Вся нерухомість > Новини > Сезон оренди дачної нерухомості в самому розпалі
↑ До списку новин

Сезон оренди дачної нерухомості в самому розпалі

15 червня 2011

Тим, хто не встиг зняти дачний будиночок за містом, але пристрасно бажає це зробити за прийнятною ціною, є з чого вибирати. «ВД» знайшла кілька таких недооцінених напрямків.

Сезон оренди дачної нерухомості в самому розпалі. Спека лише підстьобує попит на будиночки в передмісті. І, як це часто буває, вершки знімають власники житла в районах, які в обивателя на слуху. Так, один з ріелторів розповів "ВД", що коли днями з'явилося оголошення про оренду 1-кімнатного (!) будиночка з усіма зручностями в районі дачного масиву Осокорки (м. Київ) за 3500 грн/міс., з клієнтів черга вишикувалася. Але поблизу столиці є чимало менш відомих дачних селищ, де можна долучитися до природи і при цьому не позбавляти себе деяких благ цивілізації.

Економний, ще економніший

У 30-кілометровій зоні від Києва можна знайти чимало дачних селищ, чиї назви більшості обивателів мало що скажуть. Любителям лісу варто звернути увагу на масиви поблизу Бучі, Немішаєве, Клавдієво, Ворзеля. Останній, до слова, завдяки своїм унікальним природно-кліматичним умовам є ще і курортом. Але літнє житло в ньому обходиться дешевше, ніж у сусідній Бучі. «Порівняно з Бучею, Ворзель можна вважати недооціненим. По-перше, Буча ближче до Києва. По-друге, тут значно більше розвинена інфраструктура, що важливо для заміського життя», - пояснює Олександр Галай, директор АН GALA_Y (Буча).

Недооціненими також ріелтори називають дачні масиви поблизу сіл вздовж Житомирської траси (Горенка, Стоянка), а також селища на Лівобережжі (Броварський та Бориспільський райони). «Більшість клієнтів орендують заміський будинок не для відпочинку, а для життя, щоб їздити звідти на роботу до Києва, тому для них відстань є вкрай важливим чинником», - пояснює Людмила Бондаренко, директор АН «Роман і Людмила» (Київ). Оскільки близько 70% киян працюють у центрі, то 60-65% бажаючих орендувати будинок на літо не розглядають пропозиції на Лівому березі.

Приміром, у селі Літки (Броварський р-н), яке знаходиться в 30-кілометровій зоні від Києва, за $800 пропонують відпочити влітку на дачних шести сотках в будинку площею 50 кв. м з усіма радощами цивілізації: туалетом, гарячою водою, пральною та посудомийною машинами. І все це - у п'яти хвилинах ходу від Десни.

Але є пропозиції і на менший гаманець - за $200-500/міс. Щоправда, в основному це будуть будинки та дачі ще радянської забудови, які, як правило, не відповідають сучасним вимогам. Наприклад, в оренду на початку травня за такі гроші пропонували старенький (близько 30 років) дерев'яний будиночок на 40 кв. м у селищі Жукин (Вишгородський р-н) в 50 км від Києва. Відсутність зручностей в будинку і газу на ділянці покликані компенсувати близькість лісу, Десни та розміри ділянки (1 га).

Відстань від столиці - ключовий чинник ціноутворення. І іноді в селищах, розташованих один від одного на невеликій відстані, вартість оренди може істотно відрізнятися. «Наприклад, якщо в селі Пухівка (15 км від Києва) за 3 тис. грн. цієї весни здавали простенький літній будиночок без зручностей, то у Великій Димерці (30 км від столиці) за 2 тис. грн. пропонували будинок, хоч і з туалетом на вулиці, але зате з гарячою водою в домі», - говорить Олена Романчук, приватний ріелтор (м. Бровари).

Для бажаючих значно заощадити на оренді трендом сезону є «будинки з господарями» (і навіть кімнати), а також пропозиції із взяттям орендарями деяких зобов'язань. Приміром, у вигляді підтримки городу, деякими умовами (утримання городу, охорона будинку та ін.)

Приміром, «ВД» вдалося знайти дуже дешеву пропозицію в селі Заворичі (Броварський район). Будинок площею 80 кв. м (як сказали по телефону, звичайний акуратний сільський будинок), проте, вже «відлетів» за ціною... 1000 грн. /міс., але з умовою постійного проживання (і взимку теж) з метою «охорони» будинку і «утримання прибудинкової території для сім'ї з двох осіб від 40 років».

Налітай, подешевшало

Якщо в минулі роки шанси недостатньо рухливих і обмежених фінансово орендарів, що згадали про оренду дачі на початку червня, були вкрай низькі, то в 2011-му доля їм благоволить. Тренд цього року - зміщення ажіотажу по операціях оренди заміської нерухомості з початку весни на початок літа. За словами Олександра Галая, сезон річної оренди в самому розпалі, багато господарів і орендарів тільки зараз «задумалися» про літній відпочинок. База тільки його агентства щодня поповнюється мінімум двома об'єктами сегменту «економ».

Змінилися і споживчі настрої. Якщо до 2009 р. ціна грала вирішальну роль при виборі будинку на літо для третини орендарів, то в 2011-му таких стало вдвічі більше, ділиться з «ВД» своїми спостереженнями Сергій Ткаченко, директор АН «СеннаТ» (Боярка).

Як наслідок, ціни на заміську оренду в гривнях цього літа залишилися на торішньому рівні (знизившись з початку кризи в доларах на 30-40%). Щоб підстьобнути довго думаючих і вибираючих городян, орендодавці в цьому році будуть заманювати клієнтуру істотним зниженням цін. Так, в АН RealDruzі радять почекати екватор сезону - початок липня. У цей час прогнозують максимальні знижки на річну оренду: в економ-класі вони складуть 15-25%.

На думку Володимира Степенка, у наступному році ціни на оренду значно не зміняться: «Економічна ситуація і ринок нерухомості стабілізується повільно, тому значних цінових змін чекати не варто». Роман Скарлатов, директор АН «Серафим» (Васильків), припускає, що подорожчати можуть хіба що будинки з довгостроковою орендою. «Якщо проживати цілий рік, то взимку треба використовувати газ, який дорожчає, плюс ще «навішуються» комунальні послуги. Ціни на річну оренду будуть залишатися на цьому ж рівні ». Також в дво-, трирічній перспективі можливе підвищення цін на оренду на 10-15% на будинки в недооцінених населених пунктах.

Вектор майбутнього

Витіснення «радянського» економ-сегменту заміської нерухомості - питання часу. Стабільний попит на дачні будинки вартістю до $1000 може підштовхнути власників ділянок до зведення будівель, орієнтованих на відповідну клієнтуру, допускають ріелтори. Роман Скарлатов вважає, що такий проект цілком реальний, адже інвестор може заощадити, якщо здешевить будівництво. Приміром, скористається технологією швидкомонтованих будівель. «Це оптимальний варіант для оренди економ-сегменту в недооцінених районах. Для постійного проживання у нас будинок, побудовані за БМЗ-технологіям, ще недостатньо затребувані, оскільки існує стереотип, що надійний будинок повинен бути цегляним. А ось якщо побудувати котеджне містечко з 50-ти будинків біля озера і лісу і пропонувати їх за цінами до $1000 на місяць - напевне буде бум попиту», - упевнений експерт.

Як шукати

Рекомендації друзів, інформація в соцмережах і форумах можуть виявитися дуже корисними при пошуку дачі сегмента «економ» ($200-500/міс.). Але ефективніше всього - самим відправитися в подорож по селах на машині. За словами Людмили Бондаренко, «господарі найдешевших об'єктів часто люди літні, які не вміють користуватися Інтернетом. У кращому випадку вони подають оголошення в газету. Тому принаймні 50% пропозицій всього економ-сегменту проходять повз агентств». Господарі неохоче шукають нерухомість і через ріелторів, оскільки ті беруть комісію (близько 50% від суми місячної оренди). Самі ріелтори теж зізнаються, що їм невигідно їздити у віддалені села у не розкручених напрямках: занадто дорогий бензин і занадто багато шансів, що об'єкт в результаті не сподобається клієнтам.

Власть денег


Топ-оголошення

Продаж двох будинків зі зрубу карпатської смереки на ділянці 42 сотки, с.Пірнове!
2 кімнати, 140 кв.м, 42 соток, 87 000$, Продаж двох будинків на ділянці 42 соток у мальовничій ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Пірнове

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Черкаська обл. > Звенігородський р-н > Звенигородка

Топ-оголошення

Оренда неж./приміщення 190 м .м. Майдан Незалежності 1хв от хозяина
Майдан Незалежности, 1/4, 1 900$/месяц, Здається в оренду нежитлове приміщення (цоколь) 190 кв.м. по ...

Інше > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продаж!!! Без комісії!! Наумова 31А!!! Метро Академмістечко!!!!
Новобіличі, 3 кімнати, 69/51/8 кв.м, 12/12, 70 000$, Без комісії. Продається простора, затишна ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
17 кв.м, 2/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Полтавська обл. > Карлівський р-н > Карлівка