярних спальних районах (Сонячному і Дружби), навпаки, втрачають у ціні. Якщо до недавнього часу за них просили $1 тис. /кв.м, то зараз - $950/кв.м, і господарі обіцяють знижку при торзі. За словами Марії Стацишин, конкретному покупцеві поступаються до $2-5 тис., що, втім, не вплинуло на попит: охочих витратитися на порівняно дороге житло, як і раніше, в два-три рази менше, ніж продавців.

Не привернула потенційних покупців і щедрість забудовників. Якщо до кризи вартість квадратного метра в нових будинках доходила до 7 тис.грн. /кв.м, то зараз можна придбати квартиру у вже зданому об'єкті за 5 тис.грн. /кв.м, а по 7-8 тис. грн. виставляються апартаменти з ремонтом. Пропонується близько 20 вже добудованих об'єктів на Молодіжному, Східному, Сонячному масивах. Експерти кажуть, що з-за великої площі нове житло дуже дороге для городян, які розраховують віддати за квартиру не більше $30 тис. Незавершені об'єкти зараз виставлені на продаж по 3,5-4 тис.грн. /кв.м, але попитом не користуються.

Вибираючи земельну ділянку, місцеві жителі також звертають увагу на найбільш доступні за ціною варіанти. Приміром, цікавляться наділами по $800/сотка в селах Буцнів, Велика Лука, Настасья, а також будинками споруди 60-70-х років минулого століття по $30-35 тис. Дорожчі ділянки у затребуваних до кризи населених пунктах - Петриках, Кутківцях - вартістю $3-4 тис. /сотка, що подешевшали за рік у два рази, як і раніше, простоюють. З початком будівельного сезону вони можуть втратити в ціні ще 10-15%.

Леся Павелецька, Ділова столиця


Топ-оголошення

Загородный дом возле водоема
4 кімнати, 160 кв.м, 13 соток, 23 500$, Дом на 2 этажа, 50 км от Киева по шоссе на Васильков, с. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Пінчуки

БЕЗ%, продам новий будинок 616м2 з ремонтом с. Білогородка, дім вартує Вашої уваги!!! 10км до Києва
Братська Борщагівка, Качури вул., 5 і більше кімнат, 616 кв.м, 15 соток, 500 000$, БЕЗ%, продам новий ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Святошинський р-н

Топ-оголошення

Смарт квартира на Вузівському/ Таирова
Вузівський, Невского вул. 68, 1 кімната 20/10/5 кв.м 2/3, 27 900$, Яскраво-червоний. Невского / ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Продам уютный, ухоженный одноэтажный дом ул.Агрономическая/ул.Котляревского.
Крива Балка, 3 кімнати, 104 кв.м, 9,5 соток, 95 000$, Продам уютный, ухоженный одноэтажный дом ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Суворівський р-н

метро Левобережная.Комната для девушки ул.Вифлеемская 12
Соцгород, 12 кв.м, 2/5, 2 500грн/месяц, Комната для девушки ул.Вифлеемская 12(ул.Шлихтера), пешком 15 ...

Кімнати > Здам > Київ > Дніпровський р-н