Вся нерухомість > Новини > Тарифи на воду будуть встановлювати за новими правилами
↑ До списку новин

Тарифи на воду будуть встановлювати за новими правилами

15 січня 2014

Удосконалення механізму встановлення тарифів на послуги ЖКГ дозволять значно поліпшити роботу держорганів у цій сфері та посилять держконтроль над тарифоутворенням. Відзначимо, що в 2014 році будуть знижені тарифи на комунальні послуги для бюджетних організацій, а також продовжиться реформування і модернізація всієї галузі ЖКГ, повідомляє інформаційно-аналітичний портал Inpress.ua.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг), визначила єдиний механізм встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, удосконалила форми подачі ліцензіатами розрахункових матеріалів.

Як повідомляє Нацкомпослуг, постанову № 253 від 29 листопада 2013 «Про затвердження процедури встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення» набирає чинності з 10 січня 2014 року.

Згідно з повідомленням Нацкомпослуг, раніше при встановленні тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення комісія застосовувала постанову № 245 Національної комісії регулювання електроенергетики від 17 лютого 2011 року «Про затвердження процедури встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення». Однак даний нормативно-правовий акт не містить вичерпний перелік документів, які подаються ліцензіатами для встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, і не забезпечує чіткого механізму їх подачі та розгляду.

Нова процедура встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення сприяє встановленню послідовного та чіткого механізму подачі, розгляду розрахункових матеріалів, встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення; захист прав та інтересів споживачів ; координації роботи та підвищенню відповідальності ліцензіата при здійсненні розрахунків тарифів.

Нова процедура поширюється на всіх ліцензіатів комісії, які отримали в установленому порядку ліцензії на здійснення господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення.

Як раніше повідомляв Inpress.ua, з 1 лютого 2014 року в середньому на 25% будуть знижені тарифи на опалення дитячих садків, лікарень та інших установ бюджетної сфери. Про це повідомила прес-служба Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг), з посиланням на главу відомства Валерія Саратова.

Кабінет Міністрів на своєму засіданні схвалив проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожитий газ і електроенергію».

Метою законопроекту є врегулювання проблеми простроченої заборгованості споживачів за житлово-комунальні послуги.

Кабінет Міністрів України рекомендував Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг), і місцевим органам самоврядування з 1 січня 2014 року переглянути тарифи на теплову енергію та гаряче водопостачання з урахуванням нових цін на газ. Відповідний пункт міститься в урядовій постанові № 951 від 30 грудня 2013 року, текст якого оприлюднений на веб-порталі Кабміну 8 січня.

Поряд з цим в Україні в 2013 р. було проведено комплекс заходів щодо заміни та реконструкції котлів в 2,7 тис. котелень, а також замінено близько 500 км тепломереж. Про це заявив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук, повідомила прес-служба Мінрегіону.

Відзначимо, що 8 народних депутатів пропонують парламенту ввести Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги. Про це йдеться у відповідному законопроекті № 3805. У пояснювальній записці нардепи зазначили, що протягом останнього часу в деяких регіонах спостерігається тенденція підвищення вартості паливно-енергетичних ресурсів і комунальних послуг.

На сьогоднішній день Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розробило 25 техніко-економічних обґрунтувань (ТЕО) проектів щодо подальшого реформування сфери ЖКГ. Зокрема, щодо впровадження енергозберігаючих технологій у водопровідно-каналізаційному господарстві.

Крім того, уряд України веде переговори з п'ятьма міжнародними фінансовими інституціями про залучення 10 млрд. грн для реалізації проектів у сфері житлово-комунального господарства. Про це журналістам повідомив віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул.

Зі свого боку, банки вивчають можливості надання кредитів ОСББ для впровадження технологій заощадження тепла і води в житлових будинках.

У листопаді шість банків взяли участь у профільній дискусії з надання кредитів, повідомила директор департаменту стратегії реформування та розвитку ЖКГ Мінрегіонбуду Наталія Олійник. Вона повідомила, що перші кредити вже отримані.

Inpress.ua


Топ-оголошення

1-но комнатная квартира в кирпичном доме на Бассейной по интересной цене
Бассейная ул., 1 комната, 37/19,8/7,8 кв.м, 5/9, 26 000$, Спецпроект. Кирпичный дом. Квартира ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продам 1к 33м Балтийский 3а ЖК Навигатор без комиссии
Куреневка, Балтийский пер., 3а, 1 комната, 33/21/6 кв.м, 19/25, 42 000$, Продам 1-ю квартиру 33м, ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Топ-оголошення

Продаж паркінгу в Віа Рома на Таїрова
Таїрова, Інглезі (25-ї Чапаєвської див.) вул., 16 кв.м, 12 500$, Продам місце для авто в ...

Гаражі. Парковки > Продам > Одеса > Київський р-н

Сдам комнаты в Днепропетровске -(Днепре)-
1 500грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Дніпропетровська обл. > Межівський р-н > Межова

Здам. 3-к.кв. 14/16, ул.Гоголя 20-БИ ЖК "Аркадьевская башта".
Гоголя вул. 20, 3 кімнати 120/-/- кв.м 14/16, 1 000$/місяць, Здам. 3-к.кв. 14/16, ул.Гоголя 20-БИ ЖК ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н