Вся нерухомість > Новини > Плюси і мінуси ОСББ: обіцяють по 50 тис. і нові ліфти, але ремонт - за свій рахунок
↑ До списку новин

Плюси і мінуси ОСББ: обіцяють по 50 тис. і нові ліфти, але ремонт - за свій рахунок

20 січня 2012

Харківські багатоповерхівки, які зараз перебувають у комунальній власності, планують передати мешканцям. Кожному будинку, де побажають створити ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків), у мерії обіцяють видати 50 000 грн, А КП «Міськліфт» обіцяє безкоштовно замінити в таких будинках застарілі підйомники. «Сегодня» з'ясувала, яку вигоду отримають харків'яни, якщо самостійно опікуватимуться власними під'їздами.

ПЛЮСИ. Одним з переваг ОСББ, яке відзначають чиновники, є те, що мешканці самостійно можуть встановлювати тарифи, укладаючи договори на обслуговування будинку з комунальними чи приватними структурами. «Ми знайшли підрядника, який вивозить наше сміття за цінами нижче, ніж заплатять у цьому місяці жителі будинків, які знаходяться у комунальній власності міста. Якщо у комунальників тариф 9,5 грн з людини, то у нас не більше 4 грн», - розповіла нам голова ОСББ «Авангадрд-2» на вул. Дерев'янко, Галина Панова.

Крім того, мешканці будинків, які не належать місту, можуть заощадити також на холодній воді та опаленні, встановивши лічильник. У цьому випадку нарахування буде проводитися не за загальними нормами - 11,1 куб. м на одну людину, а рівномірно ділитися на всіх мешканців будинку.

«Кілька років тому ми встановили в будинку лічильник на тепло, який окупився за один сезон. Ось минулого місяця за трикімнатну квартиру площею 67 кв. м я заплатив 360 грн, а за розцінками КП «ХТМ» мені довелося б віддати 430 грн. Крім того, ми платимо тільки в опалювальний період, тому тільки на теплі я економлю на рік майже 900 грн», - розповів нам екс-голова РК «Галактика-1» Олександр Павленко.

Ще одна перевага - своя квартплата, яка найчастіше нижча, ніж тариф, встановлений КП «Житлокомсервіс». «У нас у 9-поверхівці з ліфтом вартість квартплати всього 1,4 за квадрат. Сюди входить зарплата керівника, бухгалтера, двірника та столяра. Фонд оплати праці у нас всього 1500 грн на чотирьох», але мешканці піднімати квартплату не погоджуються», - каже керуюча ОСББ на вул. Космонавтів Світлана Гюружіян.

МІНУСИ. Незважаючи на промовисті цифри, керівники ОСББ в один голос заявляють, що економити заважають монополісти. «Більшість послуг у нас надають комунальні підприємства, тому, наприклад, на гарячій воді та водовідведенні заощадити неможливо - доводиться платити за єдиним тарифом. У нашому районі така ж ситуація і з вивезенням сміття», - розповідає Олександр Павленко.

Ще одна складність, з якою стикаються мешканці ОСББ, - ремонт за свій рахунок. «Якщо у нас протікає дах або порвались труби, додатково збираємо гроші і наймаємо підрядника. ОСББ вигідне для нових будинків, а нашому будинку вже близько 30 років, тому для нас це мука. Приміром, дах нам обійшовся в 150 000 грн, ремонт каналізації - 40 000 грн, а держава списала нас з рахунків і нічим не допомагає», - каже Галина Панова.

ЯК СТВОРИТИ ОСББ

Щоб створити ОСББ, необхідно зібрати підписи всіх мешканців будинку під заявою про згоду створити об'єднання. Потім на загальних зборах прийняти статут і звернутися з протоколом зборів до державного реєстратора, розповіли нам в мерії. Після отримання реєстраційного талона потрібно зареєструвати об'єднання в управлінні статистики, соцфондах і податковій адміністрації, потім - отримати печатки та відкрити поточний рахунок у банку. Далі, мешканцям варто найняти керуючого або вибрати голови з числа мешканців.

Ліна Дорошенко, газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

От собственника. Офис 1069 кв.м., в БЦ. Контрактовая площа 5 минут.
Поділ, 1069 кв.м, 400грн/кв.м/місяць, Без комиссии от собственника. Аренда офиса 1069 кв.м., в ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Продам 2 комнатную квартиру, Шевченко пр./Армейская, 3/5, общая площадь 56, 4 кв.м.
Шевченко пр., 2 комнаты, 56,4/32,1/6,7 кв.м, 3/5, 67 000$, Продам 2 комнатную квартиру, Шевченко ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Аренда помещения на Осокорках
Осокорки, 78 кв.м, 15 000грн/місяць, Сдается ул. Гмыри Дарницкого р-на помещение под офис: жилой ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дарницький р-н

БОЧАРОВА 1-КВ СДАМ
Котовского, 1 комната, 34/-/- кв.м, 6/14, 3 500грн/месяц, , Бронированная дверь балкон застеклён ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н

Оренда буд. Хотів
4 комнаты, 15 000грн/месяц, Оренда буд. Хотів, 20хв. їзди ст. М. "Іподром", на виїзді в Лісники, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Хотів