Вся нерухомість > Новини > Квартира під «Євро»: попит обдурить клієнта
↑ До списку новин

Квартира під «Євро»: попит обдурить клієнта

28 лютого 2012

Футбольний чемпіонат Євро-2012, що наближається, розбурхує не тільки уми продавців сувенірів і готельних операторів, але і власників квартир. Останні, відчувши незначне підвищення попиту з боку бажаючих придбати нерухомість і згодом здавати її в оренду, стали менш поступливими. Саме тому тим, хто планує придбати квартиру для себе і хоче трохи заощадити, краще дочекатися закінчення футбольних змагань.

Багаті туристи

Заможні іноземні туристи, які цього літа масово наповнять вулиці міст-учасників Євро-2012, не дають спокою бізнесменам. Слідом за готелями та продавцями сувенірів заробити на чемпіонаті мають намір й інші підприємці. Особливо активні ті, хто має «в кишені» $50-200 тис. і хочуть відкрити свій бізнес, здаючи житло в добову оренду.

Втім, якщо і купують квартири з метою заробити на Євро-2012, то тільки в центральних і наближених до центру районах, тобто умовно елітне житло. За оцінками генерального директора АН «Альянс-Брок» Андрія Сокура, кількість бажаючих придбати такі об'єкти в Києві за останні півроку зросла на 7%, що значно менше, ніж кількість потенційних орендарів. При цьому велика частка покупців припадає саме на бізнесменів, які хочуть придбати апартаменти і здавати їх в оренду. Ріелтори додають, що вимоги до таких апартаментів досить високі: вони повинні бути розташовані в місцях зі зручною транспортною розв'язкою, в чистих під'їздах і мати якісний ремонт. У той же час квартирами у спальних районах Києва з метою здачі їх в оренду під час Євро-2012 покупці не цікавляться.

В інших містах, де пройдуть матчі, вектори інші. Так, у Донецьку найбільшою популярністю користується саме недороге житло під відкриття готелів, попит на яке, за оцінками місцевих ріелторів, у грудні 2011 р. - січні 2012 р. виріс на 10-15% в порівнянні з аналогічними місяцями попередніх років. «До нас постійно звертаються потенційні інвестори, які хочуть купити житло до $50 тис. в наближених до центру міста районах - Ворошиловському, Калінінському, Ленінському або Куйбишевському. Цілий ряд наших клієнтів хочуть підшукати кілька квартир на одному поверсі для відкриття хостелу», - розповідають донецькі фахівці з нерухомості.

Збільшення інтересу до недорогих квартир відзначають і львівські ріелтори. За словами представників місцевого АН «Вежа», кількість бажаючих придбати недорогі квартири, щоб потім здавати їх в оренду або відкривати в них хостели, зростає. Правда, інтерес до цього бізнесу пояснюється, насамперед, збільшенням потоку туристів, в результаті чого в період загальнонаціональних свят або навіть на вихідних в місті спостерігається дефіцит недорогих знімних квартир.

У той же час у Харкові майбутній чемпіонат не робить впливу на ринок житла - не збільшує ні попит, ні ціни на житло. Як пояснюють місцеві ріелтори, в місто приїжджає небагато туристів порівняно зі Львовом і Києвом, або бізнесменів - в порівнянні з Донецьком, тому надалі окупати інвестицію буде складно, а Євро-2012 просто не встигне принести достатній прибуток.

Тим не менше, звичайним покупцям квартир у містах, де планується провести Євро-2012, експерти радять по можливості відкласти придбання до завершення чемпіонату. Адже багато продавців упевнені, що в міру наближення до ігор кількість бажаючих придбати житло буде зростати. «Більшість з них вважають, що кошти, зароблені на Євро-2012, будуть вкладені в нерухомість. Однак проблема полягає в тому, що отримати непогані доходи зможуть лише одиниці, тому купувати житло краще в період розчарування, який настане після завершення футбольних баталій», - говорять аналітики.

Віра в країну

Експерти говорять, що кілька тижнів, під час яких пройдуть футбольні змагання, не дозволять повернути кошти, витрачені на покупку квартири. За оцінками фахівця ринку нерухомості Ярослава Цуканова, потенційний інвестор може придбати житло в центральній частині столиці за $300 тис., а здавати його в період Євро-2012 буде за $ 300 за добу. «Природно, що про ніяку окупність за такий короткий період часу мова не йде. Тому купувати житло і сподіватися повернути витрачені кошти за часи чемпіонату, щонайменше, нерозумно. Це розуміють і бізнесмени, які уважно прораховують дохідність оренди», - підкреслює Я. Цуканов. За його словами, зараз термін окупності нерухомості досить великий у порівнянні з іншими видами бізнесу і становить близько 15 років. Повернути витрачені кошти професіоналам, які вже встигли набити руку на ринку оренди, вдається лише протягом 6-7 років.

Спостережуване ж зростання інтересу інвесторів до купівлі нерухомості аналітики пояснюють їх вірою у збільшення кількості туристів після завершення Євро-2012. Про це, до речі, не раз говорив профільний віце-прем'єр Борис Колесніков, який за службовим обов'язком має бути впевнений в тому, що саме футбольний чемпіонат здатний розрекламувати нашу країну в очах туристів, які почнуть активніше відвідувати Україну.

Фахівці відзначають, що після завершення чемпіонату затребуваними будуть недорогі хостели чи квартири, пропоновані в найм, яких поки не вистачає у всіх регіонах. Наприклад, в Донецьку вже є кілька елітних готелів, тоді як сучасних і недорогих місць для розміщення гостро не вистачає. Хоча саме вони після Євро-2012 будуть особливо затребувані серед студентів, які зможуть дозволити собі зняти житло, приїжджих працівників і дрібних бізнесменів. У столиці ж через високу конкуренцію навіть можливе зниження цін на оренду квартир і, як наслідок, збільшення терміну окупності подібних проектів.

Тетяна Александрова, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Продам 2-х комнатную квартиру c гаражом
Молдаванка, Градоначальницкая ул., 2 комнаты, 44/33/10 кв.м, 1/2, 38 000$, Продам 2-х комнатную ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам помещение в историческом Центре под салон или магазин-ателье
Центр, Некрасова пер., 8, 97 кв.м, 500$/месяц, Сдам фасадное помещение под салон, магазин-ателье в ...

Торговельні приміщення > Здам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Продаж 2-хкімнатних квартир ул.Полесская же/би 5 ЖК ВУДСТОРИЯ Без %
Нова Дарниця, Поліська вул. 4, 2 кімнати 78/36/12 кв.м 14/25, 64 500$, Продаж квартир ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Миколаївська обл. > Снігурівський р-н > Снігурівка

Продам 2 комнатную квартиру в Лузановке, Николаевская дорога, 2/9, 49 кв.м.
Николаевская дор., 2 комнаты, 49/-/9 кв.м, 2/9, 37 200$, Продам 2 комнатную квартиру в Лузановке, ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н